dimecres, 1 de gener del 2020

Mapa del Regne de València (1752) Ernst Ludwig Creite



En commemoració del 600 aniversari de les Corts Valencianes de 1419 que fundaren l’Arxiu Reial de València la Universitat Jaume I acaba de publicar, en edició limitada de 120 exemplars numerats, el MAPA DEL REGNE DE VALÈNCIA DE 1752, traçat pel gravador Ernst Ludwig Creite. L’obra consta d’una reproducció facsimilar del mapa dins d’una carpeta de roba manufacturada artesanalment per a l’ocasió, amb un estudi introductor de Vicent Garcia Edo, membre del grup de recerca Forval - Història i Dret Forals Valencians.

El mapa va acompanyar originalment l'obra sobre la Guerra de Successió DE BELLO RUSTICO VALENTINO, del frare trinitari Josep Manuel Miñana (1671-1730), que no la va arribar a publicar en vida, però el manuscrit va anar a parar a mans de l'il·lustrat Gregori Mayans que en va propiciar en 1752 l’edició a la ciutat holandesa de la Haia. Escrit en llatí, el llibre era intel·ligible en ambients culturals de tot Europa, però l’editor, en considerar que la geografia del Regne de València on transcorrien els fets de la narració n’era desconeguda, hi va incorporar un mapa del territori, per a millor comprensió del text. Així, a partir d’un mapa anterior de Cassaus, E. L. Creite va gravar amb soltesa i elegància, en un full de 18,2 cm d’alt per 32,5 cm d’ample, poc més o menys la tercera part de l’obra original. El nou mapa va ubicar 492 pobles i va incloure la menció i el traçat de les principals vies de comunicació, rius, muntanyes, i delimitacions de les governacions valencianes.

L'obra de Josep Manuel Miñana que incorporava el mapa de Creite és actualment una peça molt rara i difícil d’aconseguir, però fa uns anys, procedent de Suïssa, va ser possible adquirir-ne un magnífic exemplar, encara sense desbarbar, per a la Biblioteca de la Universitat Jaume I, que conté l’exemplar del mapa adjunt de Creite que motiva esta reproducció facsímil, amb la qual es pretén contribuir a difondre la seua existència i destacar el lloc tan important que ocupa en el camp de la cartografia històrica valenciana. Podeu adquirir algun dels 120 exemplars facsimilars des de la següent adreça: http://www.tenda.uji.es/pls/iglu/!GCPPA00.GCPPR0002?id_art=1737&lg=CA



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada