divendres, 3 de gener del 2020

El 85% dels municipis dóna suport a la moció del Dret Civil, que arriba al febrer a les Corts


Lorena Ferrandis, José Ramón Chirivella, José Luis Espinosa i José Morgan, membres d'AJV


461 ajuntaments que representen a 4,7 milions d'habitants

Amb l'arrencada del nou any, renaix la campanya per a exigir la recuperació del Dret Civil valencià, derogat de facto per tres sentències del Tribunal Constitucional a partir de 2016. La campanya, impulsada per l'associació Juristes Valencians, continua recaptant suports entre els municipis de la Comunitat Valenciana mentre culmina la tramitació de la iniciativa per a demanar la modificació de la Constitució en Les Corts. 

Segons explica el president de l'associació, José Ramón Chirivella, la moció a favor de recuperar el Dret Civil s'ha aprovat ja en 461 ajuntaments de tota la regió, la qual cosa suposa més del 85% dels consistoris valencians. No obstant això, quant a població, aquests municipis representen a més de 4,7 milions d'habitants, la qual cosa supera el 90% de la població censada en la Comunitat. En realitat, totes les grans ciutats i municipis de major població han aprovat ja en els seus plens la moció. 

Els impulsors de la iniciativa s'han ocupat a fons en la campanya, ja que busquen el triomf moral de demanar la modificació de la Constitució amb unanimitat municipal. Quant a la tramitació en Les Corts, la proposta de modificació constitucional per a permetre la recuperació es votarà de manera definitiva en la Cambra autonòmica el mes de febrer, quan s'òbriga el període de sessions. El text s'ha tramitat d'urgència després de decaure amb l'avançament electoral d'abril, però des de la passada legislatura ha canviat el nivell de suports que té en el ple: si abans era Cs qui es despenjava d'un acord que dóna suport tota l'esquerra i el PP, ara se suma la negativa a donar-lo suport de Vox. 

La proposta plantejada per Juristes Valencians i que donen suport als partits del Botànic i el PP passa per una modificació light de l'article 149.1.8 de la Constitució, per a alçar el veto que imposa la seua actual redacció a la recuperació del Dret Civil valencià. En essència, aquest article permetia gaudir del seu propi dret civil a aquelles comunitats autònomes que ho tingueren compilat en el moment d'entrar en vigor la Carta Magna. Alguna cosa que ha facilitat que regions com Catalunya o fins i tot Galícia puguen legislar en l'àmbit civil. En el cas valencià, com el dret consuetudinari no estava per escrit en aquell moment, el Constitucional va estimar els recursos del Govern central a les primeres lleis civils aprovades a l'empara de l'Estatut de 2009 i les va tombar entre 2016 i 2017: la Llei de Règim Econòmic Matrimonial, la de Custòdia Compartida, i part de l'articulat de la d'Unions de fet. 

461 suports municipals 

L'associació de Juristes Valencians cerca, mentrestant, una unanimitat dels municipis de la Comunitat Valenciana que recolze la proposició no de Llei que es votarà en Les Corts, perquè la recuperació del Dret Civil arribe al Senat com una reivindicació de tota la societat. En aquest sentit, en la votació del text, l'última setmana de l'any, en dos ajuntaments castellonencs, són ja 461 municipis els que donen suport a la iniciativa. 

En el cas d'Alacant, són 110 ajuntaments els que han recolzat el text, per la qual cosa només falten 31. Sorprenentment, la pràctica totalitat de pobles de la Vega Baixa han recolzat el text. En els últims dies s'han aprovat mocions en la Mancomunitat del Baix Segura per iniciativa de la presidenta socialista, Noemí Cutillas (que inclou Daya Vieja, San Fulgencio, San Isidro, Benejuzar i Benferri), i també els municipis de Rafal, Cox, el Poble Nou de Benitatxell, Bigastro, Tibi, Aspe i el Pinós. Curiosament, en el pla municipal la moció sí ha sigut recolzada per representants de Ciutadans.


Escrit per: David Martínez
Publicat a: Valencia Plaza 
Traducció: Softvalencià

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada