dilluns, 9 de setembre del 2019

El Guió del Regne de València a "La magnifique et sumptueuse pompe" (1559)



La magnifique et sumptueuse pompe funèbre faite aus obseques et funérailles du très grand et très victorieus empereur Charles cinquième, célébrées en la ville de Bruxelles le XXIX. jour du mois de décembre M.D.LVIII. par Philippes Roy catholique d'Espaigne son fils




Fins ara no havíem oferit res d'heràldica de l'antic Regne de València. Comencem per una obra singular i de gran qualitat.

A: "le magnifique et sumptueuse pompe" podem veure una processó fúnebre que va tindre lloc a Brussel·les en presència del Rei Felip II d'Espanya amb motiu dels funerals del seu pare l'Emperador Carles V.

No vos oferim l'obra sencera (consultable en línia en aquest enllaç) només dir que en una part, que processonava per davant del Rei Felip II de dol rigorós (era la figura principal de tot plegat) hi ha una representació dels guions d'alguns del territoris on regia el finat emperador.

El context és òbviament funerari. Un cavall amb les armes del territori en concret sense genet dut per dos palafreners de negre rigorós i solemne i un altre du un guió amb les mateixes armes que el cavall.

Ací en concret el Guió que representa al Regne de València.





L'escut (ciutat murada en argent en camp d'azur); no és més conegut que el de les quatre barres d'Aragó, però no és completament desconegut.

Sembla ser una forma del que es representa en alguns llocs de la part gòtica de la Catedral de València. Per aquest context no és possible afirmar que  no més representa a la ciutat de València o l'escut d'armes d'una de les famílies que van contribuir econòmicament a l'obra.

Més aviat es tractaria del primitiu escut del Regne de València abans del privilegi reial per Pere el Ceremoniós de fer servir les armes reials.

Font: Commons




Part de la Processó Fúnebre on es troba el Guió del Regne de València


Amb el Rei Felip II van els gentils hòmens de cambra de l'Emperador. 
Això ens indica que són persones molt properes a Ses Majestats

Guions de: Flandes, Gueldrés, Brabant, Borgonya i Àustria


Guions de: Còrdova, Sardenya, Sevilla, Mallorca i Galícia

Guions de: València, Toledo, Granada, Navarra i Jerusalem


Guions de: Sicília, Nàpols, Aragó i Lleó. Veiem el cavall que representa a Castella però no el Guió. Això ens fa suposar que falta una làmina


Armes i cavall sense genet que representa al Sacre Imperi Romà Germànic. La més alta titulació de Carles V i per això va al final


Gran Collar de l'Orde del Toisó d'Or. I les regalies: ceptre, espasa, globus i corona imperial


La persona principal de la processó fúnebre és el Rei Felip II, fill i hereu del finat


Tanquen eixa part altres membres importants i propers als monarques ja que duen el collar de cavallers del Toisó d'Or de dol rigorós


Font: Gallica BNF

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada