dijous, 11 d’octubre del 2018

El PSOE rebutja en el Senat una moció per a recuperar el dret civil valencià




11/10/2018 - VALÈNCIA. 

El PSOE va rebutjar aquest dimecres en el Senat una oportunitat per a incorporar a la reforma exprés de la Constitució per a eliminar els aforamients i la recuperació del dret civil valencià. L'endemà que Ximo Puig demanara davant Pedro Sánchez més autogovern per als valencians, el seu partit rebutjava en la Cambra alta instar al fet que es duguera a terme una reforma que hauria retornat als valencians els drets inclosos en la reforma de l'Estatut de 2006 que van ser laminats pel Tribunal Constitucional mitjançant tres sentències a la fi de 2016. 

L'esmena va ser presentada pel senador de Compromís, Carles Mulet, a suggeriment de l'Associació de Juristes Valencians, que des de fa tres anys tracta primer de preservar i després de recuperar el dret dels valencians a legislar en matèria civil. Era una esmena a la "moció per la qual s'insta al Govern a limitar el aforamient de Diputats, Senadors i membres del Govern a l'exercici estricte de les funcions del càrrec", moció presentada pel PSOE i coneguda com a reforma exprés de la Constitució per a eliminar els aforamients. El PSOE com a autor de la moció, tenia en la seua mà acceptar esmenes al seu text. 

En la seua esmena, Mulet sol·licitava la modificació de la disposició addicional segona de la Constitució espanyola per a la reintegració efectiva del dret civil valencià, tal com es va aprovar en Els Corts amb el vot de PP, PSPV, Compromís i Podem. Amb aquesta modificació s'afegiria un paràgraf amb la següent redacció: "La competència legislativa civil de les Comunitats Autònomes assumida en els seus propis estatuts, conforme a l'article 149.1.8º d'aquesta Constitució, s'estendrà a la recuperació i actualització del seu Dret Privat històric d'acord als valors i principis constitucionals". 

El PP, majoritari en la Cambra alta, va anunciar el seu suport a l'esmena de Compromís perquè, segons el senador per Castelló Manuel Altava, "és de justícia històrica i una petició de tota la Comunitat Valenciana". Segons Altava, "fa falta que es reconega el dret civil valencià que vam tenir en el seu moment". 

El PSOE, en contra 

La proposta d'esmena no va tirar endavant perquè el PSOE es va oposar. En el debat, del que l'únic senador pel PSPV, Joan Lerma, es va absentar fins a quasi el final, el parlamentari socialista basc Antonio Rodríguez Esquerdo va respondre a Carles Mulet que estaria d'acord amb "moltes" de les esmenes que havia presentat -set en total-, però que la moció era sobre aforamients, i per aqueix motiu la rebutjaven. "Hi ha altres comissions en el Congrés dels Diputats on es pot parlar d'açò. Porten vostès una moció amb aquests assumptes i ho valorarem, però avui parlem de aforamients", va resoldre. Sense l'aprovació del PSOE, l'esmena no podia prosperar. 

Mulet va lamentar després, en un comunicat, que mentre el PP en ple va mostrar el seu suport a aquesta esmena i es va sumar a la defensa del text de la petició de Compromís, "el PSOE l'únic senador del qual valencià és el expresident Lerma, haja optat per tornar a menysprear la urgència de retornar als valencians i valencianes parts dels seus furs usurpats, situació que ja es va donar el dilluns en els Corts Valencianes, on el PSOE també va ajornar abordar aquesta urgència".


Articul de: Javier Alfonso 
Publicat a: Valencia Plaza


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada