divendres, 29 de juny del 2018

L 'Associació de Juristes Valencians celebra hui l'acte Dret Civil Valencià: Un consens històric




“És l'hora de visualitzar el consens històric aconseguit entre la societat civil i les institucions locals i autonòmiques valencianes per a impulsar la modificació constitucional que possibilite la reintegració de les competències civils que els tribunals neguen als valencians”. 


Aquestes paraules, pronunciades pel Pres. de l ́Associació de Juristes Valencians, José Ramón Chirivella, dimecres passat, amb motiu de la presentació de l'acte reivindicatiu Dret Civil Valencià: Un consens històric, que se celebra hui en la Fundació Bancaixa de València, a les 19 hores, s'enquadren en una jornada de profund simbolisme reivindicatiu, ja que que tal dia com hui, 29 de juny, però de fa més de 300 anys, l'actual Com. Valenciana perdia els seus furs històrics. 

Per aquest motiu, els juristes valencians pretenen impulsar la reforma, que nega el propi Tribunal Constitucional, per a recuperar les competències en l'àmbit del codi civil, en matèria de custòdia compartida o la separació de béns de guanys matrimonials per exemple, i dels quals sí que disposen 15 milions de ciutadans en sis comunitats autònomes. 

D'aquesta forma, Juristes Valencians recalca que l'acte de hui pretén posar de manifest el suport institucional i civil a la reintegració del nostre dret valencià. Una iniciativa que ha sigut recolzada per tots els grups polítics valencians a excepció de Ciutadans, “partit al que se li ha tendit la mà perquè no es quede fora d'aquest gran consens” , segons Chirivella. Referent a això, cal destacar que són ja 305 els Ajuntaments que han aprovat la moció pro dret civil valencià, les tres diputacions i les Corts on els Síndics de PPCV, PSPV, Compromís i Podemos han signat la moció per la qual instaran al Congrés a una modificació tècnica de la Constitució que amplie la disposició addicional segona. 

D'aquesta forma, es podrà constitucionalizar l ́Estatut d'Autonomia i garantir la competència en dret civil. A aquest extens suport de les institucions cal afegir-li el de les diferents entitats de la societat civil, més de 40, que s'han sumat a Juristes Valencians en la reclamació històrica. 

Es tracta en paraules del seu President José Ramón Chirivella, “de donar una gran mostra de la dignitat, unitat i l'empenyiment de la societat civil valenciana”. 

De fet L’Associació de Juristes Valencians concita el suport de les principals entitats socials, sindicals, culturals i professionals de la Comunitat Valenciana que van acompanyar el mes de març passat a l'AJV a presentar la proposta. 

Entre les entitats que han donat suport a la recuperació d'un Dret propi es troben UGT, CCOO, CSIF, ATA, AVA, Intersindical, La Unió, Lo Rat Penat, Fundació Nexe, els 8 col·legis d'advocats de la Comunitat, els registradors valencians, les universitats, l'Ateneu Mercantil o AVACU.



Publicat: Capital Radio CV
Traducció: Softvalencià


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada