dimarts, 23 d’abril del 2019

Filloles dels moriscos al Regne de Valencia (1602)


Font: Enciclopèdia.cat

Situació dels moriscos al País Valencià i la seua distribució en filloles l’any 1602 © Fototeca.cat


Fillola: Cadascuna de les dinou demarcacions fiscals en què era dividida la població morisca del Regne de València el 1602. 

Eren les següents: Sogorb, Benaguasil, la Vall d’Uixó, Xelva, Bunyol, Cofrents, Tous, Alberic, Càrcer, Xàtiva, Castelló del Duc, la Vall d’Alfàndec, Gandia, Oliva, Ondara, la Vall de Gallinera, Guadalest, Cocentaina i la Vall d’Elda. 


Font: Enciclopèdia.cat





4 comentaris:

  1. Como profesional de la historia, me gustaría conocer las fuentes de la gran Enciclopedia Catalana. Pues la ordenación fiscal del territorio es uno de mis campos de estudio

    ResponElimina
    Respostes
    1. Yo solo tengo el enlace del articulo:
      http://enciclopèdia.cat/EC-GEC-0230883.xml
      Y lo que dicen de ellos mismos es esto_


      Què és enciclopèdia.cat?

      Enciclopèdia.cat és el principal portal de continguts de referència en català. Un univers de continguts en continu creixement, amb més de 800.000 articles de 45 obres diferents i de temàtica molt diversa: llengua, història, economia, art, política, geografia, ciència, natura....
      Com s'organitza?

      Està estructurat en quatre grans àrees: Diccionaris, Enciclopèdies, Obres temàtiques i, finalment, anuaris, atles, cronologies i estadístiques. Amb un sol clic pots fer una cerca a tot el portal o només en una obra en la qual estàs interessat.

      A l’àrea de Diccionaris hi pots consultar el Gran Diccionari de la llengua catalana, el conjugador de verbs, el diccionari de sinònims i diccionaris bilingües,...... entre d’altres. A la dreta de qualsevol article del Gran diccionari hi trobaràs la traducció de la paraula a diverses llengües, sinònims i, si es tracta d’un verb, la seva conjugació.

      A l’apartat d’Enciclopèdies pots buscar entre tota la informació recollida a la Gran Enciclopèdia Catalana i a altres obres enciclopèdiques especialitzades, com la de l’esport, la de la música o el diccionari del cinema. Pots fer consultes amb el cercador i, a més, en el cas de la Gran Enciclopèdia Catalana, també a través de l’arbre del coneixement, que organitza temàticament bona part dels articles de l’enciclopèdia.

      A Obres temàtiques hi pots consultar els articles de grans obres d’Enciclopèdia Catalana des de la finestra de cerca com també des del sumari de l’obra. Inclou una gran diversitat d’obres, com la Biosfera, la Història econòmica de la Catalunya contemporània, Art de Catalunya o Història dels Països Catalans, entre moltes d’altres. En aquesta última, per exemple, pots consultar-hi episodis de la història del poble català, des dels primers pobladors fins a l’actualitat.

      Pel que fa a la quarta àrea, al portal també pots trobar altres continguts de referència com atles, cronologies, estadístiques i anuaris, amb sistemes propis de consulta.

      I tota aquesta informació és d'accés lliure?
      Tot el portal és gratuït gràcies als seus patrocinadors i a les aportacions de particulars a la Fundació Enciclopèdia Catalana. Simplement cal donar-se d'alta al portal per tenir també accés als continguts +Enciclopèdia, exclusius per a usuaris registrats, i gaudir de tots els seus serveis, com el xat amb els editors o el sistema per a ordenar i filtrar els resultats de la cerca.

      Gaudeix de tot l’univers de coneixement que t’ofereix Enciclopèdia.cat, el cercador de referència en català!

      Elimina
  2. Les filloles són l'equivalent dels bantustants sudafricans. Potser cal veure-ho és una trobada de civilitzacions o potser res a celebrar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És un tema en el que no tinc intenció d'entrar. La informació que he donat és històricament correcta.

      Elimina