divendres, 31 de gener del 2020

Dret Civil Foral valencià, vot en consciència o obediència cega?


El pròxim dia 5 de febrer es votarà en Les Corts Valencianes una proposició de llei, de modificació de la de la disposició addicional segona de la Constitució Espanyola, per a la reintegració del Dret Civil Valencià


Esstaa modificació de la Constitució és menor, perquè l'única cosa que pretén és evitar discordances entre la Constitució després de les sentències del Tribunal Constitucional i el Text de l'Estatut Valencià, que va tindre un gran suport tant en Les Corts Valencianes com en el Congrés dels Diputats, donada la seua condició de Llei orgànica, i que no va ser objecte de cap recurs. 

Quinze milions d'espanyols tenen drets forals (gallecs, navarresos, aragonesos, biscaïns, alabesos, guipuscoans, catalans, mallorquins, menorquins i eivissencs), i això no suposa cap greuge comparatiu. 

Al nostre país, sempre s'ha respectat el Dret Civil Foral, sense que constituïsca menyscapte de la unitat d'Espanya. Convé recordar que en un moment en el qual no existia el règim autonòmic, precisament durant la dictadura del general Franco, a través de les Compilacions, es van reforçar els Drets Forals espanyols. 

L'absoluta uniformitat civil mai ha existit a Espanya, i per descomptat és de gent que desconeix la realitat oposar-se a això. Identificar Dret Civil Foral amb nacionalismes és absurd, quan, per exemple, un dels països més units i amb un sentiment de nació més forta (els EUA), tenen tants codis civils i penals com a Estats Federats l'integren. 

A més, el disposar de les nostres pròpies normes civils serviria de certa barrera de protecció enfront del anexionisme del nacionalisme independentista català, per exemple, ferms defensors d'aqueixa quimera dels Països Catalans. 

A més, la immensa majoria de la societat valenciana els reclama. S'han unit a la causa, sense pretendre ser exhaustiu, la RACV (Reial Acadèmia de Cultura Valenciana), el Col·legi d'Advocats de València, Alcoi i Elx, la Junta Autonòmica dels Registradors de la Propietat, Lo Rat Penat, Les associacions pro-custòdia compartida, AVA (Associació d'Agricultors Valencians), les tres Diputacions Provincials (València, Castelló i Alacant), la FVMP (Federació Valenciana de Municipis i Províncies), l'Ateneu Mercantil de València, les Facultats de Dret de València i Alacant, AVE (Associació Valenciana d'Empresaris), totes les cambres de comerç, l'associació valenciana de treballadors autònoms, la Interagrupación de Falles de València, la Facultat d'Història de València AVACU (associació valenciana de consumidors i usuaris), sindicats (AVAPOL, CSIF, CCOO, UGT…) , i un llarguíssim etcètera de col·lectius. Podria seguir així fins a l'infinit i més enllà. 

Resulta molt significatiu que, fins hui, hagen donat suport a aquesta petició 463 ajuntaments, de totes les comarques, i amb alcaldes de totes les ideologies, que representen a més de 4,7 milions de valencians. Tenint en compte que tenim 542 municipis i poc més de 5 milions d'habitants, el suport és aclaparador. més del 94% dels valencians ho secunden. 

Vicent Raga
Després d'esta explicació vos preguntareu el motiu del títol de l'article. Per què parle de vot en consciència o obediència cega? Sóc regidor de Ciutadans (Cs), i si el meu partit no canvia d'opinió, cosa que espere que es produïsca d'ací al dia 5 de febrer, ja ha manifestat la seua intenció de votar en contra del Dret Civil Valencià. És impossible estar d'acord al 100% amb els posicionaments de qualsevol partit polític. El que ho diga esmente, i jo no sóc una excepció a aquesta regla. Ciutadans és el meu partit, pel qual m'he deixat la pell, sense exigir res a canvi, durant més de sis anys. Dubtar d'això m'ofén. Però, en aquest cas concret, no estic d'acord amb el seu posicionament i el manifeste amb absolut respecte i educació. No es tracta d'enfrontar-me a ningú, com alguns pretenen que semble, sinó de donar la meua humil opinió, que ja he comunicat al nostre Síndic en Les Corts. 

No perd l'esperança que el nostre partit reflexione i s'adone del seu error, sempre des del meu punt de vista. En cas contrari, crec que els nostres diputats, que en privat es manifesten a favor del Dret Civil valencià, voten en consciència i no per esta estranya obediència partitocràtica absurda i tan nociva, que sembla quasi una religió a Espanya, i que no és exclusiva de Ciutadans. I no em vull oblidar que, en més de vint ajuntaments de la província de València, els regidors de Ciutadans ja han votat a favor, donant exemple als nostres “majors”. 

És curiós que tan sols s'opose VOX. De debò volem estar en aqueixa fotografia? Què pinta Ciutadans ací? Per favor, senyores i senyors diputats, voten en consciència i pensen en els valencians.


Publicat a: Horta Noticies 
Autor: Vicente Raga; regidor de Ciutadans a Alboraia i escriptor  @Vicent_Raga 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada