dimecres, 18 de setembre del 2019

Carta portolana de Pere Rossell (1466)


La costa valenciana en la carta portolana de Pere Rossell (1466) conservada a la Biblioteca Nacional de França





Destaquem aquesta carta com una de les millors representants de les cartes portolanes del prolífic taller mallorquí de Pere Rossell. Com hem de recalcar, les cartes portolanes no eren un obra d'art, eren un instrument científic i nàutic. El que compta en elles no és la qualitat i la quantitat de la decoració si no la informació i la exactitud tècnica.

Espai representat: Oceà Atlàntic amb les illes Britàniques i Irlanda, els arxipèlags de Madeira, Canàries i Açores. Europa cap al sud d'Escandinàvia, Àfrica fins a Cap Bojador, costa mediterrània fins a Cap Spartivento a Itàlia i "Lebida" al nord d'Àfrica (no està inclosa informació sobre la Mediterrània i la Mar Negra, por ser no li calia a la persona que la va encarregar).
Construcció del mapa: escales: dues a la part superior i dues a la part inferior, als marges del mapa. A l'esquerra, 12 divisions, 10 div. = 11,3 cm; a la dreta, 20 i 24 divisions, 10 div. = 12,4 cm. - Línies de rumbs: un sistema, diàmetre. = 58,8 cm, centrada a la costa nord d’Espanya. Setze centres secundaris.

Nomenclatura i iconografia: Illes acolorides o subratllades amb una vora de color (Sardenya, Sicília). Franges d'or i vermell a Mallorca. - Bancs de sorra, esculls. - Desembocadura d'alguns rius, delta del Roine en verd. - Muntanya en verd a Espanya (Sierra Nevada) entre dos rius. - IRLANDA, INGLATERA, SCOTIA escrita amb lletres negres gòtiques altes. - Tres vinyetes de ciutats: Avinyó, Marràqueix i Tlemcen. - Dotze pavellons.

Nota: Sobre el tema de les banderes a les cartes portolanes. No son en cap manera un element merament decoratiu, sembla ser que representen els pavellons que podien enarborar les embarcacions en l'època que es va fer la carta portolana.


Detall de la zona de l'Estret de Gibraltar. Cadis encara era una illa (hi han illes menors als seus voltants com és d'esperar en cartografia antiga. La desembocadura del Riu Guadalquivir era prou més ampla i lliure d'aterraments i també més accessible a embarcacions que arribaven de la mar



Illes Britàniques: Al mapa "Irlanda" i "Inglatera"



Illes Eòlies, Sicília, Malta, les Illes Pelàgiques i la costa africana de Tunísia





Carta sencera de Pere Rossell (1466)

Font: Gallica BNF



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada