dimecres, 2 de juny del 2021

Juristes Valencians exigeix a Puig la seua implicació a aprovar el Dret Civil foral

L'associació prepara un acte el 14 de juny en el Congrés perquè la reforma constitucional reculla el que l'Estatut ja contempla des de 2006

 

L'hemicicle del Parlament autonòmic valencià durant un debat. EFE

 
Incloure el reconeixement del Dret Civil propi dels valencians en la Constitució. Aqueix és l'objectiu de l¡Associació de Juristes Valencians i de la reivindicació que farà sentir el pròxim 14 de juny dins del Congrés dels Diputats, precisament a la Sala Constitucional. 
 
«L'objectiu, recuperar l'autogovern i una legislació pròpia que sí que està contemplada en l'Estatut», defensa el president de l'entitat, José Ramón Chirivella. Es tracta de poder disposar d'una legislació moderna, colzada en els Furs derogats després de la guerra de successió a principis del segle XVIII pel nou rei d'Espanya, Felip V, i que en l'Estatut es reflecteix la seua recuperació, ja que altres territoris espanyols sí que van poder rescatar-los. 
 
A este acte ja han confirmat la seua assistència diputats i senadors nacionals del PP i Podemos, autonòmics del PSPV, els secretaris generals d'UGT i CCOO, representants institucionals i de Lo Rat Penat. 
 
El rescat del Dret Civil valencià es va iniciar a principis dels anys 2000 en la reforma de l'Estatut en 2006 en l'època de Francisco Camps com a president de la Generalitat. 
 
Es van aprovar lleis en Les Corts com la de la separació del règim econòmic matrimonial, la de la custòdia compartida i la d'unions de fet, però el Tribunal Constitucional a partir de 2016 va anul·lar tot el treball realitzat després de recórrer-les el Govern de Rodríguez Zapatero. 
 
Des de llavors l'entitat que capitaneja José Ramón Chirivella ha posat en marxa successives campanyes perquè es modifique la Carta Magna dels espanyols i s'incloga aqueix dret foral propi dels valencians que sí que està reconegut en l'Estatut d'autonomia. Es va intentar la passada legislatura però la convocatòria d'eleccions generals en 2019 va fer que decaiguera la iniciativa plantejada en la Cambra Baixa impulsada per Podemos. 
 
Chirivella considera que ara és el moment. Una vegada finalitzat l'estat d'alarma decretat per la pandèmia del Covid-19 (durant la seua vigència no es pot plantejar una reforma constitucional, tampoc durant un estat d'excepció ni en cas de guerra), el Consell de Ministres ha impulsat un retoc en la Constitució per a eliminar de l'article 49 el terme «disminuït» i canviar-lo per l'expressió «persona amb discapacitat». 
 
El president de Juristes pretén que el Dret Civil valencià es puge a eixe carro i s'aprofite de l'obertura de la Carta Magna per a incloure'l. 
 
José Ramón Chirivella recorda que es tracta també d'un compromís de l'actual Consell, acordat en el pacte de el Botànic «que figura en els punts 6 i 7». Però lamenta que no s'estiga fent molta força ni des del Consell ni des de les Corts. El dirigent dels juristes valencians considera que el president de la Generalitat, Ximo Puig, té ara menys autogovern que el que li va transmetre Alberto Fabra en 2015. 
 
«No té sentit que Ximo Puig parle de reforma federal de l'Estat i menyspreem la que hauria de fer ací decididament. Hauria de reunir-se amb el president del Govern i amb els ministres del seu partit perquè s'aprove ja», sosté Chirivella. «No li he sentit cap declaració recent en la qual done suport a la recuperació del Dret Civil valencià. Ha fet alguna gestió davant Pedro Sánchez? Ve el ministre de Justícia a València i ningú del Consell ha dit res. Sí ho hem fet en la Facultat de Dret l'Associació de Juristes Valencians», afirma el seu president. 
 
Chirivella considera que és necessari que Puig «plantege seriosament al PSOE i al president del Govern» la «necessitat» d'incloure el Dret Civil Valencià en esta reforma constitucional puntual, ja que disposa del suport de les Corts Valencianes i de 521 ajuntaments de la Comunitat ja han reconegut la necessitat de recuperar el Dret Civil Valencià i està pendent de la seua aprovació en el Congrés des de fa 15 mesos. 
 
També posa la pilota sobre la teulada de qui sembla que serà el nou líder del PPCV, Carlos Mazón. «Té la missió d'aconseguir que els diputats del PP en el Congrés donen suport a una iniciativa que va nàixer del seu partit». I encara que només siga per un assumpte d'economia processal per la reforma de l'article 49, cal aprofitar el moment de la reforma impulsada des del Govern, adverteix Chirivella.

 

Autor: F. Ricos 

Publicat a: Las Provincias

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada