dimarts, 24 de setembre del 2019

Carta portolana de Angelino Dulcert (1339)


La costa valenciana a la carta portolana d'Angelino Dulcert (1339) conservada a la Biblioteca Nacional de França


Està datat a Palma de Mallorca el 1339. Té notes i llegendes escrites en llatí, "Hoc opus fecit angelino dulcert/ ano M CCC XXX VIIII de mense augusti/ [in civitate] maioricharum" i es caracteritza perquè representa aspectes desconeguts a les obres contemporànies produïdes a Gènova i Venècia (El rei de Mali, les Canàries descobertes en 1312, una illa amb nom d'Antília i una altra illa anomenada Brasil), i el Mar Roig pintat de color roig i la forma de representar les muntanyes, aspectes típics de l'escola mallorquina.

Aquest mapa també intenta representar l'Europa del Nord, i inclou informació relativa a l'Àfrica, sense centrar-se només en les representacions relatives al Mediterrani que caracteritza les obres de l'època. Es distingeix a més per ser el primer portolà que identifica l'illa de Lanzarote (la més oriental de la arxipèlag Canari), com l'illa de Lanzarotus Marocelus, una referència al navegant genovés Lanceloto Malocello.

El portolà està dibuixat en dues peces de pergamí manuscrites i unides en una sola peça, amb unes dimensions de 750 × 1020 mm.


Marràqueix, les muntanyes de l'Atles i la costa africana fins on es coneixia en aquella data. Podem observar algunes de les Illes Canàries (no totes) apuntades



Aquesta carta portolana té una cosa realment singular. Sí la ciutat murciana de Lorca porta la Senyera d'Aragó com València. I sí durant una època en temps de Jaume II Lorca i altres viles murcianes varen ser de la Corona d'Aragó. Parlarem i ampliarem del tema



La zona al sud del Desert del Sàhara



En l'actual Iemen la Reina de Saba



El famós i immensament rei Mansa Musa de Mali al sud del Desert del Sàhara



La meitat mítica, meitat real Illa de San Brandà a l'Oceà Atlàntic



Ara posem algunes captures de pantalla més generals on podrem reconéixer regions i països que tenim ben reconeguts en Europa. La carta d'Angelino Dulcert és un obra de gran qualitat que va més enllà de l'habitual linea de la costanera de les cartes portolanes. Per la forma en que s'oriente les inscripcions (el Sud a la part de dalt i l'Oest a la dreta) d'aquesta carta portolana girarem algunes imatges i altres les donarem duplicades.



Sud d'Itàlia, els Balcans i Grècia (invertida)



L'anterior sense invertir, l'àguila de dos caps és el emblema del Imperi Bizantí



Hongria (en la seua bandera) i els seus rius (imatge invertida)



Polònia



Escandinàvia (imatge sense invertir)



Invertim la imatge d'Escandinàvia per a que pugeu fer comparacions en els mapes d'eixa zona que teniu a la memòria



Illes Britàniques (sense invertir)



Illes Britàniques (imatge invertida per fer comparacions)



França. (Imatge invertida)



Espanya i Portugal (imatge invertida)



L'Illa de Sicília (imatge invertida)





Font: Gallica BNF



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada