dilluns, 16 de setembre del 2019

Carta portolana de Gabriel de Vallseca (1447)


La costa valenciana a la carta portolana de Gabriel de Vallseca  (1447) conservada a la Biblioteca Nacional de França


Com ja hem comentat en altres entrades sobre cartes portolanes, no hem de considerar que eren unes obres merament artístiques. Les banderes, les ciutats, els animals fantàstics que veiem il·luminats a les cartes portolanes son un complement. 

La informació autentica i el valor real que tenien per la gent de la seua època radicava més be en la graella dels rumbs i el dibuix de la linea costanera en relació als mateixos. O siga informació de gran qualitat per a la navegació de l'època.

Vos oferim aquesta segona carta de Gabriel de Vallseca conservada en la Biblioteca Nacional de França com exemple. Podeu observar com està prou menos decorada que la famosa del Museu Marítim de Barcelona però la seua utilitat i exactitud continua siguen la mateixa.

A més, aquesta se centre a la Mediterrània i la Mar Negra, llocs on fonamentalment tenia lloc la activitat nàutica del seus destinataris. L'Atlàntic, el Bàltic i el Mar Roig pràcticament han desaparegut. O siga, fonamentalment parlem d'una eina de navegació.

Dos exemples de l'exactitud cartogràfica de les cartes portolanes:


El Mar Adriàtic i les seues illes



Grècia, Anatòlia i les illes de l'Arxipèlag



Per fer comparacions: aquesta es una carta portolana francesa de 1746 de l'Arxipèlag Grec. 
L'escola portolana no va acabar a la fi de l'Edat Mitjana

Font: Raremaps



Carta sencera de Gabriel de Vallseca (1447)

Font: Gallica BNF




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada