dimarts, 15 de juny del 2021

Organitzen un acte per la defensa i recuperació del dret civil valencià al Congrés dels Diputats

Una àmplia representació política, econòmica i de la societat civil valenciana hi ha acudit per demanar que es tramite la reforma constitucional que ho permeta

 

Organitzen un acte per la defensa i recuperació del dret civil valencià al Congrés dels Diputats 

L'Associació de Juristes Valencians ha organitzat aquest dilluns un acte per la defensa i recuperació del dret civil valencià al Congrés dels Diputats. L'objectiu ha sigut demanar que es tramite la reforma constitucional que permeta recuperar l'autogovern tal com té previst l'Estatut d'Autonomia del 2006. 
 
La reivindicació del reconeixement del dret civil valencià es remunta al 28 d’abril del 2016, quan el Tribunal Constitucional va declarar que la llei valenciana de règim econòmic matrimonial valencià no s’ajustava a l’ordenament constitucional, igual que va passar amb la llei de custòdia compartida i amb la llei d’unions de fet formalitzades. 
 
El febrer del 2020, el ple de les Corts va aprovar la iniciativa per a impulsar una reforma constitucional i recuperar el dret civil valencià. Setze mesos després, aquesta reforma encara espera que els grups parlamentaris decidisquen incloure-la en l’ordre del dia per a la tramitació. 
 
El Consell va aprovar el passat 19 de febrer instar la tramitació urgent de la Proposició de reforma de la Disposició Addicional Segona de la Constitució Espanyola per la reintegració efectiva del Dret Civil Valencià, aprovada per ampli consens a les Corts Valencianes. D'ací uns dies farà setze mesos que la Taula de Congrés la va admetre a tràmit.
 
Fa just una setmana, el passat 7 de juny, el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, es va reunir amb la presidenta de la cambra baixa, Meritxell Batet, per parlar, entre altres temes pendents, de la reforma constitucional per incloure el reconeixement del dret civil valencià. 
 
Àmplia representació política, econòmica i de la societat civil valenciana 
 
En l'acte d'aquest dilluns, hi han intervingut el vicepresident segon del Consell, Rubén Martínez Dalmau, l'expresident del Tribunal Constitucional, Pascual Sala, i la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo. A més, hi han assistit una àmplia representació política, institucional, agents socials i representants de la societat civil valenciana. 
 
Pérez Garijo ha destacat el gran consens aconseguit al País Valencià en la defensa del dret civil propi, ja que a «l'ampli suport aconseguit a les Corts», s'hi han sumat «més de 520 municipis del total de 542 que integren el territori valencià, i l'alè de quasi cinc milions de valencians i valencianes». 
 
La consellera ha assenyalat que «aquesta reforma és inajornable i la considerem condició indispensable per a recuperar una peça essencial del nostre model d'autogovern».

 

Publicat: Nosaltres La Veu

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada