divendres, 19 de gener del 2024

La traïció al Dret Civil Valencià

 

No es pot emprar un altre terme que el de traïció per a definir el que han fet el PP i el PSOE

 


DLV 19/01/2024

Una vegada més, PP i PSOE s’han erigit en els partits que treballen contra els interessos dels valencians. I ho han fet, a més, d’amagatotis, traint les mateixes promeses que ambdós partits havien fet en el context preelectoral. Tant el PP com el PSOE es van comprometre per la recuperació del Dret Civil Valencià. Ho van fer quan es van reunir amb Juristes Valencians, l’associació que ha liderat i lidera la lluita per la inclusió d’aquest dret dins de la Constitució des de la societat civil, a la qual cal reconèixer el treball per un bé col·lectiu per al poble valencià. Ara, quan ha arribat l’hora de la veritat, PP i PSOE han votat en contra sense donar cap explicació que justifique aquesta negativa.

No es pot emprar un altre terme que el de traïció per a definir el que han fet el PP i el PSOE. No és la primera vegada que ocorre: ambdós partits són els responsables de la pèssima situació d’infrafinançament i espoli fiscal que pateix el País Valencià des de fa dècades i de perpetuar el territori en la intranscendència dins de la política estatal, on els valencians no tenen cap poder de decisió. Aquesta realitat és estructural, atès que existia ja abans que la política estatal fora dominada pel PP i pel PSOE. Parlem, per tant, de segles d’insignificança que els dos grans partits de la política estatal –els dos més votats al País Valencià des de la recuperació democràtica– senzillament han perpetuat.

Si PP i PSOE han pogut fer això és per una raó molt senzilla: les seues actuacions no tenen conseqüències electorals al País Valencià. Atesos els precedents cal pensar que la traïció del Dret Civil Valencià tampoc no els passarà factura. Però també fora bo no caure en la desídia davant una realitat que pot canviar en qualsevol moment. La història està plena de sorpreses, d’esdeveniments inesperats que provoquen un gir polític que fa canviar l’escenari de la manera més sobtada. Clar que aquests desenllaços no es produeixen per generació espontània, sinó que cal crear les condicions perquè es generen. De moment, el PP i el PSOE viuen instal·lats en la comoditat, però és fonamental no deixar de denunciar i de recordar que les seues actuacions són la causa de la marginació política dels valencians, amb tot el que això comporta en termes econòmics, socials i d’identitat. I malgrat la defensa de Compromís la seua actual invisibilització dins de Sumar no ha servit per canviar la situació: de moment ni agenda valenciana ni poder polític valencià. La funció del valencianisme ha de ser aquesta, i la traïció al Dret Civil Valencià és una nova oportunitat per a verbalitzar i visibilitzar amb la màxima força possible que el PP i el PSOE són dos partits contraris als interessos dels valencians i les valencianes.

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada