dimecres, 25 de setembre del 2019

La recuperació del dret civil valencià torna a posar-se en marxa



25/09/2019 - VALÈNCIA (EFE). 

El ple de les Corts Valencianes ha acordat tramitar una proposició de llei presentada pel PP, PSPV, Compromís i Podem destinada al fet que es reforme la disposició addicional segona de la Constitució i es permeta la recuperació del dret civil valencià. 

La iniciativa, a la qual s'han oposat Ciutadans i Vox, és similar a la que la legislatura passada van presentar els mateixos grups, i que va quedar pendent a causa de la dissolució anticipada de les Corts per a la celebració de les eleccions autonòmiques del 28 d'abril. 

En ella es planteja afegir un segon paràgraf a la disposició addicional segona de la Constitució que establisca que la competència legislativa civil de les comunitats autònomes, assumida en els seus propis estatuts conforme a l'article 149.1.8 de la Constitució, "s'estendrà a la recuperació i l'actualització del seu dret privat històric d'acord amb els valors i els principis constitucionals". 

La proposta reivindica que el Dret civil valencià en un dret "viu", ja que les seues disposicions són aplicables a quasi 300.000 valencians, i reivindica que aquest dret és "el més pròxim a la vida quotidiana de les persones". 

La iniciativa ha sigut impulsada per l'Associació de Juristes Valencians, present en el ple, entitat que té entre els seus objectius fundacionals la defensa de la competència legislativa de la Generalitat en matèria de Dret Civil, i té el suport de sindicats, universitats, organitzacions empresarials i associacions. 

Els signants defensen que el Dret civil emanat de les Corts possibilita donar una resposta "àgil, moderna i pròpia" als problemes actuals dels valencians, i permet acabar amb "el tracte desigual" amb la resta de territoris que el tenen previst en els seus respectius Estatuts d'Autonomia. 

Els proponents de la reforma han assegurat que després de les sentències del Tribunal Constitucional que impedeixen a la Comunitat Valenciana legislar sobre el seu dret civil per falta de competències, no els queda una altra opció que plantejar una reforma constitucional. 

El socialista Ernest Blanch ha assegurat que els valencians no volen ser "més que ningú però tampoc menys que la resta" i confia que aquesta reforma constitucional "tanque la porta a la regressió" perquè la Comunitat, ha dit, necessita "normes actuals que donen resposta a problemes actuals". 

El diputat del PP José Císcar ha assegurat que aquesta proposta "no és un capritx", sinó que suposa assumir un mandat de l'Estatut d'Autonomia valencià, i ha defensat que la reforma proposada "no perjudica a ningú" i permet alçar un edifici legislatiu propi "sense atacar ni l'estructura ni l'esperit de la Constitució". 

Des de Compromís, Jesús Pla ha afirmat que es té "una oportunitat històrica" d'enterrar per sempre "aqueix maleït Decret de Nova Planta", que va abolir les lleis i institucions pròpies valencianes, i Estefanía Blanes, de Unides Podem, ha reivindicat un marc legislatiu que s'adapte a la societat valenciana. 

Ciutadans i Vox, en canvi, han rebutjat obrir la porta a la possibilitat de desenvolupar 17 codis civils a Espanya, i són partidaris que les lleis siguen iguals per a tots els espanyols doncs el que és bo per als valencians ha de ser bo per a tots els espanyols. 

Des de Ciutadans, Mamen Peris ha considerat que recuperar el dret civil és "un bon eslògan però difícilment es pot recuperar el que no existeix després de tres segles" i ha assegurat que aquest debat "no està al carrer", i que la gent vol "seguretat jurídica" i els és igual que les lleis es facen en aquest hemicicle o en el Congrés. 

José María Llanos (Vox) ha assegurat que la seua formació aposta per la devolució de competències a l'Estat i per això no poden donar suport més autogovern.


Publicat a: Valencia Plaza
Traducció: Softvalencià

2 comentaris:

  1. Volem desterrar el valencià subnormalisat, i volem recuperar els estudis de Filologia Valenciana.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sobre el tema del model lingüístic que fem servir al nostre blog. Mai corregim els materials escrits en valencià (poden estar escrits en Normes del Puig si així ho ha decidit fer l'autor). Però per a les traduccions i els escrits d'elaboració pròpia sempre fem servir els criteris de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

      Elimina