dilluns, 15 de gener del 2024

Polítics i societat civil defensen que és moment de recuperar el dret civil valencià

 


L’associació Juristes Valencians ha convocat una concentració aquest diumenge per a reivindicar la inclusió del dret civil valencià en la reforma constitucional que es tramitarà en el Congrés els pròxims dies 16 i 18 de gener i denunciar que PP i PSOE “donen l’esquena de manera constant” a “una qüestió que demanda tot el poble valencià”. “És imperdonable”, han lamentat.

Convocats per l’associació Juristes Valencians sota el lema “No voteu contra la nostra gent” i “Per un autogovern no subordinat”, els manifestants demanen que es recolze l’esmena a la reforma de la Constitució que es votarà la setmana que ve al Congrés per recuperar el dret civil valencià. 

Es tracta d’una reclamació històrica, que es va incloure en l’Estatut d’Autonomia de 2006 i va donar lloc a tres lleis que van estar vigents durant huit anys, fins que el 2016 el Tribunal Constitucional les va anul·lar (una que establia la separació de béns; una altra sobre la custòdia compartida dels fills i una altra sobre les unions de fet).

El president de Juristes Valencians, José Ramón Chirivella, ha considerat que ha arribat el moment que este dret es reconega, i ha advertit que si hi ha un vot contrari a esta esmena “estaran atacant l’autogovern”. 

Ha considerat “una vergonya” que en este moment el president del Govern, Pedro Sánchez, estiga donant “moltes contrapartides a molts territoris” i als valencians se’ls estiga negant una qüestió que està a l’Estatut, que es va aplicar durant huit anys i, sobretot, que els dóna uns drets civils que ja tenen 20 milions d’espanyols.

“Després de 45 anys de democràcia, els valencians som els pàries del conjunt de territoris històrics respecte a estes mancances en matèria de Dret Civil”, ha lamentat, i ha advertit que “no hi ha cap mena d’excusa possible” per votar en contra que això s’introduïsca a la reforma constitucional. 

Entre els assistents, s’han concentrat representants dels diversos partits polítics, com la diputada autonòmica del PP, Laura Chulià; el exconseller d’Hisenda Vicent Soler (PSPV); el síndic de Compromís, Joan Baldoví, i la diputada de Compromís-Sumar, Àgueda Micó, o la vicepresidenta primera de la Diputació de València, Natàlia Enguix (Ens Uneix), així com els secretaris generals de CCOO-PV i UGT-PV, Ana García i Ismael Sáez, respectivament. 

La portaveu adjunta del PP a les Corts Laura Chuliá ha assegurat que el PP és on ha estat sempre, que és defensant el Dret Civil, l’autogovern i la història i tradicions de la Comunitat Valenciana, i ha assenyalat que quan es presenta al Congrés l’esmena l’estudiaran i analitzaran “minuciosament”. 

Des del PSPV, l’exconseller Vicent Soler ha assenyalat que “quan hi ha un pacte, hi ha un pacte”, en referència a l’assoliment entre el PP i el PSOE per limitar la reforma constitucional a substituir el terme ‘disminuïts’ per ‘persones amb discapacitat’. 

Tot i això, ha considerat que seria bo que en els dies que queden perquè això de debatre este pacte es pogués reformar perquè, segons ha dit, quan en un tema està tothom d’acord, això “no ha de crear més problemes”, però no sap què faran els socialistes en la votació.

 


El síndic de Compromís, Joan Baldoví, ha afirmat que “no hi ha excusa que valgui” per no donar suport al Congrés esta reivindicació, i ha advertit que si el PP i el PSOE voten en contra “estaran traint els seus votants, l’autogovern i la gent que vol que els valencians i les valencianes siguem ciutadans de primera”. 

Alhora, ha avançat que este dilluns ha convocat el PP i el PSPV a una cimera conjunta perquè es comprometen de facto a votar a favor de l’esmena, encara que de moment no ha rebut una resposta positiva per part de cap de les dos formacions. 

La Diputació de València ha estat representada per la vicepresidenta primera i portaveu d’Ens Uneix, Natàlia Enguix, que ha avançat que este dilluns la institució farà una declaració institucional, defensada el reconeixement del dret civil valencià.

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada