dimecres, 1 de gener del 2020

Mapa del Regne de València de Miñana, versió fulla solta (1752)


Font: Tabula Hispanica

El pare José Manuel Miñana (València 1661-1730) va escriure un interessant llibre sobre la guerra de successió a València, que va quedar inèdit en el moment de la seva mort. Coneixedor de la importància de el text i de el perill que pogués perdre, per falta d'interès dels hereus de el pare Miñana o per altres motius, l'il·lustrat Gregori Maians va dur a terme gestions que li van permetre obtenir una còpia de l'manuscrit, i posteriorment procedir a la seva edició a l'Haia, l'any 1752. 

El llibre es va titular: De bello rustico valentino, i es troba escrit en llatí. Figura registrat en el Catàleg Col·lectiu de l'Patrimoni Bibliogràfic Espanyol, amb el número CCPB000332347-1, que dóna compte de l'existència de quatre exemplars en biblioteques públiques espanyoles, tres a València i un a Madrid. 

Realment no és un llibre molt freqüent, però sens dubte seran uns quants més els exemplars que puguin trobar-se en altres institucions espanyoles, com l'adquirit a Suïssa el 2010 per la Universitat Jaume I de Castelló, que a més està en perfecte estat de conservació. 

A la fi de el llibre, i aquesta és una més de les seves característiques, trobem cosida una làmina de 325mm x 183mm., Contenint un detallat mapa de el regne de València, citat en nombroses ocasions, però tot i necessitat d'estudi, tot i no tractar-se d' una obra original sinó d'una versió reduïda d'un mapa mural anterior, datat l'any 1693 i confeccionat pel jesuïta Francisco Antonio Cassaus. 

Sens dubte aquesta ruta mural era, al començament de segle XVIII, la millor representació existent del conjunt del territori de el regne de València, i el pare Miñana no va pensar en ella per acompanyar-la a seu llibre, però sí ho va fer Gregori Maians, qui va haver considerar que, per als desconeixedors de la geografia valenciana podia ser útil que en el llibre figurés un mapa del territori, per poder situar amb més facilitat els fets bèl·lics narrats. 

La làmina està molt ben realitzada, amb una gran tècnica i soltesa, i conté una enorme quantitat d'informació, molt comprimida gràcies a la realització d'un gravat molt acurat dels topònims, que a el poder confeccionar a mida molt reduïda va permetre la inclusió de la majoria dels existents al mapa de referència, que és significativament més gran. 

Fins fa uns mesos tan sols coneixíem l'existència d'exemplars de mapa cosits al seu corresponent llibre. No obstant això fa molt poc temps hem tingut notícia i pogut reproduir un exemplar de la seva versió en fulla solta, i per tant sense doblegar, que es conserva en una col·lecció particular de Castelló. Des del punt de vista de la informació relativa a mapa aquesta notícia no aporta res de nou, la singularitat radica únicament en la constatació de l'existència d'aquest nou format, que va haver de realitzar-se per vendre solt, com molts altres mapes de l'època, i de l' que a diferència de el llibre hauran subsistit molt pocs exemplars.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada