dimecres, 30 de juny del 2021

Pressió als partits: menys "pompositat" i més "empenyo" per a rescatar el dret civil valencià

L'Associació  de Juristes Valencians recorda aniversari de l'abolició de Els Furs en l'objectiu de "enterrar" l'obra d'un Rei "tirà en els valencians" 315 anys després i recuperar competències

 

 Volen aprofitar la celebració a València de grans actes de PSOE i PP a València per a posar en l'agenda la recuperació efectiva del dret civil que va anul·lar el Constitucional

 

La protesta de Juristes Valencians a les portes del Palau de la Generalitat. La Vanguardia

 
"El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va entrar en 2015 al Palau amb un sostre competencial que el Tribunal Constitucional va rebaixar. Vol acabar la seua segona legislatura sense haver recuperat les competències en matèria de dret civil que recull l'Estatut?". Aquest comentari es va escoltar ahir a la porta de la Generalitat on l'Associación de Juristes Valencians es va concentrar per a reclamar, en el 314 aniversari de l'abolició de Els Furs, una "solució a cinc anys d'autogovern retallat".

Sota el so sempre festiu i reivindicatiu del tabal i la dolçaina, s'esbossava ahir un augment de la pressió cap als partits i, en particular, cap a l'inquilí del Palau. El lloc triat per a l'acte, no va ser casual. "És hora que Ximo Puig s'arromangue, perquè si convenç al seu partit, el PP no trencarà el consens i aprovarà la reforma constitucional que suposaria la recuperació efectiva del dret civil valencià", esgrimien des de l'entitat convocant i agitadora d'aquest moviment transversal. 

 

Els càlculs 

Una hipotètica majoria de 247 vots en el Congré

L'Associació de Juristes Valencians apunta que "en abordar-se per la via ordinària de l'article 167 de la Constitució Espanyola, la reforma proposada requereix 210 diputats i 3/5 dels senadors per a aprovar-se, per la qual cosa, simplement amb el suport dels partits que el van secundar en les Corts Valencianes, s'aconseguirien 247 vots". Ara falta que, 16 mesos després que el Parlament valencià el plantejarà, la Cambra Baixa el pose en l'ordre del dia. 

 

 

Ahir, en el seu parlament, el president de Juristes Valencians, José Ramón Chirivella, va pujar el to en "un marc tan especial a les portes de la seu de l'executiu valencià" per a mostrar "la perplexitat de la societat civil davant el retard en la tramitació parlamentària en el Congrés dels Diputats d'una reforma constitucional per a recuperar el ple poder legislatiu previst en l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana de 2006". 

Chirivella va apuntar que és el moment de "exigir actuacions al PSOE, PP, Podemos i Compromís". I va ser categòric sobre este tema: "No n'hi ha prou amb reivindicar o enviar pomposes declaracions, aconseguisquen en el Congrés i Senat d'una vegada el que exigeixen ja 525 municipis valencians i la immensa majoria de la societat civil: la nostra plenitud estatutària". 

 

No n'hi ha prou amb reivindicar o enviar pomposes declaracions, aconseguisquen la nostra plenitud estatutària 

José Ramón Chirivella President de l'Associació de Juristes Valencians 

 

En esta línia, i compassant la reivindicació amb l'aniversari de l'abolició de Els Furs, va reclamar al president i als partits "espente" per a "315 anys després enterrar definitivament l'obra d'un Rei tirà, capritxós i injust amb els valencians". Felip V qui va abolir, en 1707, Els Furs amb el *Decret de Nova Planta. 

Per a l'entitat, consideren que s'està en un moment clau perquè queden poc més de 365 dies per a la celebració del 40 aniversari de primer Estatut, publicat l'1 de juliol de 1982; una cita que, entenen, es podria celebrar en la recuperació del dret civil. 

 

La meta 

L'objectiu és celebrar, en 2022, els 40 anys de l'Estatut en la recuperació del dret civil valencià 

 

A més, aquests mesos són importants per a la causa. Chirivella explicava a La Vanguardia que, a l'octubre, tant el PSOE com el PP utilitzaran València com a escenari per a perfilar el seu full de ruta dels pròxims anys. Un context ideal, opina el president de l'entitat, per a posar en l'agenda estatal una qüestió que no acaba de convéncer a Madrid, malgrat la unanimitat que ha aconseguit a la Comunitat Valenciana. 

"És escoltar la paraula reforma constitucional i es tiren a tremolar", expliquen fonts de l'associació. Amb tot, creuen que al contrari que altres reivindicacions més complicades d'escometre -com la del finançament- esta és molt més senzilla de tirar-la avant perquè, a priori, no tindria una fèrria oposició. El que permetria als dirigents valencians apuntar-se un tanto.


Escrit per: Héctor Sanjuan 
Publicat a: La Vanguardia CV

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada