dimarts, 30 d’octubre del 2018

La Comissió de Dret Civil millorarà el dret històric valencià


València, 25 d'octubre:

El conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, ha assegurat que la Comissió Assessora de Dret Civil "obri una nova etapa que permetrà millorar la situació actual del dret històric valencià" i "es convertirà en un més àgil, que assegura la paritat i l'equilibri territorial". 

Segons ha informat la Generalitat, el conseller ha presidit la constitució de la Comissió Assessora de Dret Civil Valencià, després de l'aprovació del Decret 71/2018, d'1 de juny, pel qual es va crear aquest òrgan consultiu i es va aprovar el seu reglament, anteriorment denominat Comissió de Codificació Civil Valenciana. 

Alcaraz ha afirmat que el nou òrgan refon dues comissions anteriors i "contribuirà a recuperar, conservar i revitalitzar el dret civil foral valencià, sent la seua denominació més concorde a les funcions que té atribuïdes". 

Durant la reunió de la Comissió, Alcaraz s'ha referit en primer lloc a la proposició de llei que va iniciar el seu tràmit aquest dimecres en Els Corts per a sol·licitar "la reforma de la disposició addicional segona de la Constitució que permeta la recuperació efectiva del dret civil foral valencià". 

Alcaraz ha posat en valor "l'ampli suport" amb el qual ha explicat aquesta iniciativa, "recolzada per tots els grups parlamentaris amb representació en el parlament valencià, excepte Ciutadans". 

A més, ha explicat que "es tracta d'un pas més, que compta amb el criteri favorable del Consell, per a poder tornar a engegar normes en matèria de dret civil, tal com ja ho han fet altres comunitats autònomes, que ens permeten recuperar la nostra dignitat com a poble i el nostre autogovern". 

En la sessió s'han exposat altres actuacions realitzades per a poder legislar el dret civil propi, tal com es va plasmar en l'Estatut d'Autonomia a través de la reforma de 2006, i Alcaraz ha recordat les declaracions institucionals aprovades pel Consell i les accions que s'han realitzat des de diferents institucions per a la seua recuperació. 

També ha mostrat la seua disconformitat amb les sentències del Tribunal Constitucional que van buidar de contingut la competència del Consell de legislar en matèria de dret civil el règim econòmic matrimonial, la custòdia compartida o les unions de fet, "aspectes que formen part del dia a dia de la ciutadania valenciana". 

La Comissió Assessora de Dret Civil Valencià compta amb un president que recau en la figura de Manuel Alcaraz, tres vicepresidents, un secretari i deu vocals, tots ells juristes de reconegut prestigi.



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada