dilluns, 22 d’octubre del 2018

Juristes Valencians exigeix lleialtat a Cs amb l'Estatut d'Autonomia


València, 20 octubre.- L'Associació de Juristes Valencians (AJV) ha exigit a Ciutadans, únic grup parlamentari que no recolza la reintegració del dret foral civil valencià, "lleialtat" amb l'Estatut d'Autonomia per a no trencar la unanimitat pel dret civil valencià. 

En un comunicat, l'entitat ha recordat que dimecres que ve, dia 24 d'octubre, Els Corts votaran la proposició de llei per a la modificació constitucional que permet la reintegració del dret civil valencià i garanteix la plena constitucionalitat de l'Estatut d'Autonomia. 

Ha insistit que es tracta de "una oportunitat històrica" perquè els valencians demostren "unanimitat en una qüestió que ha recaptat un consens institucional i social únic a la Comunitat Valenciana" i ha assenyalat que la "indefinició de Ciutadans no pot ser motiu per a trencar la unanimitat i retornar-nos als valencians a divisions del passat que tant dany van fer en el procés autonòmic". 

L'associació ha convidat a la formació taronja al fet que "abandone el seu aïllament basat en prejudicis i s'una a un consens institucional i de la societat civil històric". 

Ha posat l'accent que són 341 municipis de la Comunitat Valenciana al costat de les tres Diputacions Provincials les que han aprovat ja la moció que sol·licita la modificació constitucional, al que se suma el suport de mig centenar d'entitats transversals i representatives que també han manifestat la seua adhesió. 

Entitats sindicals com a UGT, CCOO, CSIF o Intersindical, empresarials com l'Associació Valenciana d'Empresaris, d'agricultors com La Unió o AVA, culturals com  Lo Rat Penat o Nexe, o socials com a Lambda i moltes entitats comarcals. 

L'AJV ha incidit que durant molts anys els valencians s'han embolicat en querelles identitàries i Ciutadans "no pot retornar-nos a escenaris del passat que tan perjudicials van ser per a la nostra terra, quan el que es tracta és de modificar la Constitució per a poder donar encaix a la reintegració de capacitat de legislar en matèria civil, allò que en 2006 Els Corts i el Congrés van recolzar amb àmplies majories". 

"El dimecres el vot a favor suposarà un exercici de lleialtat a l'Estatut i la Constitució, que permetrà que es restituïsca una competència a la qual tenim dret per motius històrics lloc que va anar en el Regne de València on es va produir el primer dret civil a Espanya, que és útil per a la millora de les nostres relacions civils i socials", ha indicat. 

A més, ha afegit que "sobretot deroga definitivament un decret de 1707 basat en el dret de conquesta per a donar eixida a lleis civils, modernes, avantguardistes basades en la llibertat de pacte i la convivència des de la legitimitat democràtica".



Publicat a: La Vanguardia CV
Traducció: Softvalencià



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada