dijous, 24 de juny del 2021

José Alfonso Soria García, nou president del Tribunal de les Aigües

 

 


24/06/2021 - VALÈNCIA. (EFE) El síndic de la séquia de Mislata, José Alfonso Soria García, ha sigut elegit nou president del Tribunal de les Aigües per al bienni 2021 al 2023, segons un comunicat de l'entitat. 
 
José Alfonso Soria García substitueix a Onofre Cubells Gimeno, mentre que Enrique Aguilar Valls contínua en el càrrec de vicepresident del Tribunal. 
 
Soria, que va ser vicepresident en el bienni 2013-2015, durant el qual va coincidir en Enrique Aguilar com a president, ha dirigit per primera vegada la sessió setmanal, on hi ha hagut dos judicis. 
 
S'ha mostrat "orgullós" d'haver sigut triat per a representar aquesta mil·lenària institució que manté la pau en l'horta de la Vega de València i en el propòsit de "continuar treballant en benefici dels regants i l'horta". 
 
Segons fonts de l'entitat, una de les mesures que garanteixen la imparcialitat en el funcionament del Tribunal , és que president i vicepresident siguen de marges diferents del Riu. 
 
Per això en ser elegit president el Síndic de la Séquia de Mislata , necessàriament el vicepresident deu ser el Síndic d'una séquia del marge contrari, l'esquerre, com ho és la Séquia de Rascanya. 
 
Les Séquies del marge dret són Mislata, Robella, Favara, Benager i Faitanar , Quart i Xirivella, i les del marge esquerre, Rascanya, Tormos i Mestalla. 
 
La sessió es va celebrar aquest dimecres al coincidír el dijous 24 en la festivitat de Sant Joan, segons les fonts. 
 
El Tribunal de les Aigües de la Vega de València és la institució de justícia en funcionament, segons alguns estudiosos, més antiga del món. 
 
És internacionalment coneguda entre els juristes com a exemple de resolució de conflictes eficaç i moderna, i la seua existència és actualment necessària per a garantir el bon funcionament del sistema de reg en l'Horta de València. 
 
L'existència i funcionament del Tribunal de les Aigües, a part de la seua multisecular vigència tradicional i històrica, estan hui consagrats per l'actual legislació espanyola, que el reconeixen com a "tribunal consuetudinari i tradicional". 
 
Així ho recullen la Constitució Espanyola (art. 125); l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana (art. 36, 3a); la Llei orgànica del Poder Judicial (art. 19, 3); i la Llei d'Aigües de 1985 (Text refós de 20 de juliol de 2001). 
 
L'activitat del Tribunal de les Aigües es desdoblega en dues funcions de caràcter diferent: La funció pròpiament jurisdiccional, que es desenvolupa en les reunions de cada dijous, jutjant i sancionant les denúncies que es presenten per infracció de les Ordenances de les Comunitats que el componen. 
 
La segona és la funció administrativa, com són les relacions individuals o conjuntes de les seues Comunitats en l'exercici diari de defensa dels seus interessos, per al millor ordre i repartiment de les aigües del Túria. 
 
En la seua funció jurídica es compon pels Síndics de les huit séquies de la Vega de València: Tormos, Mestalla, Rascanya, pel marge esquerre del Riu Túria; i per la dreta les Séquies de Benager i Faitanar, Mislata, Favara, Quart i Robella, a les quals en la seua funció administrativa s'uneix la de Xirivella. 
 
Els Síndics són triats democràticament per la Comunitat de Regants a la qual representen, han de ser agricultors i persones honrades. 
 
En el seu funcionament el Tribunal es reuneix tots els dijous a les 12 hores del migdia en l'exterior de la Porta dels Apòstols de la Catedral de València, en la via pública. 
 
Els judicis són orals i en valencià, excepte se sol·licite en castellà, i gratuïts. Les seues sentències són immediates, fermes i inapel·lables, i les característiques que ho defineixen són: la concentració, oralitat, rapidesa i economia. 
 
Al setembre del 2009 va ser inclòs en la llista representativa com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada