divendres, 19 de gener del 2024

«Amb la seua negativa al dret civil, PP i PSOE actuen contra els valencians»


El Congrés dels Diputats ha rebutjat aquesta setmana aprofitar la reforma de la Constitució per donar via lliure al dret civil valencià. Tant Partit Popular com PSOE han votat en contra, a pesar que al País Valencià s'havien mostrat favorables a aquest reivindicació. En parlem amb José Ramón Chirivella, representant de l'Associació de Juristes Valencians.

 


-PP i PSOE van rebutjar ahir en la mesa del Congrés que s’introduïra una esmena que hauria permès recuperar la capacitat del País Valencià per legislar en matèria de dret civil. Quina lectura fa del que ha passat aquesta setmana al Congrés? 

La sensació és que ni PP ni el PSOE valencians havien fet els deures i no havien comentat de forma adequada la rellevància de la qüestió i el gran acord polític i social que hi ha en el nostre territori per recuperar aquest tema. PP i PSOE aprofitaren el Nadal per registrar la proposta de reforma constitucional i van pactar secretament que fora en lectura única i procediment d’urgència, tot llevant la veu a la resta dels diputats i limitant el dret de representació política. 

Cal recordar que hi havia un acord de la societat civil i de les Corts per tal de demanar la tramitació conjunta de l’article 49 i la recuperació del dret civil valencià. Nosaltres vam mobilitzar-nos per fer valdre la nostra postura. Hem mobilitzat a la patronal, a Pascual Sala, als sindicats... i hem demostrar que la majoria social està del nostre costat, a pesar del que s’ha vist avui al Congrés.

-Tant PP com PSOE havien votat, a les Corts, de forma favorable a sol·licitar al Congrés que es tinguera en compte aquesta qüestió. Considera que aquests dos partits han traït al poble valencià? 

Crec que no han respectat l’Estatut d’Autonomia que van prometre defensar. El que han fet aquesta setmana ha sigut un atac a una senya de l’autogovern. Dels representant del PP i PSOE en la Comunitat Valenciana el que s’hauria d’esperar és que defensaren la integritat de l’Estatut. Al capdavall, el que presentàvem era una esmena restitutòria del que ja està en l’Estatut. Però, tot i les promeses, han sigut febles i ens han donat l’esquena. No entenc perquè avui no estava Mazón ni l’expresident Puig. Representen el 70% dels votants valencians i avui haurien d’haver col·laborat perquè el dret foral es fera efectiu. 

-Carlos Mazón diu que el problema és que «s’havien generat unes expectatives que no es corresponien amb la realitat». Què li diria? 

En primer lloc, cal recordar al president de la Generalitat que hi ha diversos acord de les Corts, el darrer del 30 de juny de 2022, on se diu que les Corts Valencianes demanen que es tramiten alhora la modificació de la Constitució i l’esmena. No és una reforma oportunista, com la presentada pel PNB. Nosaltres hem sigut previsibles. Juristes Valencians hem hagut d’actuar com hauria d’haver actuat ell i el president del PSPV-PSOE. 

El responsables polítics haurien d’haver fet el seu treball i haurien d’haver encapçalat aquesta reivindicació. No és raonable que ens acuse de fer la feina que hauria d’haver fet ell. És Mazón qui hauria d’haver liderat aquesta qüestió. Volem que defense el seu àmbit d’autogovern, al contrari del que ha fet Ximo Puig. 

-S'han sentit desemparats? 

Hi ha molts regidors de PP i PSOE que ens han mostrat el seu suport durant aquests dies i que qüestionaven les ordres de Madrid. Per això, farem una crida al municipalisme valencià perquè es mobilitze. No ens poden fer trampes com en la via del 151. Després de tot aquest periple, hi ha una cosa positiva, a pesar de la votació d’aquesta setmana: més gent s’ha assabentat de la utilitat del dret civil. 

Aquesta no és una reforma més, sinó que és una via per resoldre un problema que ells mateixa van fer emergir quan van votar conjuntament la reforma de l’Estatut l’any 2006. 

El que ha passat al Congrés és encara més incomprensible en el cas del PSOE, perquè mentre a nosaltres ens nega el dret civil, cedeix a molts altres territoris altres competències. Ens consideren un poble feble i actuen contra nosaltres. Potser pensen que no ens queixarem, però s’equivoquen. 

-Fonts internes del PSOE diuen que si ells han barrat el pas a la iniciativa de l’AJV és perquè el PP es va tancar en banda. Sobre qui recau, al seu parer, la responsabilitat principal? 

No és veritat. Ximo Puig ha suspès en la seua actuació; ha tingut declaracions desafortunades; i mai s’ha implicat com correspon. Ell ha patit el retall de l’autogovern i no ha tingut cap estratègia per fer-hi front. Crec que Ximo Puig, en aquest assumpte, no ha tingut cap capacitat de lideratge. 

Estic convençut que si no es soluciona açò, no hi ha cap tema de l’agenda valenciana es solucione. Carlos Mazón ha de decidir si és un altre Ximo Puig en aquest tema o si vol tenir més altura de mires. 

-Patxi López ha dit que el dret civil valencià «tindrà el seu moment». Era aquesta l’última bala o hi ha encara algun camí que es puga explorar? 

Jo personalment m’he trobat amb Patxi López. Li he dit que no ha estat a l’altura de la qüestió i que si haguera sigut una qüestió basca, de ben segur hauria pressionat per assolir-ho. Ara, ens queda la via del Senat. El poble valencià hem tret les ungles i ens queden uns dies per vore si guanyem. Demà comencem una campanya municipalista per demostrar que els regidors volen recuperar el dret civil i que encara hi ha marge de maniobra.

 

Entrevista: Violeta Tena 

Publicat a: El Temps

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada