divendres, 13 de setembre del 2019

Carta portolana de Pere Rossell (1466)


La costa valenciana a la carta portolana de Pere Rossell (1466) conservada a la Universitat de Minnesota


Pere Rossell és un dels autors de la escola mallorquina que més cartes portolanes en té. La que vos oferim ací a banda de la seua excelent conservació i presenta moltes caracteristiques particulars de les cartes portolanes.

Com podem vore en aquest fragment dels voltants del Regne de València (reconeixible per la bandera coronada en franja blava) la geografia del interior no marítima no és particularment exacta. Es una cosa entre la realitat i la llegenda. I si anem a les altres parts del mapa com les de Africa i Asia menys conegudes pels navegants mediterranis de la Europa Cristiana ho és encara més.

Font: València Diari

El Desert del Sàhara sembla una immensa serp en escames de color verd. Al sud del Sàhara, al Sahel podem vore tendes, reis, camells, elefants...



El Mar Roig és evidentment de color roig. Les nostres convencions cartogràfiques no tenen perquè ser les de les cartes portolanes. L'alçada de les ciutats intenten reflectir com son, o les descripcions que tenien de com son. Podem distingir Jerusalem, Damasc i El Caire.



Una curiositat de les cartes portolanes de la escola mallorquina en més interés per reflectir l'interior és representar els Alps d'eixa manera coneguda com "pota de pollastre". Com podem observar a la seua dreta corren el Danubi i a al esquerra el Rhin. Al Sud les ciutats de Venècia, Gènova, Lió i Avinyó.



Versió completa de la carta portolana de Pere Rossell (1466) de la Universitat de Minnesota

Font: Commons

Sobre el mallorquí Pere Rossell i les seues cartes portolanes



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada