divendres, 20 de setembre del 2019

Jornades científiques l’autogovern valencià a la UCV




La Facultat de Dret de la Universitat Catòlica de València (UCV) i la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, celebraran els dies 24, 25 i 26 de setembre les I Jornades ‘De l'autogovern valencià en la memòria col.lectiva al dret civil valencià i el nostre ancoratge col.lectiu i singular en la globalització’. 

El programa analitzarà “les fortaleses i malalties de l'autogovern i Dret Civil valencians, els seus avanços i reculades en els aspectes més rellevants del mateix des de l'òptica actual i històrica, així com valenciana, espanyola i europea, amb ple respecte a totes aquestes realitats”, ha detallat la directora de les jornades, Pilar M. Estellés, professora de la UCV. 

Participaran, entre altres experts, els degans de les Facultats de Dret de la UCV i de la Universitat de València, Nuria Martínez i Javier Palao; el president de l´Associació de Juristes Valencians, José Ramón Chirivella; i el secretari del Consell Juridic Consultiu, Joan Tamarit. 

La primera de les àrees que s'abordaran en el simposi, que se celebrarà en la seu de Sant Joan i Sant Vicent de la UCV, serà la recuperació de la Memòria Històrica en relació a l'autogovern dels valencians “amb la condició de reforçar el sentiment del poble valencià en relació a les seues pròpies institucions”, ha afirmat Estellés. Per a això, s'estudiaran quatre períodes històrics que van des de la fundació del Regne de València fins a l'última modificació de l'Estatut d'Autonomia (Llei orgànica 3/2019, de 12 de març). 

Un segon aspecte tindrà com a objecte la reclamació del Dret Civil valencià com a element substancial per a completar la recuperació de l'autogovern en la seua plenitud, més encara en un moment de concentració legislativa a la Unió Europea i d'intensa globalització. 

Amb aquest objectiu “es fa necessari el coneixement exhaustiu de la seua realitat al llarg de la història, de les capacitats tècnic-jurídiques de la seua adequació a l'actualitat i realitat social dels valencians del segle XXI i, a més, poder l'accent en els efectes beneficiosos de legislar algunes qüestions que s'impliquen amb els nostres usos i costums”, ha assenyalat Estellés. 

Per això, una part del temari abordarà la massa legislativa conformada al llarg dels segles en el nostre territori i en les qüestions de tècnica jurídica que possibiliten la viabilitat de la seua implementació en la realitat legislativa actual en el marc de la Constitució Espanyola i de la Unió Europea. 

En definitiva, l'objectiu de les jornades és “vincular tots els passos realitzats des de la restauració de la democràcia i el desenvolupament de l'autogovern valencià amb la València foral i la pèrdua de les nostres institucions amb motiu del Decret de Nova Planta, fent possible un projecte històric sense solució de continuïtat, de sentiment col·lectiu encara que paralitzat o congelat en el temps per les diferents circumstàncies històriques viscudes a Espanya des de la Guerra de Successió fins a la transició de la Dictadura a la Democràcia”, ha conclòs la professora de la UCV. 




Font: AJV


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada