dilluns, 14 de juny del 2021

El 'Tourmalet' del dret civil valencià

L’Associació de Juristes Valencians manté la seua pressió per reviscolar el dret civil valencià. Aquest dilluns organitzen un acte per instar el Congrés a aprovar una reforma constitucional que permeta a les Corts legislar en matèries que, com ara les unions de fet o la custòdia dels infants, fins ara tenen vetades. El camí per a l’aprovació definitiva, però, encara no és planer.

 

 

La cita és aquest dilluns a les 11 del matí a les escales del Congrés dels Diputats, a Madrid. A aqueixa hora l'Associació de Juristes Valencians (AJV) ha convocat un acte simbòlic per demanar una reforma de la Constitució que permeta els valencians i les valencianes legislar en matèria de drets civils. A la convocatòria està prevista l'assistència de representants de PSPV-PSOE, PP, Compromís, Unides Podem i Ciutadans, a més dels màxims representants a escala valenciana de CCOO, UGT i Intersindical Valenciana i el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. El Consell estarà representant a través del vicepresident, Rubén Martínez Dalmau, i la conselleria de Transparència i Memòria Democràtica, Rosa Pérez Garijo. També els farà costat Pascual Sala, qui fora president del Consell General del Poder Judicial, del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional, qui serà l'encarregat de llegir un manifest a favor de la reivindicació valenciana. «Volem recordar als diputats i diputades que aquesta és una qüestió que genera consens a la Comunitat Valenciana i que per tant no han de posar-hi impediments», explica a EL TEMPS, José Ramón Chirivella, de l'AJV. 
 
Des del passat mes de febrer resta pendent de tramitació en el Congrés una proposta de reforma constitucional, presentada per les Corts, per a la recuperació efectiva del dret civil valencià. La intenció de l'AJV és aprofitar que el govern espanyol vol modificar l'article 49 de la Constitució, per tal de substituir la paraula «disminuït» per «persona amb discapacitat» i blindar el principi de no discriminació, per introduir un altre canvi en la carta magna. Així, l'aspiració valenciana passa per incorporar un paràgraf a la disposició addicional segona de la Constitució on es reconega de forma explícita la capacitat legislativa en matèria civil a tots aquells territoris que tenen reconeguda aquesta competència en els seus estatuts. «És un canvi assumible i la reforma que ja està en marxa en el Congrés ens permetria agilitzar el procediment. Només demanen fer efectiu allò que es contempla en el nostre Estatut», exposa Chirivella, per qui l'èxit o no d'aquesta iniciativa seria una «una prova de foc de la força del Consell davant Madrid». 
 
Les Corts Valencianes, amb el vot favorable de PSPV-PSOE, Compromís, Unides Podem i PP, van aprovar el febrer de 2020 una proposició de llei on demanava al Congrés dels Diputats la incorporació d'un paràgraf a la disposició addicional segona. Aquella aprovació al parlament valencià culminava un procés de reivindicació en l'àmbit del País Valencià en què hi participaren societat civil i teixit municipal. Ara, doncs, hauria de ser el Congrés dels Diputats qui moguera fitxa per continuar avançant en aquest camí. Tanmateix, segons publicava el digital ElConfidencial la setmana passada, fins ara els intents dels diputats d'Unides Podem Roser Maestro i Txema Rodríguez, per sotmetre a debat la iniciativa en la Junta de Portaveus -pas inicial en el procés parlamentari- han caigut en sac foradat. De moment la vicepresidenta Carmen Calvo i la Secretaria d'Estat de Relacions amb les Corts, han optat per prioritzar la reforma sobre la discapacitat i deixar per l'any pròxim la qüestió del dret civil valencià. 
La negativa del govern espanyol a accelerar el procés de presa en consideració d'aquesta reforma és un obstacle més en un recorregut, el de la recuperació del dret civil valencià, que ha estat tortuós i que ara encara la que, probablement, serà l'etapa més complicada: superar la tramitació al parlament espanyol i concitar l'adhesió dels grups polítics. L'aprovació de l'anomenada clàusula Camps, una disposició addicional perquè les inversions de l'Estat al País Valencià foren equivalents al seu pes demogràfic, va tardar en aprovar-se set anys.

 

Escrit per: Violeta Tena 
Publicat a: El Temps

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada