dimecres, 27 de juny del 2018

L'Associació de Juristes reclama poder legislar en Dret Civil Valencià




València, 27 jun (EFE).- L'Associació de Juristes Valencians ha convocat un acte per al divendres 29 de juny sota el lema "Dret civil valencià" per a visibilitzar el consens en la reforma de la Constitució perquè la Comunitat Valenciana reintegre la competència de legislar en dret civil i que "la matèria civil estiga més prop dels ciutadans". 

En una de premsa, el president de l'Associació de Juristes Valencians, José Ramón Chirivella, ha destacat la capacitat de mobilització de "gran part dels municipis i la societat valenciana perquè nasca la primera proposició de llei de modificació de la Constitució". 

Segons ha detallat Chirivella, l'acte comptarà amb més de 300 persones i inclourà a representants de la societat civil i institucionals, com el director general de Responsabilitat Social i Foment de l'Autogovern, Josep Ochoa. A més, se celebrarà una taula redona amb els secretaris generals d'UGT-PV, Ismael Sáez, i CCOO-PV, Arturo León, el delegat del Col·legi d'Advocats d'Elx, Vicente Pascual; i la presidenta de l'Agrupació de Joves Advocats de València, Rosa Serna. Tancarà l'acte el conseller de Transparència i Responsabilitat Social, Manuel Alcaraz. 

El dirigent de L'Associació de Juristes Valencians ha assenyalat que cal "celebrar que és la primera vegada que té possibilitats d'eixir amb èxit" aquesta reivindicació i recuperar el "contingut complet de l'Estatut d'Autonomia", al mateix temps que ha destacat que quinze milions de ciutadans de sis comunitats autònomes ja compten amb la competència sobre el dret civil propi. 

Per la seua part, Ochoa ha remarcat l'impuls del dret civil valencià, que "forma part del dia a dia" de la ciutadania, ja que "regula qüestions bàsiques" i abasta aspectes com la Llei de Règim Econòmic Matrimonial, la llei de custòdia compartida i la d'unions de fet, per la qual cosa "són reivindicacions amb les quals eixim guanyant tots els ciutadans". 

Ha agregat que aquesta iniciativa és una "fita emblemàtica cap al futur" i que la proposició de llei compta amb el suport de "tots els grups parlamentaris de les Corts Valencianes a excepció de Ciutadans". 

En l'acte també ha participat el jurista Vicente Clemente, i el ponent de la comissió de Codificació, Luis Higuera, qui ha detallat que la Comunitat "compta amb un Estatut que reconeix la competència de la Generalitat per a legislar en matèria de dret civil, que procedeix dels furs de l'Antic Regne de València", per la qual cosa pretenen "adaptar la interpretació constitucional" perquè la competència autonòmica "puga estendre's a les matèries pròpies del dret històric". 

L'objectiu és "que la competència en dret civil de la Generalitat no quede reduïda als continguts del dret foral que estaven vigents en els temps d'entrada en vigor de la Constitució, que és pràcticament res", sinó que s'estenga "a les competències que regulava el nostre antic dret històric", ha defensat Chirivella. 

José Ramón Chirivella ha ressaltat que "en aquest moment de consens històric en el qual quatre grups de les Corts Valencianes -PP, Compromís, PSPV i Podem- han presentat conjuntament aqueixa proposició de llei", seria convenient "obtindre la unanimitat" i per a això ha demanat el suport de Ciutadans.



Publicat: La Vanguardia
Traducció: Softvalencià





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada