dimecres, 16 de juny del 2021

José Ramón Chirivella: «No podem celebrar els 40 anys de l'Estatut sense recuperar el dret civil valencià»

L'impulsor de la reforma de la Constitució perquè la Comunitat puga recuperar lleis forals acudeix hui a una jornada en el Congrés

 

José Ramón Chirivella. LP

L'Associació de Juristes Valencians celebra hui en el Congrés una jornada per a impulsar una reforma constitucional amb la finalitat d'incloure que la Comunitat Valenciana puga regir-se pel seu dret civil. Figures com el que fora president del Constitucional, Pascual Sala, o el exmagistrat d'eixe tribunal, Rafael Gómez-Ferrer, assisteixen a l'acte que inaugura el vicepresident segon del Consell, Martínez Dalmau. José Ramón Chirivella presideix i impulsa l'Associació. 

En què consisteix l'acte? 

La finalitat és la tramitació urgent de la reforma constitucional per a recuperar el nostre dret civil, aprofitant que el Govern pretén aprovar aquest mateix any la modificació de l'article 49 per a eliminar la paraula disminuït. 

LES FRASES CANVI LEGISLATIU «Ho necessitem per a tindre un dret de família i successori adequat a la nostra societat» COMPETÈNCIES «No es tracta d'aconseguir més autonomia sinó de fer valdre l'aprovada en 2006» 

Quants anys porten els valencians volent recuperar el seu dret civil? 

En democràcia, 40 anys, però en realitat portem des de 1707. En l'Estatut de 1982 ja es preveia esta competència. I actualment, des de les sentències de l'any 2016 que van retallar l'autogovern valencià en impossibilitar-nos tindre normes de dret i família modernes com en altres sis autónomías.

Per a què necessiten els valencians un dret foral? 

Per a tindre un dret de família i un dret successori més adequat a la nostra societat, la qual cosa possibilitaria, per exemple, normes successòries més adequades per a la transmissió de les empreses familiars o establir un règim econòmic matrimonial de separació de béns sense necessitat de fer capítols matrimonials, tal com ha estat vigent durant huit anys i gaudeixen 250.000 valencians. 

I quan es preveu que es puga aprovar aquesta reforma? 

Depén de la voluntat política del PSOE i del PP però és la vicepresidenta primera del Govern qui té la clau en aquest assumpte. És un gran compromís per al PSOE perquè en el mandat de Puig hem perdut autogovern. S'hauria d'aprovar abans del 40 aniversari de l'Estatut, l'1 de juliol de 2022. No ho podem celebrar sense recuperar el dret civil perquè el demana la societat valenciana. 

Entre les personalitats que han confirmat la seua presència en l'acte de hui es troba a faltar al president de la Generalitat i al nou líder del PPCV. 

L'important és que tant Ximo Puig com Carlos Mazón s'impliquen perquè aquest xicotet canvi en la Constitució s'aprove en aquesta legislatura.

 

Autor: F. Ricós 

Publicat a: Las Provincias


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada