dimarts, 3 de setembre del 2019

El Consell dóna suport a demanar la reforma de la Constitució per a incloure el dret civil



Envia a les Corts el seu criteri favorable a la iniciativa conjunta presentada per PP, PSPV, Podemos i Compromís


El Consell ha remés a les Corts Valencianes l'acord en el qual mostra el seu criteri favorable respecte a la proposició de llei de modificació d'una disposició addicional de la Constitució espanyola per a la reintegració efectiva del dret civil valencià igual que tenen altres autonomies. 

Segons la documentació que ha arribat a la cambra valenciana, i que la Mesa de les Corts coneixerà aquesta setmana, el Consell mostra el seu suport a una iniciativa parlamentària que secunden els grups PSPV, PP, Compromís i Unides Podem i de la qual s'exclouen Ciutadans i Vox i que pretén incloure en la Constitució el següent text: «La competència legislativa civil de les comunitats autònomes, assumida en els seus propis estatuts conforme a l'article 148 de la Constitució, s'estendrà a la recuperació i actualització del seu dret privat històric d'acord amb els valors i els principis constitucionals»

En l'anterior legislatura, el Consell ja va emetre el seu criteri favorable a la presa en consideració d'una proposició de llei similar. Però es dóna el cas que aquesta iniciativa no va arribar a plantejar-se en el ple perquè les Corts Valencianes van quedar dissoltes just quan aquest assumpte anava a tractar-se en el següent ple pel que no va poder aprovar-se. De fet era el primer assumpte a tractar en cas de no haver-se avançat les eleccions autonòmiques. 

Proposta de reforma 

El Consell al·lega en esgrimir el seu criteri favorable que durant els últims anys ha estat adoptant altres mesures relacionades amb aquesta qüestió com a declaracions institucions o la incorporació del dret civil d'arrel foral a la pròpia proposta de reforma de la Constitució que el Consell va aprovar en el seu moment. 

A més, la comissió de codificació civil valenciana ja va atendre una sol·licitud de les Corts Valencianes per a realitzar un informe tècnic sobre les diferents opcions jurídiques per a poder desenvolupar el dret civil propi en virtut de l'exercici d'autogovern i va concloure que la millor forma de fer-ho era a través d'una reforma constitucional. 

La Constitució espanyola reconeix expressament el foralisme i els drets històrics i per això diferència entre autonomies amb dret civil propi i aquelles que no ho tenen, obrint la possibilitat que les que no ho tenen puguen recuperar-ho, com és el cas de la Comunitat Valenciana que sí que el va tindre en el passat. 

La Generalitat ha exercit aquesta competència a través de diverses lleis, però diferents sentències del Constitucional buidaven de facto l'Estatut en matèria de dret civil. Per això, el Consell se suma ara a la reclamació de les Corts Valencianes que té el seu suport en les iniciatives de l'Associació de Juristes Valencians.


Publicat a: Levante EMV 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada