Deia Ramón Llull que davant grans necessitats s'ha d'exercir una gran diligència. I no sembla l'actualitat mancada de necessitats en el terreny polític, social o econòmic. La realitat valenciana, moltes vegades postergada a la segona fila, en ocasions per sensibilitats allunyades espacial i sentimentalment del nostre territori, però en moltes altres per prioritzar els grans temes de debat del moment, reclama el seu protagonisme.
Molt hem reflexionat els valencians sobre el nostre caràcter, sobre el meninfotisme que ens adorm, que ens tenalla i ens converteix en algunes situacions en indolents cap a la nostra pròpia condició. No obstant açò, en la majoria de les ocasions som rapids i diligents a sumar-nos als consensos, construir globalment, tendir ponts, cedir en pro de la unitat. Els valencians som exemple d'una gran capacitat de sacrifici pel ben comú, per l'estabilitat; sempre prests a pensar en global, aportant suports, i prioritzant les solucions que poden contribuir al conjunt.
Per a una formidable part de la nostra societat, un dels assumptes que requereixen l'esforç, la tenacitat i la germanor de tots no és un altre que la recuperació del Dret Civil Valencià a través d'una puntual i escrupolosament tècnica modificació del text constitucional. Així, 350 municipis de la Comunitat, les tres diputacions provincials, múltiples sindicats, associacions empresarials, culturals, comarcals, professionals… han recolzat a l'Associació de Juristes Valencians en la seua petició als Corts de la necessària proposició de llei de reforma constitucional.
La societat civil valenciana, representada pel parlament autonòmic, ha sigut capaç d'aparcar el meninfotisme, l'abulia política, per a posar en el centre de la seua actuació com a conjunt alguna cosa que entén com a necessitat i que el seu nom no és un altre que el nostre autogovern. En aquest sentit, potser puguem adonar-nos que el que més necessitem els valencians… és a nosaltres mateixos. La nostra enteresa per a canviar les coses, la nostra capacitat per a autoliderarnos, la nostra voluntat de germania, tenacitat i efectivitat.
No obstant açò, malgrat la pràctica unanimitat que en aquest moment històric hem sigut capaços de generar, un grup polític ha decidit trencar aqueix consens i no recolzarà avui el projecte de reforma constitucional: Ciutadans. Deia i em reafirme que els valencians només necessitem una cosa: als valencians. Valencians compromesos amb la seua terra, sense lligams forans, sense encotillaments exògens que responen a interessos que no són els propis.
Els valencians necessitem polítics valencians amb lleialtat cap a l'Estatut sense complexos, sense por, amb la confiança necessària per a fer valdre davant els seus companys de partits estatals que estan per sobre de les ideologies o d'erronis càlculs electoralistes. Davant el repte de fer justícia, qui s'absté o vota en contra està sent injust, i Ciutadans ho serà fins a l'extrem si permet que un decret abusiu de 1707 basat en el dret de conquesta mantinga els seus efectes jurídics i ens prive als valencians d'una competència
que ens correspon pel marc constitucional.
Fa uns mesos vaig tenir una trobada casual amb un diputat autonòmic d'aquest partit, i discutint sobre la qüestió em va preguntar que per què la codificació del Dret Civil valencià no s'havia realitzat abans. Jo li vaig contestar que per l'apatia de molts polítics valencians defensant els interessos dels seus veïns i del seu propi. Avui li diria una altra cosa, que els interessos valencians no s'acaben defensant per culpa de polítics del seu partit, de Ciutadans.
Hoy, un grupo político ha decidido romper el consenso en Les Corts entorno al Derecho Civil valenciano:https://t.co/QP0RTSyhbK— Luis Sebastián (@lsebacast) 24 d’octubre de 2018
Ante el reto de hacer justicia, quien se abstiene o vota en contra está siendo injusto. @AJV_VAL
Escrit per: Luis Sebastián
Publicat a: El Valor de la Vocación
Traducció: Softvalencià
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada