Juristes Valencians ha demanat als grups de les Corts que actuen "amb sentit d'estat i responsabilitat institucional" i donen suport la setmana vinent una iniciativa per a recuperar el dret civil valencià, perquè votar en contra "suposa negar la nostra història" i "la nostra realitat com a poble".
El ple de les Corts debat dimecres que ve la proposició de llei conjunta de PSPV, PP, Compromís i Unides Podem que demana modificar la disposició addicional segona de la Constitució Espanyola per a la recuperació i actualització del Dret civil valencià, que va decaure la passada legislatura per la convocatòria d'eleccions autonòmiques i ara s'ha tornat a presentar.
"En moments d'inestabilitat institucional com els que vivim, convé que els grups polítics facen exercicis de responsabilitat i no col·laboren en el qüestionament de les institucions estatutàries que representen", assenyala l'associació en un comunicat.
Juristes Valencians ressalta que la reintegració de la competència en dret civil valencià atén expressió de la voluntat democràtica dels valencians i el conjunt dels espanyols, expressada en la doble votació en Les Corts i Congrés que va tindre lloc l'any 2006 amb motiu de la reforma de l'Estatut d'Autonomia.
Per això, sosté que votar en contra de la reintegració del dret civil foral valencià suposa "una contradicció evident" enfront del pacte constitucional i al bloc de constitucionalitat en el qual s'integra l'Estatut d'Autonomia i que està sustentat en un ampli consens de la societat civil i les institucions.
L'associació recorda que un centenar d'entitats socials, sindicals, empresarials, culturals, al costat de 407 ajuntaments i les tres Diputacions de la Comunitat, han sol·licitat expressament la modificació tècnica de la Constitució per a garantir un dret civil útil i pròxim als ciutadans.
"Es tracta d'un consens tan ampli i transversal que es fa difícil no voler participar d'aquest", afirma Juristes Valencians, que afig que la societat valenciana "no comprendria que hi haja un partit com a Ciutadans que a Navarra o Catalunya dóna suport a la foralitat i el dret civil propi, i que en la Comunitat Valenciana el negue".
Sostenen que votar en contra suposa també "negar" la diversitat en matèria de família, successions i veïnatge civil que ha format des de sempre el dret civil espanyol: el comú, el foral i l'especial.
"Però, sobretot, suposa negar als valencians la possibilitat de disposar d'institucions de dret privat útils per a millorar el seu dia a dia en matèria de dret de família i successori, i considerar de facto als valencians espanyols de segona, convertint en paper mullat l'Estatut", conclouen.
Font: La Vanguardia CV
Traducció: Softvalencià
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada