dilluns, 22 d’octubre del 2018

El que els valencians necessiten de Ciutadans CV


Representants de Juristes Valencians, amb el president dels Corts davant el quadre de la Batalla d'Almansa

22/10/2018 - Alacant Plaza va publicar dissabte passat, un complet article titulat 'Ciutadans impedirà la unanimitat dels Corts per a reclamar el Dret Civil Valencià', en el qual el seu redactor cap, un periodista especialista en aquest aparentment complex tema i que va entrevistar a Juan Antonio Xiol, l'únic magistrat del Tribunal Constitucional que va votar per la constitucionalitat del Dret Civil Valencià, concloïa que les directrius de la direcció nacional del partit d'Albert Rivera lliguen de mans a la seua adreça autonòmica, i segons fonts de Ciutadans “si no canvia gens, votarem no o abstenció”. 

En aquesta tesitura, volia traslladar als 9 diputats de Ciutadans en Corts Valencianes, i en general a la totalitat de regidors, diputats, senadors, regidors, votants i potencials votants valencians del partit taronja, les següents consideracions, per a inclinar el vot dels diputats a favor de recuperar el contingut íntegre del nostre Estatut, a favor de recuperar un Dret Civil modern i social: 

Igualtat de tracte: 

Ciutadans fa gala de defensar les mateixes idees en el conjunt d'Espanya, i posar a les persones per sobre dels territoris. La igualtat entre espanyols és un axioma en la política d'Albert Rivera, i per açò els valencians que volem ser tan iguals com els 15 milions d'espanyols d'altres sis territoris, necessitem tenir com a aragonesos, balears, gallecs, navarresos, catalans i bascos nostres pròpies normes civils tal com preveu el nostre Estatut, per exemple en matèria de règim econòmic matrimonial, en normes successòries, o altres matèries del Dret de família, com la regulació de les unions de fet o de custòdia compartida, o qualssevol unes altres que determinen els Corts. 

Unitat del municipalisme en favor de la competència en Dret privat: 

341 municipis- que representen a més de 4,4 milions de ciutadans, el 90% del cens valencià- , la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, les 3 Diputacions Provincials, moltes Mancomunitats de municipis xicotets i mitjans, és a dir el municipalisme valencià de forma clara recolza la recuperació. Aquest respatler és homogeni en totes les comarques, sense diferències de llengües o territoris, des de Villena, a Requena, de Vinaròs a Oriola, i en moltes ocasions amb implicació directa d'alcaldes i regidors de Ciutadans ( Barx, Gandia, Denia, Santa Pola, Moixent, Castalla, Aldaia, Llanera de Ranes, Alcoi, Sagunt, …)

La societat civil és la impulsora de la modificació constitucional: 

La recuperació de normes civils socials i modernes ha sigut promoguda i recolzada per associacions empresarials molt representatives com a AVE, ATEVAL i també per ATA ( els autònoms), per la gran majoria dels sindicats ( CCOO, UGT, CSIF, Intersindical, …) i pels col·lectius representatius dels agricultors valencians ( AVA-ASAJA i La Unió). 

Per descomptat, aquest procés ha sigut liderat per les Facultats de Dret valencianes ( UJI, Alacant i València) i pels 8 Col·legis d'Advocats valencians, que entre els seus objectius estatutaris tenen el foment i suport del Dret Civil propi. 

És molt rellevant també el suport del Col·lectiu LGTB a través de LAMBDA, conscients dels drets civils i socials que possibilita l'exercici de la competència, i d'associacions culturals centenàries com LO RAT PENAT o unes altres com la Fundació Nexe, Tirant Lo Blanc, el Centenar de la Ploma, o comarcals com la Borrianenca de Cultura, el Teix d´IBI, o la del Camp de Morvedre. 

Com es pot constatar col·lectius als quals Ciutadans vol traslladar el seu missatge tals com el món professional (autònoms, advocats, sindicats…), els col·lectius LGTB, les associacions pro-custodia compartida, les associacions professionals d'agricultors (AVA-ASAJA) i les entitats culturals valencianistes ( LO RAT PENAT) li sol·liciten que recolze la recuperació de la competència. 

No sembla intel·ligent no escoltar a col·lectius tan importants per a Ciutadans, un partit que fa gala de prémer a la societat civil. Recorden que si es recolza aquesta proposta per la resta de grups parlamentaris (PP, PSPV, Compromís i PODEM) és perquè es va presentar un escrit en el Registre dels Corts el passat mes de març per representants de la societat civil ( vegeu la foto adjunta), que incloïa un text articulat, que és el que s'aprovarà aquest dimecres almenys per 90 diputats dels Corts. 

No és intel·ligent per als valencians confiar en un partit que es diu constitucionalista i autonomista, però que no sap fer-se entendre per la seua prefectura per a defensar els interessos de la societat valenciana. Als socis de l'AJV ens sorprèn que, malgrat intentar-ho, ens ha sigut impossible fins avui reunir-nos amb cap dirigent nacional del seu partit. 


El Dret Civil Valencià va estar vigent, de forma pràctica durant 8 anys i beneficia actualment a 300.000 valencians. És un Dret viu, i modern:

En efecte, des de l'entrada en vigor de la Llei de Règim econòmic matrimonial a l'abril de 2008, fins a novembre de 2016 amb la derogació de la Llei Valenciana de Custòdia Compartida ha generat efectes civils per a 300.000 valencians. El Dret civil valencià, se segueix estudiant en les Facultats de Dret, malgrat la inconstitucionalitat de les lleis civils valencianes. El sentit comú exigeix cercar solució ràpida a aquesta competència clarament regulada en el nostre Estatut, i que els diputats tornen a discutir i aprovar lleis civils que s'adapten a les necessitats socials que a cada moment determine la majoria política en els Corts. 

Les anteriors consideracions ( igualtat de tracte amb altres 15 milions d'espanyols que també ho tenen previst en el seu Estatut d'Autonomia, consens polític i social, suport transversal i divers en l'àmbit municipal i comarcal, …), hagueren de ser suficients perquè Ciutadans s'una al consens històric promogut per la societat civil en defensa de l'Estatut, però vull afegir una valoració case que la cúpula dirigent de Ciutadans no es done compte de la rellevància d'aquest tema. 

Un vot negatiu o l'abstenció davant la Proposta de modificació constitucional limitada a la recuperació efectiva del Dret Civil Valencià per part dels 9 diputats de Ciutadans, comportaria que adoptarien posicions idèntiques a les dels regidors de les CUP a Burjassot i Pedreguer. Òbviament, les CUP pretenen fer realitat un projecte polític pancatalanista, i per a ells l'existència de senyals d'identitat valencianes, com evidentment ho constitueixen tenir normes civils pròpies, és un fre al seu projecte supremacista enfront dels valencians, però ambdues posicions ( la de la CUP i la potencial de Ciutadans) són contràries a la nostra autonomia. 

Un vot negatiu o l'abstenció de Ciutadans en aquest tema que suposa la plasmació pràctica i social de l'autogovern, comportaria per a gran part de la societat civil valenciana, plantejar-se que cas de col·lisió d'interessos catalans i valencians, els dirigents valencians i nosaltres amb ells, veuríem frustrades les nostres expectatives. 

Una abstenció o un vot negatiu emès pels 9 diputats de Ciutadans, suposaria una alarmant discriminació entre espanyols, i en concret respecte a Albert Rivera i la cúpula dirigent del partit taronja, que com a catalans tenen un règim successori al meu judici més beneficiós, en comportar una major llibertat a l'hora de testar, i amb múltiples especialitats, en general considerades millors per la doctrina civilista. 

Posar-se de perfil sobre una qüestió tan rellevant per a l'autogovern, segur que no agradarà als socis d'entitats com Lo Rat Penat, i demostrarà la falsedat dels dirigents de Ciutadans que alardegen de valencianistes, ni tampoc per a les associacions pro-custodia compartida de les tres províncies valencianes, que ajornen una possible llei valenciana de Custòdia Compartida al fet que es modifique el Codi Civil, alguna cosa que ara com ara sembla més llunyà. 

Per favor, donen resposta a les necessitats reals dels ciutadans valencians, com a entitat constitucionalista ens preocupa la situació de Catalunya, però esperem que els nostres problemes tinguen resposta també dels diputats de Ciutadans, escolten per favor als seus regidors i militants. 

En un context en el qual per part de Ciutadans i altres grups parlamentaris en el Congrés, i el propi Govern es proposen modificar la Constitució per a eliminar els aforamients, Juristes Valencians reclamen el suport de Ciutadans per a recuperar el Dret Civil Valencià previst en l´Estatut, i que possibilita lleis modernes en matèria de Dret de família aplicables en l'actualitat a 300.000 valencians.

Resulta un contrasentit que un partit constitucionalista i autonomista de l'esquena a la recuperació de l'autogovern valencià en matèria de Dret Civil, competència que ja tenen altres 15 milions d'espanyols, i nosaltres vam tenir entre 2008 i 2016: i si estan en contra de la recuperació del Dret Civil Valencià, siguen coherents i sol·liciten una reforma constitucional per a imposar un Codi Civil únic en tota Espanya, però no és defensable que els catalans, aragonesos, navarresos i gallecs perquè ho va consentir Franco ho tinguen i els valencians malgrat estar regulat en l´Estatut no disposem d'un Dret civil modern. 

Per favor, en aquests dos dies previs a la votació del dimecres aconseguisquen que els seus dirigents nacionals facen propis els nostres requeriments i donen resposta juntament amb la resta de grups dels Corts a les necessitats dels valencians. 



Autor: José-Ramón Chirivella Vila, President de l'Associació de Juristes Valencians
Publicat a: Alicante Plaza
Traducció: Softvalencià

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada