dilluns, 8 d’octubre del 2018

9 d'Octubre i reforma exprés de la Constitució


Molt Honorable Ximo Puig, vicepresidenta Mónica Oltra, tenim menys autogovern que en 2016, corregim units aquesta injustícia 



8/10/2018 - Durant els últims dies els socis de l'Associació de Juristes Valencians, com quasi tots els mesos de setembre i octubre des de fa tres anys, tenim una activitat frenètica realitzant actes per gran part del territori valencià, i accedint a col·laboracions en els mitjans de comunicació d'una manera didàctica respecte a la utilitat de disposar d'un dret civil propi. 

Hem promogut conferències i exposicions sobre l'autogovern valencià i el nostre Dret Civil en comarques allunyades del Cap i Casal com l'Alt Palancia, l'Alcoià-Comtat, la Valldigna i també Oriola, la històrica capital del sud valencià, els habitants del qual se senten molt més valencians del que des d'instàncies oficials es pensa. 

Així mateix, una vegada que el suport a la recuperació del Dret Civil valencià per part del municipalisme de les poblacions grans i mitjanes (amb la desgraciada excepció de Castelló ara com ara, només responsabilitat del grup municipal de Ciutadans) és total, l'AJV ha buscat el suport de les Mancomunitats de municipis, que solen incorporar la prestació conjunta de múltiples serveis aplicant el principi de proximitat – sobretot- als valencians de l'interior, als quals amb freqüència s'oblida per part dels poders públics pel seu escàs pes poblacional. 

El suport per unanimitat de les poblacions que componen les Mancomunitat de la Safor, la Ribera Alta, Els Ports, l'Alt Maestrat, l'Alcoià-*Comtat, La Serrania, la Costera-Canal, Terra del Vi i en breu, la del Racó d'Ademús, El Baix Segura, la Vega, la Marina Baixa, la Foia-Xiva, la Vall d'Albaida, Alt Túria, Espadà-Millars… ens legitima per a reclamar des de la societat civil amb el suport del municipalisme (341 ajuntaments valencians que representen el 90% de la població) que se'ns tinga en compte per part del Govern de Pedro Sánchez davant una futura reforma de la Constitució. 

En el moment d'escriure aquest article, estem expectants davant la immediatesa que la Junta de Portaveus de les Corts pose data a la sessió en què s'aprovarà la Proposició de Llei de Reforma Constitucional per a recuperar la competència efectiva en matèria de Dret Civil Valencià. Per fi es donarà el tret d'eixida, mitjançant un vertader acte legislatiu, ja que no es tracta d'una moció declarativa o PNL, per a realitzar una mera modificació tècnica de la Constitució que garantisca la constitucionalitat del nostre Estatut en aquesta matèria. Per fi s'assabentaran a Madrid del consens valencià quant a la utilitat de disposar d'un dret civil modern. 

Recordem molt succintament que el nou Dret Civil Valencià, recuperat via Llei orgànica després del doble consens dels diputats de les Corts i dels parlamentaris de les Corts Generals des de l'any 2008, s'ha aplicat de forma efectiva - encara que “subiudice” després de la interposició de recursos per part de Rodríguez Zapatero i Rajoy contra les 3 lleis valencianes de família- a 300.000 ciutadans. 

Atés que les Sentències del Tribunal Constitucional malgrat declarar la nul·litat de les lleis de família, van mantindre els seus efectes jurídics per als quals van constituir relacions jurídiques durant la seua vigència, podem dir que el Dret Civil Valencià és un Dret viu, per als 250 mil casats entre 1 de juliol de 2008 i 31 de maig de 2016, que mantenen el règim econòmic matrimonial de separació de béns, previst en la Llei 10/2007, de 20 de març; per a les 15 mil parelles a les quals es continua aplicant la coneguda com a Llei Valenciana de Custòdia Compartida, i als més 25 mil valencians que conviuen com a Unió de fet i es van inscriure en el corresponent registre fins a 15 de juliol de 2016. I per tant en estar viu el Dret privat valencià tres segles després de la batalla d'Almansa, s'ha de continuar estudiant en els Planes d'estudi de les Facultats de Dret espanyoles, almenys en les assignatures de Dret Civil i Història del Dret. 

Lamentablement, durant el govern Puig-Oltra hem perdut competència de forma efectiva en una matèria bàsica per a l'autoestima dels valencians. Òbviament aquesta pèrdua competencial ha produït conseqüències des de l'any 2016, per que va ser fa ja dos anys quan va fallar el Tribunal Constitucional, però el drama va tindre el seu primer acte 8 anys abans des de la interposició del recurs per part del govern Zapatero contra la Llei de Règim Econòmic Matrimonial Valencià. 

Si ix avant la pretesa reforma express de la Constitució per a reduir el número d'aforaments, la qual cosa no resulta descartable quan recordem la celeritat amb la qual es van modificar els articles 13.2 i 135 de la cuarentona Carta Magna que volen actualitzar el 70% dels espanyols, seria imperdonable que no s'incloguera aquesta problemàtica que afecta als 5 milions de valencians. 

Encara que alguns pensen que aquesta pretesa reforma va per a llarg, els informe que el passat 1 d'octubre el grup socialista va registrar una moció en el Senat instant al Govern a reformar la Constitució a fi de restringir l'aforamient del govern, diputats i senadors a l'estricte exercici dels seus càrrecs el que implica la modificació de l'articles 71-3 i 102-1 de la Constitució (Registre d'entrada Senat d'1 d'octubre núm. 12.370), que per a més INRI es debatrà en el Senat el pròxim 9 d'octubre. 

Al meu entendre, els valencians necessitem guanyar protagonisme dins d'Espanya, i el President Sánchez si intenta limitar l'abast dels aforamients, està obligat a esmenar l'antivalenciana actitud del President Rodríguez Zapatero quan va interposar un recurs contra una competència prevista en el nostre Estatut, el mateix que ell havia votat uns mesos abans en el Congrés dels Diputats. 

No hi ha Agenda Valenciana, ni compromís del Govern d'Espanya amb els valencians, ni governs valencianistes sense la recuperació de l'autogovern previst en l'Estatut i exercit per les Corts durant 8 llargs anys de dignitat d'acord amb el que suposa el 9 d'octubre, la data simbòlica de l'atorgament de l'autogovern per als valencians pel nostre més benvolgut Rei, Jaume I de València, el que ens va dotar de lleis pròpies i diferents a la resta dels seus vastos territoris. 

Molt honorable i Vicepresidenta aprofiten aquest 9 d'octubre per a aconseguir el compromís del President de Govern a la reintegració d'aquesta competència en el cas de reforma express de la Constitució, de la qual ja disposen de forma efectiva 15 milions d'espanyols en matèries com la del Règim Econòmic Matrimonial, la regulació de les Unions de fet o en normativa successòria i nosaltres els 5 milions de valencians només de boca. 

El municipalisme i la societat civil valenciana esperem resultats ja, per exemple el mateix 9 d'octubre plantejant esmenes a la proposta socialista en el Senat que incloga la recuperació del nostre Dret Civil tal com s'indica en la Proposició adjunta de les Corts


Autor: José Ramón Chirivella Vila, és president de l'Associació de Juristes Valencianes 
Publicat: Valencia Plaza
Traducció: Softvalencià

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada