dissabte, 14 de setembre del 2019

Carta portolana d'Albino de Canepa (1489)


La costa valenciana a la carta portolana d'Albino de Canepa (1489) conservada a la Universitat de Minnesota


Aquesta carta portolana es va crear abans del viatge de Cristòfor Colom el 1492. Es pot considerar un testimoni del coneixement nàutic dels mariners genovesos i probablement també venecians del segle XV. Per la informació i la data està considerada com un document històric excepcional.

El mapa és de colors. Les costes són de color marró vermell. Les muntanyes són verdes, parcialment de color verd marró. A més, les zones individuals, com Granada o Noruega, es tenyeixen de verd. Els rius estan representats per línies blaves. Els llocs importants normalment es proporcionen amb les banderes corresponents, com és el cas de València amb Senyera en franja blava. Les illes són de diferents colors, generalment vermell o blau, dibuixades.

El Mediterrani, inclosa la costa del nord d’Àfrica, es reprodueixen amb molta precisió. Les proporcions de Sicília, Sardenya i Còrsega són consistents. Les illes de Grècia i Xipre estan ben traçades.

La presentació acurada continua al mar Negre, on les possessions genoveses estan marcades amb la bandera de Gènova.

Al sud, el límit del coneixement del titular de la carta portolana arriba fins a les muntanyes de l'Atles. Tot i això, hi ha més localitzacions relativament correctes a la costa atlàntica del nord d’Àfrica i a la zona inferior del Nil .

A l’oest, entre altres coses, s’enumeren les illes d’Antília i Roillo, que ja es poden trobar en mapes anteriors.

La costa oest de França, amb Bretanya i les costes d’Irlanda i el Regne Unit segueixen en una considerable precisió encara que menor a la del Mediterrani.

Europa del nord és rudimentària i inexacta. "Regnum noruegia" es torna verd. Tot i això, "Groneland" (Groenlàndia) es troba situat al Golf de Bòtnia.
Cal destacar la representació d’un "Vestitiland" a l’oest de Noruega, que es caracteritza per una costa de color verd de mig color i una representació local amb tres torres.
 



Les Illes a l'Atlàntic mig imaginaries i mig reals abans del descobriment d'Amèrica per Cristòfol Colom han donat molta fama a aquesta carta portolana. "Antília" ha donat el nom a les actuals "Antilles" al Mar Carib




Detall de les illes (entre la realitat i la llegenda) de Roillo i Antilia




En aquesta representació dels Alps, com ja hem dit, en forma da pota de pollastre podem vore les dos grans ciutats comercials italianes rivals: Venècia i Gènova. Com Albino de Canepa és genovés ens presenta la seua ciutat considerablement més gran i en més campanars que la seua rival Venècia




La costa de la Mar Negra està completament dominada per les banderes de la creu de Sant Jordi de la República de Gènova






Carta portolana del genovés Albino de Canepa (1489) conservada actualment a la llibreria de la Universitat de Minnesota


Font: Commons

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada