dijous, 2 de gener del 2020

El Regne de Múrcia al 1266


Font: Memoria Digital de Elche

Quin motiu tenim per publicar en la nostra secció de cartografia històrica valenciana un mapa del Regne de Múrcia (publicarem altres). És per donar context el tema de les fronteres de l'antic Regne de València; vegen l'altra cara de la moneda de la complexa i definida per guerres i tractats frontera meridional del Regne de València fronterera en la Corona de Castella. 

Una cosa vos demanem que observeu. La gran quantitat de territori atorgada pels reis als ordes militars de Santiago, del Temple i de Sant Joan de l'Hospital i que la relacioneu en el que hem parlat sobre l'Orde del Temple i la seua successora territorial Orde de Montesa. 

Sí, hi havia per a tota eixa complexitat una raó política de pes. La proximitat al Regne Nazari de Granada i la gran quantitat de població musulmana en la zona feien encara una situació de frontera. 

En certa manera els ordes militars tenien una major capacitat de mantenir els castells de la perillosa frontera millor que el reialenc i les terres en poder de les famílies nobiliàries. Sobre les famílies nobiliàries poderoses al Regne de Múrcia i també en determinades èpoques al de València (els Manuels jugaven fort la carta de jugar per motius de poder amb Castella i Aragó) destaquem dos que venen en el mapa: La dels Manuels i també els Loaysa. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada