Com a senador per designació de Les Corts no pot anar contra la voluntat dels diputats valencians, no pot anar contra el nostre Estatut, no pot donar l'esquena a l'Autogovern.
El passat 29 de juny, vaig menjar amb Joan Lerma. En el curs d'una activitat organitzada per Lluís Bertomeu, juntament amb molts periodistes, advocats, empresaris i polítics, vaig compartir tertúlia i un frugal i bon menjar amb el qual fóra el primer Molt Honorable, el primer President de la Generalitat votat pels ciutadans en el marc d'unes eleccions autonòmiques, i que en l'actualitat exerceix el càrrec de Vicepresident segon del Senat, conseqüència de ser designat senador pels Corts Valencianes.
Vostè Sr. Lerma es va convertir en el President que va engegar Canal 9, el que va encarnar l'autogovern valencià, el que va aprovar la Llei d´Us del valencià, el que va aconseguir assumir les competències de sanitat i educació molt abans que altres Comunitats Autònomes. Abans va ser redactor de l'Estatut de Benicàssim, en el qual ja se'ns donava la competència en Dret Civil Valencià, igual que en els projectes estatutaris de la 2ª República.
Per descomptat, va prendre moltes decisions encertades i equivocades, però la seua figura és una icona per als socialistes, i molts no socialistes.
Tot açò ho vaig tenir en compte quan li vaig voler recordar, mentre parlava d'economia i d'assumptes europeus que, per la seua modèstia personal, no era conscient del que per a diverses generacions de valencianes i valencians encarnava vostè com a primer President autonòmic valencià per a la dignitat de la institució, sobretot en comparació de molts dels seus tristos successors o amb presidents autonòmics coetanis com el No Honorable Jordi Pujol.
Aqueix dia 29 de juny, com li vaig recordar en el curs del menjar, esmorzar en terminologia senatorial madrilenya, és una data tràgica per als valencians, perquè un 29 de juny de 1707, amb prou faenes dos mesos després de la Batalla d'Almansa, els valencians de llavors, borbònics i austracistes, tots, ens vam veure privats de forma absoluta de l'autogovern perquè un monarca absolut va abolir els Furs valencians, mentre que els va mantenir o va retornar a posteriori pel que fa al Dret Privat a la resta de territoris de la Corona d'Aragó.
Aqueix mateix dia 29 de juny, celebrem un acte en la Fundació Bancaixa organitzat per l´Associació de Juristes Valencians per a alegrar-nos del Consens al que han arribat el PP valencià, el PSPV, Compromis i PODEM per a presentar conjuntament una Proposició de Llei de modificació de la Constitució per a recuperar la competència efectiva en Dret Civil Valencià, amb participació i nodrida assistència de sindicalistes, advocats, empresaris, diputats, ….., en definitiva societat civil valenciana.
Esperem que en dues setmanes es vote per fi en Els Corts i es vaig enviar aquesta Proposició de Llei al Congrés i per fi es resolga aquest problema a Madrid
Com a senador designat pels Corts no ha d'anar contra un text proposat per 4 dels 5 grups polítics valencians, PSPV inclòs
Vostè, encarna la recuperació de l'autogovern valencià, amb totes les dificultats que va tenir la transició valenciana, testimoni i sabedor de com se'ns va privar del màxim sostre competencial en assumir l'autonomia, situació mal legitimada pel pacte Abril Martorell-Guerra.
Com Molt Honorable sap que se'ns va privar injustament de disposar d'un Dret Civil propi per no estar atents a la redacció final de l'article 149-1-8 de la Constitució, que només confereix el Dret Civil a aquells territoris als quals el Dictador Franco, dèspota especialment cruel amb els valencians, va tenir a ben respectar-ho.
Com a ex President, aquest 9 d´octubre va sentir en primera fila del Saló de Corts per sentir parlar d'autogovern a Ximo Puig davant Pedro Sánchez, per açò ha de ser el nostre capdavanter en el Senat per a aconseguir la recuperació immediata d'una competència prevista en el preàmbul i 7 articles de l'Estatut vigent.
No m'agradaria que vostè figurarà en els llibres d'història com un Molt Honorable que per activa o passiva no es va obstinar a recuperar l'autogovern exercit en matèria civil pels Corts entre 2008 i 2016
Aqueixa possibilitat ja la tenen 15 milions d'espanyols. El senador socialista basc Antonio Julián Rodríguez Esquerdo, entre uns altres, va dir des de la tribuna del Senat i sense estar vostè present, que no tocava incloure la reintegració del Dret Civil Valencià en la reforma exprés de la Constitució que s'està cuinant a Madrid.
El senador socialista basc sí pot arribar a tenir un dret successori millor que el del Codi Civil, un dret modern i social que done respostes per exemple en matèria d'Unions de fet, i vostè, i nosaltres amb vostè NO podem, llevat que modifiquem la Constitució, malgrat reconèixer-ho l'Estatut reformat l'any 2006 després de les Sentències del TC que van anul·lar 3 lleis civils de família.
Aqueix senador basc, va repetir el que vénen fent-nos als valencians en aquest tema i molts uns altres des de fa més de 300 anys, ara no toca! li va dir a Mulet. La reforma només és per a reduir l'aplicació del aforamientes de diputats, senadors i membres del govern en l'exercici de les seues funcions, ens va dir als valencians el senador basc.
Aquest socialista basc, que segur que serà un gran amant de l'injust concert econòmic, no en va és senador designat pel Parlament Basc amb l'anuència del PNB, ha reiterat una pràctica habitual en el PSOE estatal: negar de males maneres el nostre autogovern en matèria de dret civil propi malgrat recolzar-ho el PSPV.
Molts valencians creiem que s'ha equivocat no recolzant vostè com a únic senador socialista valencià i en representació dels Corts, la qual cosa han proposat alcaldes i regidors socialistes de 341 ajuntaments valencians
Quan Els Corts sent vostè President van aprovar la Llei 6/1986, d'Arrendaments Històrics Valencians, Felipe González la va recórrer davant el Tribunal Constitucional, i va haver d'engolir-se Sr. Lerma aqueix gripau ( la interposició d'un recurs d'inconstitucionalitat per un President amic) i una colobra (la Sentència del Tribunal Constitucional 121/1992) que conseqüència del recurs va limitar la competència en matèria de dret civil valencià a la tutela de normes consuetudinàries existents en territori valencià, és a dir una competència buida de contingut útil.
Com a senador designat pels Corts no ha d'anar contra un text proposat per 4 dels 5 grups polítics valencians, PSPV inclòs, perquè a més vostè encarna la nostra dignitat, la nostra honradesa i personifica més que la resta de governants valencians la continuïtat de l'autogovern valencià.
Com a senador per designació dels Corts no pot anar contra la voluntat dels diputats valencians, no pot anar contra el nostre Estatut, no pot donar l'esquena a l'Autogovern
Vostè com a primer President, és l'encarnació de l'autogovern iniciat amb els Furs, consolidat amb les periòdiques celebracions de Corts, on estaven representats els ciutadans, els aristòcrates i el braç eclesiàstic i també els governs que vostè va presidir són hereus de l'òrgan fiscal i recaptador que era la Diputació del General o Generalitat, un òrgan fiscal o recaptatori del que celebrem ara els 600 anys de la seua creació.
Molts valencians creiem que s'ha equivocat no recolzant vostè com a únic senador socialista valencià i en representació dels Corts, la qual cosa han proposat alcaldes i regidors socialistes de 341 ajuntaments valencians, inclòs la FVMP presidida per l'alcalde socialista d'Elda, perquè la moció de Compromis – que el PP va anunciar que recolzaria a través del Senador per Castelló Manuel Altava- coincideix exactament amb la redacció proposada per PP, PSPV, Compromis i PODEM, en Les Corts Valencianes com pot consultar en el Butlletí Oficial dels Corts de 13 de juny.
Tots podem equivocar-nos, però vostè en aquest tema no pot tornar a errar. Com a senador per designació dels Corts no pot anar contra la voluntat dels diputats valencians, no pot anar contra el nostre Estatut, no pot donar l'esquena a l'Autogovern.
Esperem comptar amb vostè en el procés de recuperació del Dret Civil Valencià, i el moment de treballar, primer Molt Honorable, és ara, aprofitant que el PSOE i altres partits volen modificar la Constitució per a limitar l'abast d'alguns aforamients.
No m'agradaria que vostè figurarà en els llibres d'història com un Molt Honorable que per activa o passiva no es va obstinar a recuperar l'autogovern exercit en matèria civil pels Corts entre 2008 i 2016, ja que malgrat els recursos de Zapatero i Rajoy se segueix aplicant el Dret Civil estatutari a 300.000 valencians. En breu, tindrà l'oportunitat d'esmenar el seu error.
La Societat civil i el municipalisme valencià estem conjurats per a aconseguir ser una societat de primera, i no dubtem com Molt Honorable que va anar que des del seu càrrec de Vicepresident Segon del Senat esmenarà aquest error.
Ajude a les Corts, al Consell i a l'actual Molt Honorable Ximo Puig a posar fi a les conseqüències jurídiques discriminatòries dels Decrets de Nova Planta contra els valencians.
Evite una nova Almansa als valencians del segle XXI, primer Molt Honorable votat pels ciutadans.
Autor: José Ramón Chirivella Vila, President de l´Associació de Juristes Valencians
Publicat a: Es Diario Comunitat Valenciana
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada