dilluns, 23 de setembre del 2019

Donar suport a la recuperació del dret civil valencià



El Ple de les Corts debatrà aquesta setmana una proposició de llei conjunta de PSPV, PP, Compromís i Unides Podem per a la seua recuperació. Juristes Valencians ho confirmen

El president de la Generalitat se sotmetrà el dijous a les preguntes que li facen els seus socis del Botànic, PP, Cs i Vox. KIKE TABERNER

Les Corts Valencianes debatran en el Ple del pròxim dimecres una iniciativa conjunta del PSPV, PP, Compromís i Unides Podem, que compta amb el criteri favorable del Consell, per a modificar la disposició addicional segona de la Constitució espanyola, amb la finalitat que es produïsca la reintegració efectiva del dret civil valencià, que va decaure en la passada legislatura per la convocatòria de les eleccions autonòmiques. 

Davant aquesta proposta, Juristes Valencians ha demanat als grups parlamentaris que «actuen amb sentit d'estat i responsabilitat institucional» i donen suport a la proposta, argumentant que votar en contra suposa «negar la nostra història i la nostra realitat com a poble». 

L'associació sosté que votar en contra del dret civil valencià suposa «una contradicció evident enfront del pacte constitucional i al bloc de constitucionalitat en el qual s'integra l'Estatut d'Autonomia i que està sustentat en un ampli consens de la societat civil i de les institucions. 

I va posar l'accent que en moments d'inestabilitat institucional «com els que vivim», convé que els grups polítics facen exercicis de responsabilitat i no col·laboren en el qüestionament de les institucions estatutàries que representen. 

Un centenar d'entitats socials, sindicals, empresarials, culturals, al costat de 407 ajuntaments i les tres Diputacions de la Comunitat, han sol·licitat expressament la modificació tècnica de la Constitució per a garantir un dret civil útil i pròxim als ciutadans. 

Es tracta, asseguren, d'un consens tan ampli i transversal que es fa difícil no voler participar d'aquest, al mateix temps que consideren que la societat valenciana «no comprendria que hi haja un partit com a Ciutadans que a Navarra o Catalunya dóna suport a la foralitat i el dret civil propi, i que en la Comunitat Valenciana el negue». 

Sosté que votar en contra suposa també «negar» la diversitat en matèria de família, successions i veïnatge civil que ha format des de sempre el dret civil espanyol: el comú, el foral i l'especial. 

Però, sobretot, assenyalen, suposa negar als valencians la possibilitat de disposar d'institucions de dret privat útils per a millorar el seu dia a dia en matèria de dret de família i successori, i considerar de facto als valencians espanyols de segona, «convertint en paper mullat l'Estatut». 

La reintegració del dret civil valencià es va aprovar en Les Corts i en el Congrés l'any 2006, amb motiu de la reforma de l'Estatut d'Autonomia.


Articul escrit per: Carmen E. Quintero 
Publicat a: La Razón 
Traducció. Softvalencià

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada