divendres, 31 de gener del 2020

Les Corts Valencianes sol·licitaran modificar la Constitució per a recuperar el dret civil


L'Associació de Juristes Valencians demana a Arrimadas i Villegas que s'unisquen al consens de la ciutadania pel dret civil valencià

Les Corts Valencianes sol·licitaran la restitució del dret civil valencià, amb el suport de PSPV-PSOE, PP, Compromís, Unides Podem, el dubte de Ciutadans i l'oposició clara de Vox. Foto: Inma Caballer

El 5 de febrer s'aprovarà en les Corts Valencianes la sol·licitud d'una modificació de la disposició addicional segona de la Constitució, que permeta la recuperació del dret civil valencià. Es tracta d'un procediment recollit en l'article 166 del propi text constitucional i que haurà de ser ratificat en les Corts Generals. 

Actualment, 15 milions d'espanyols viuen en comunitats autònomes que, per motius històrics, tenen especialitats en matèria de dret privat. En qüestions com la regulació dels efectes civils de les unions de fet, normes successòries que ofereixen una major llibertat a l'hora de testar o en matèria de custòdia compartida dels fills en cas de crisis matrimonials. 

Els juristes, la majoria de formacions polítiques, les universitats, els sindicats i empresaris, així com les associacions culturals i festives de la Comunitat Valenciana han promogut una modificació menor de la Constitució per a restituir la capacitat dels diputats valencians per a aprovar lleis civils en matèria de dret de família o successions. 

Evitar incoherències entre el ‘Estatut’ i la Constitució 

La proposta de modificació de la Carta Magna que enviarà el parlament valencià al Congrés pretén afegir un segon paràgraf a la disposició addicional segona: “la competència legislativa civil de les comunitats autònomes, assumida als seus propis estatuts conforme a l'article 149.1.8 de la Constitució, s'estendrà a la recuperació i l'actualització del seu dret privat històric d'acord amb els valors i els principis constitucionals”. 

“No ha quedat més remei per a evitar incoherències entre la Constitució i el ‘Estatut’ valencià, que promoure una modificació tècnica i menor de la Constitució, per a posar fi a una discriminació injustificable en una democràcia” al·lega a Cambio16 José Ramón Chirivella, president de l'Associació de Juristes Valencians. 

Chirivella, en parlar de “incoherències”, es refereix a les tres lleis anul·lades pel Tribunal Constitucional: la Llei de règim econòmic matrimonial (2008), la Llei de custòdia compartida (2011) i la de Llei Unions de fet Formalitzades (2012). I és que l'Estat “té competència exclusiva” en “legislació civil, sense perjudici de la conservació, modificació i desenvolupament per les Comunitats Autònomes dels drets civils, forals o especials, allí on existisquen”. La qüestió és que, a diferència del que va ocórrer en altres comunitats autònomes, a la Comunitat Valenciana aqueixos drets existien però mancaven de vigència quan es va aprovar la Constitució. 

Membres de l'Associació de Juristes Valencians en les Corts Valencianes.

El dret civil valencià ja és aplicable per a 300.000 ciutadans 

Encara que la reintegració del dret civil valencià es va aprovar en el parlament autonòmic i en el Congrés dels Diputats en 2006, amb motiu de la reforma del ‘Estatut’, va tindre competència efectiva entre 2009 i 2016, i encara resulta aplicable a 300.000 valencians. 

El Dret Civil és el que regula les relacions privades de les persones, dels individus i incideix en múltiples àmbits de l'esfera més íntima de la persona, com el seu règim econòmic matrimonial o successori. Es tracta de qüestions tan rellevants com casar-se en de guanys o en règim de separació de béns, en la manera de realitzar el testament o de desheretar als hereus forçosos, per exemple. 

José Ramón Chirivella explica que, per motius històrics, “a Espanya mai ha existit unitat legislativa en matèria de dret privat, en coexistir el dret comú espanyol en set comunitats autònomes amb el dret foral o especial respectiu, aplicable amb les seues pròpies especialitats”. 

El responsable d'aquesta organització, una de les més actives en la recuperació del dret civil foral valencià, juntament amb els huit col·legis d'advocats de les 3 províncies valencianes, també valora com a “sorprenent” que va ser durant la dictadura franquista quan “es va procedir a institucionalitzar aqueixos drets civils regionals a través de la formula de les compilacions”, i per això no comprén l'oposició de Vox i, encara menys, la de Ciutadans. 

Ampli consens territorial i polític 

Fins hui, 465 dels 542 municipis de la Comunitat Valenciana han manifestat el seu suport a la recuperació del dret civil foral valencià com a part de la història, tradició i identitat del poble valencià. Això en l'àmbit local, l'administració més pròxima a la ciutadania. 

Però el parlament autonòmic destil·la també un ampli consens, transversal des de les posicions d'esquerra a dreta: PSPV-PSOE, Partit Popular, Compromís i Unides Podem. L'única posició clarament contrària és la de Vox. La visió centralista de la política territorial espanyola d'aquesta formació d'és clara: Vox no pot “secundar més autogovern”, encara que estiga previst en el ‘Estatut’, que l'actual vicepresident quart del Congrés, Ignacio Gil Lázaro, va votar a favor en el Congrés quan estava en les files del PP. 

Defensa en les Corts Valencianes 

Ernest Blanch, secretari general del PSPV-PSOE a Castelló i diputat autonòmic, al·legava el setembre passat, en seu parlamentària, que “la diversitat vol dir una diferència positiva i adaptativa i és el nostre model. És el model constitucional. Una altra cosa és anar en contra”. 

Per part seua, el diputat popular José Ciscar ha valorat que amb una “mínima” modificació de la Carta Magna “es pot fer realitat una gran aspiració”. Així mateix, sosté que “no perjudica a ningú i beneficia a molts, no té cost econòmic. En què ens pot perjudicar tindre capacitat legislativa per a donar resposta a problemes quotidians?”. 

Compromís considera que és “històric” l'acord aconseguit entre les quatre formacions polítiques. Per a Jesús Pla, “tenim una oportunitat històrica per a bandejar definitivament aquell Decret de Nova Planta” i Unides Podem manifesta que amb l'aprovació del dret civil foral es podrà “corregir un greuge que hauria d'estar solucionat des de fa molts anys”.

Toni Cantó (esq.), ‘síndic’ de Ciutadans en les Corts Valencianes, al costat del president Enric Morera (Compromís). Foto: Inma Caballer.

La posició oposada de Ciutadans 

En el si de Ciutadans existeixen posicions oposades en relació al dret civil foral valencià. Mentre molts regidors del partit a la Comunitat Valenciana estan votant a favor en els seus respectius ajuntaments, la direcció central del partit marca des de Madrid una pauta centralista. 

Però la transversalitat de formacions amb representació parlamentària que recolzen la recuperació del dret civil privatiu, així com la seua inclusió en el ‘Estatut’, evidència que és una mesura compartida per formacions d'ampli espectre polític, amb postures divergents en política territorial i identitat. 

Chirivella denuncia que “Ciutadans no qüestiona el dret civil català, i fins i tot va subscriure amb UPN un respecte exprés al dret foral navarrés en constituir la coalició Navarresa Suma”. El President de l'Associació de Juristes Valencians sol·licita a Inés Arrimadas i a José Manuel Villegas, advocats i catalans “que respecten la voluntat de la societat civil valenciana i de la gran majoria dels seus diputats, regidors i votants valencians de Ciutadans”. En aquest sentit, diuen, “demanem coherència amb la posició del seu partit a Aragó, Galícia, Navarra, Balears, País Basc i Catalunya, on Ciutadans no ha impugnat la pervivència de les seues normes civils” 

Ciutadans només compta amb 10 diputats en el Congrés després de les últimes eleccions generals, però sí que disposa en canvi d'un grup ampli en les Corts Valencianes, amb 18 diputats autonòmics de 99. 

Un regidor pregunta: “Votar juntament amb VOX? Heu perdut la raó?” 

Vicente Raga, regidor de Ciutadans a Alboraia (municipi de l'Horta de Valéncia) ha remés esta mateixa setmana un burofax al ‘síndic’ del Grup Ciutadans del parlament valencià, Toni Cantó, en el qual li recorda que “l'absoluta uniformitat civil mai ha existit a Espanya, i per descomptat és impropi i de gent que desconeix la realitat, identificar Dret Civil Foral amb nacionalismes, quan, per exemple, un dels països més units (els EUA), tenen tants codis civils i penals com a Estats Federats ho integren”. 

A més, afig Raga, “disposar de les nostres pròpies normes civils serviria de fre al nacionalisme català, que ja saps que pretén apropiar-se i annexionar-se la Comunitat Valenciana a través dels ‘Països Catalans’. Seria un fre a l'imperialisme i al secessionisme que se'ns ve damunt”, li insta Raga a Cantó perquè el Grup en les Corts Valencianes reconsidere el seu vot. 

En este sentit, fins i tot, el regidor li arriba a preguntar al ‘síndic’: “Votar juntament amb VOX? Heu perdut la raó? No teniu criteri?”. Raga, a més, al·ludeix al fet que “més del 94% dels valencians” dóna suport a la modificació constitucional i especifica que “s'han unit a la causa, sense pretendre ser exhaustiu”, la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana, el Col·legi d'Advocats de València, Alcoi i Elx, la Junta Autonòmica dels Registradors de la Propietat, Lo Rat Penat, les associacions procustodia compartida, l'Associació d'Agricultors Valencians o les tres Diputacions Provincials. 

També la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, l'Ateneu Mercantil de València, les Facultats de Dret de València i Alacant, l'Associació Valenciana d'Empresaris, totes les cambres de comerç, l'associació valenciana de treballadors autònoms, la Interagrupación de Falles de València, la Facultat d'Història de València, AVACU, sindicats (AVAPOL, CSIF, CCOO, UGT…) “i un llarguíssim etcètera de col·lectius. Podria seguir així fins a omplir dos folis complets”, conclou Raga. 



Un ordenament amb història L'origen històric d'esta proposta de modificació constitucional resideix en l'ordenament jurídic foral valencià. Així, després de la reconquesta de València pel rei Jaume I, els juristes reals van redactar un ordenament basat en el Dret Romà, conegut com "Furs". Els furs van servir per a solucionar qualsevol problema relacionat amb les lleis dels habitants del Regne de València. 

A més, la mateixa Generalitat Valenciana recorda que “els furs valencians van ser a Espanya el primer text legal fet a partir del dret romà”. A més, afig que “el desenvolupament de totes estes normes va afavorir el comerç i la cultura del poble valencià. A este desenvolupament de la cultura en el segle XIV el coneixem com el Segle d'Or valencià”. 

Després de la mort sense descendència del rei Carles II ‘el Fetillat’, al novembre de 1700, es va iniciar a Espanya una guerra de successió entre els partidaris de Felip V i l'arxiduc Carles d'Àustria, que conclouria amb l'ascens al tron del primer d'ells. Com que els valencians van fer costat majoritàriament al candidat austracista, Felip V va derogar en 1707 els furs valencians mitjançant els Decrets de Nova Planta. Des de llavors, polítics, historiadors i juristes sol·liciten posar fi a aquesta discriminació, ja que Aragó, Catalunya i Balears van mantindre el seu Dret Privat després de la Guerra de Successió.



València a l'Atles de Pedro de Teixeira (1634)


Mapa del Regne de València
Font: Vent de Cabylia


  
Mapa del Regne de Múrcia, incloent la Governació d'Oriola del Regne de València
Font; Vent de Kabylia


 Vista del port d'Alacant
Font: Vent de Cabylia



 Vista del port de Dénia
Font: Vent de Cabylia




Vista del Grau de València, obviant la ciutat de València que hi havia darrere, a poca distància, i amb un paisatge genèric al fons


Font: Vent de Cabylia



Vista del port de Peníscola


Font: Vent de Cabylia



La font original en els comentaris al blog Vent de Cabylia de Vicent Baydal




FEPAC-ASAJA Castellón se adhiere a la defensa del Derecho Civil Valenciano




Castelló, 28 de enero de 2020.  

La Federación Provincial de Agricultores y Ganaderos de Castellón, FEPAC-ASAJA Castellón, se ha adherido a la defensa del Derecho Civil Valenciano que impulsa la Associació de Juristes Valencians y a la que se han adherido ya más de 100 municipios de la provincia y diversas entidades y colectivos de la provincia y la Comunitat Valenciana.

Esta iniciativa solicita a Les Corts Valencianes la aprobación de la  Proposición de Ley de modificación constitucional para la recuperación efectiva del Derecho Civil Valenciano, que cuenta con el apoyo de más de460 ayuntamientos valencianos.

Esta iniciativa de apoyo a la Proposición de Ley de modificación constitucional pretende evitar contradicciones entre la Constitución y el Estatuto que otorga la capacidad a les Corts Valencianes de dictar leyes civiles sucesorias o de família más adecuadas a la sociedad actual.

Asimismo, la Junta Directiva de FEPAC-ASAJA Castellón se congratula de que 100 municipios de la provincia hayan defendido esta petición de l´Associació de Juristes Valencians que denuncia la discriminación que padecemos frente a los cercanos territorios de Aragón y Cataluña, también con Derecho Civil propio, por su historia.


Fuente: FEPAC-ASAJA

 

Dret Civil Foral valencià, vot en consciència o obediència cega?


El pròxim dia 5 de febrer es votarà en Les Corts Valencianes una proposició de llei, de modificació de la de la disposició addicional segona de la Constitució Espanyola, per a la reintegració del Dret Civil Valencià


Esstaa modificació de la Constitució és menor, perquè l'única cosa que pretén és evitar discordances entre la Constitució després de les sentències del Tribunal Constitucional i el Text de l'Estatut Valencià, que va tindre un gran suport tant en Les Corts Valencianes com en el Congrés dels Diputats, donada la seua condició de Llei orgànica, i que no va ser objecte de cap recurs. 

Quinze milions d'espanyols tenen drets forals (gallecs, navarresos, aragonesos, biscaïns, alabesos, guipuscoans, catalans, mallorquins, menorquins i eivissencs), i això no suposa cap greuge comparatiu. 

Al nostre país, sempre s'ha respectat el Dret Civil Foral, sense que constituïsca menyscapte de la unitat d'Espanya. Convé recordar que en un moment en el qual no existia el règim autonòmic, precisament durant la dictadura del general Franco, a través de les Compilacions, es van reforçar els Drets Forals espanyols. 

L'absoluta uniformitat civil mai ha existit a Espanya, i per descomptat és de gent que desconeix la realitat oposar-se a això. Identificar Dret Civil Foral amb nacionalismes és absurd, quan, per exemple, un dels països més units i amb un sentiment de nació més forta (els EUA), tenen tants codis civils i penals com a Estats Federats l'integren. 

A més, el disposar de les nostres pròpies normes civils serviria de certa barrera de protecció enfront del anexionisme del nacionalisme independentista català, per exemple, ferms defensors d'aqueixa quimera dels Països Catalans. 

A més, la immensa majoria de la societat valenciana els reclama. S'han unit a la causa, sense pretendre ser exhaustiu, la RACV (Reial Acadèmia de Cultura Valenciana), el Col·legi d'Advocats de València, Alcoi i Elx, la Junta Autonòmica dels Registradors de la Propietat, Lo Rat Penat, Les associacions pro-custòdia compartida, AVA (Associació d'Agricultors Valencians), les tres Diputacions Provincials (València, Castelló i Alacant), la FVMP (Federació Valenciana de Municipis i Províncies), l'Ateneu Mercantil de València, les Facultats de Dret de València i Alacant, AVE (Associació Valenciana d'Empresaris), totes les cambres de comerç, l'associació valenciana de treballadors autònoms, la Interagrupación de Falles de València, la Facultat d'Història de València AVACU (associació valenciana de consumidors i usuaris), sindicats (AVAPOL, CSIF, CCOO, UGT…) , i un llarguíssim etcètera de col·lectius. Podria seguir així fins a l'infinit i més enllà. 

Resulta molt significatiu que, fins hui, hagen donat suport a aquesta petició 463 ajuntaments, de totes les comarques, i amb alcaldes de totes les ideologies, que representen a més de 4,7 milions de valencians. Tenint en compte que tenim 542 municipis i poc més de 5 milions d'habitants, el suport és aclaparador. més del 94% dels valencians ho secunden. 

Vicent Raga
Després d'esta explicació vos preguntareu el motiu del títol de l'article. Per què parle de vot en consciència o obediència cega? Sóc regidor de Ciutadans (Cs), i si el meu partit no canvia d'opinió, cosa que espere que es produïsca d'ací al dia 5 de febrer, ja ha manifestat la seua intenció de votar en contra del Dret Civil Valencià. És impossible estar d'acord al 100% amb els posicionaments de qualsevol partit polític. El que ho diga esmente, i jo no sóc una excepció a aquesta regla. Ciutadans és el meu partit, pel qual m'he deixat la pell, sense exigir res a canvi, durant més de sis anys. Dubtar d'això m'ofén. Però, en aquest cas concret, no estic d'acord amb el seu posicionament i el manifeste amb absolut respecte i educació. No es tracta d'enfrontar-me a ningú, com alguns pretenen que semble, sinó de donar la meua humil opinió, que ja he comunicat al nostre Síndic en Les Corts. 

No perd l'esperança que el nostre partit reflexione i s'adone del seu error, sempre des del meu punt de vista. En cas contrari, crec que els nostres diputats, que en privat es manifesten a favor del Dret Civil valencià, voten en consciència i no per esta estranya obediència partitocràtica absurda i tan nociva, que sembla quasi una religió a Espanya, i que no és exclusiva de Ciutadans. I no em vull oblidar que, en més de vint ajuntaments de la província de València, els regidors de Ciutadans ja han votat a favor, donant exemple als nostres “majors”. 

És curiós que tan sols s'opose VOX. De debò volem estar en aqueixa fotografia? Què pinta Ciutadans ací? Per favor, senyores i senyors diputats, voten en consciència i pensen en els valencians.


Publicat a: Horta Noticies 
Autor: Vicente Raga; regidor de Ciutadans a Alboraia i escriptor  @Vicent_Raga 

dimecres, 29 de gener del 2020

Ple de les Corts Valencianes 5 de febrer del 2020




PRESIDÈNCIA DE LES CORTS VALENCIANES 

D'acord amb els articles 56.1 i 66.1 de l’RCV, es convoca les il·lustres senyores diputades i els il·lustres senyors diputats a la sessió ordinària del ple de les Corts Valencianes, que s'iniciarà el pròxim dia 5 de febrer, a les 10.30h, al Palau de les Corts Valencianes, amb l'ordre del dia següent: 
  1. Compareixença del president del Consell per a respondre les preguntes d’interès general per a la Comunitat Valenciana, formulades pels grups parlamentaris. 
  2. Elecció de consellers i conselleres generals de la Generalitat Valenciana en l’Assemblea General de Caixa Ontinyent. 
  3. Debat de totalitat del Projecte de llei, de la Generalitat, del joc de la Comunitat Valenciana (RE núm. 7.996, BOCV 38). Esmena a la totalitat presentada pel Grup Parlamentari Popular (RE núm. 12.774, BOCV 56) 
  4. Debat i votació del dictamen de la Comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat sobre la Proposició de llei de modificació de la disposició addicional segona de la Constitució espanyola per a la reintegració efectiva del dret civil valencià, presentada pels grups parlamentaris Socialista, Popular, Compromís i Unides Podem (RE número 1.856, BOCV 39) 
  5. Preguntes 106 (BOCV 29), 158 (BOCV 43), 139 (BOCV 39), 191, 185, 188, 182, 190 (BOCV 58), 22 (BOCV 24), 187 (BOCV 58), 150 (BOCV 41) 
  6. Interpel·lació a la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives sobre la política general en matèria de centre de menors, que formula la diputada Elena Bastidas Bono, del Grup Parlamentari Popular (RE número 8.343 amb correcció d’errades RE núm. 8.916, BOCV 44) 
  7. Interpel·lació al Consell sobre els criteris per al repartiment de la publicitat institucional pel que fa a la promoció de la Comunitat Valenciana, que formula el diputat Tony Woodward Poch, del Grup Parlamentari Ciudadanos (RE número 13.509, BOCV 58) 
  8. Moció subsegüent a la interpel·lació a la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica sobre la política general de la conselleria sobre VAERSA, presentada pel Grup Parlamentari Popular (RE número 7.470, BOCV 32) 
  9. Moció subsegüent a la interpel·lació al conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball sobre la política general del Consell en matèria d'ocupació, presentada pel Grup Parlamentari Popular (RE número 7.904, BOCV 35) 
  10. Moció subsegüent a la interpel·lació al vicepresident segon del Consell i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica sobre la política general de la conselleria amb relació al grau de compliment de la Llei 2/2018, de 3 de febrer, per la funció social de l'habitatge de la Comunitat Valenciana, presentada pel Grup Parlamentari Popular (RE número 11.022, BOCV 46) 
  11. Proposta de creació d'una comissió d'investigació sobre el deute públic de la Comunitat Valenciana, presentada pel Grup Parlamentari Unides Podem (RE número 6.283, BOCV 35) 
  12. Proposta de creació d'una comissió d'investigació sobre les connexions entre Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i altres entitats independentistes catalanes i sobre la connexió entre ACPV i la Acadèmia Valenciana de la Llengua, presentada pel Grup Parlamentari Vox Comunidad Valenciana (RE número 7.187, BOCV 35) 


Palau de les Corts Valencianes 
València, 28 de gener de 2020 
El president ENRIC MORERA I CATALÀ 





"Fins i tot els borbònics valencians es van queixar de l'abolició dels Furs"


El dia de l'aniversari de la batalla d'Almansa, recuperem aquesta entrevista amb la historiadora Carme Pérez Aparicio

Carme Perez Aparicio, a la Ciutat de les Arts de València. - Enrique Marco

Al número 108 de SÀPIENS, l'Especial 1714, es tracta la batalla d'Almansa del 25 d'abril del 1707 que va tenir unes greus conseqüències al Regne de València, especialment per la repressió borbònica i l'abolició dels furs. 

Els maulets, el terme amb què s'anomenaven els partidaris de Carles d'Àustria al Regne de València, és el principal símbol de la resistència austriacista en terres valencianes però també un dels pocs referents que tenen molts catalans de la guerra de Successió al País Valencià. 

Es diu que és un nom d'origen àrab. 

No he trobat una versió contundent sobre l'origen de la paraula, tot i que l'expressió: vindrà la quaranta maula, que equival a allò de que ve l'home del sac, es feia servir per espantar els xiquets. En tot cas, el mot maulet feia referència als sectors marginals de la societat i era pejoratiu. Per tant, tot sembla indicar que era el nom despectiu que feien servir els borbònics per referir-se als austriacistes. 

Però no tots els austriacistes valencians pertanyien a les classes populars. 

Això és el que van difondre els mateixos borbònics per desprestigiar el moviment austriacista. Però és fals. Hi va havia camperols però també persones de l'àmbit urbà, provinents dels gremis, molt actius i implicats amb la causa austriacista. I també membres de la mitjana i baixa noblesa. 

Però no de l'alta. Quines raons tenien uns i altres? 

La defensa del govern propi, pactista i constitucional, i que corria perill davant l'absolutisme borbònic era la gran motivació austriacista. Després hi havia qüestions econòmiques i socials. Per exemple, es pensava que amb l'arxiduc Carles d'Àustria era possible l'abolició del règim senyorial. Per això els camperols eren austriacistes i l'alta noblesa, temerosa de perdre els seus privilegis, donava suport a Felip V. 

I els borbònics no temien perdre el seu sistema de govern? 

Aquí hi ha un tema subtil que cal explicar bé. Els borbònics no volien canviar el sistema de govern. Donaven suport a Felip V perquè havia pujat al tron jurant els Furs i, per tant, no creien que els abolís. 

Però ho va fer. 

Sí, i va ser tota una sorpresa constatar que, després d'aquest fet, molts borbònics se'n van queixar directament al rei. I no solament es queixaven de l'abolició dels Furs sinó també dels seus militars i de com abusaven i s'enriquien a costa de la població. L'eclesiàstic Isidre Planes, que era borbònic i per tant el seu testimoni és encara més significatiu, resumeix molt gràficament aquest malestar dient que al Regne de València "ni le tienen ni le quieren por rey de las cien partes de hombres y mujeres, las noventa". 

L'historiador Sebastià García Martínez diu que l'abolició dels Furs va ser l'acta de defunció del Regne de València. 

I és veritat. El regne que havia creat Jaume I, amb les seves lleis, el seu sistema constitucional, l'autogovern, el sistema fiscal… tot va desaparèixer el 1707, arrossegat per les lleis de Castella i el seu govern centralista. L'impacte va ser profundament negatiu i va significar un retrocés en tots els àmbits. 

Reconegut pels mateixos borbònics. 

I tant! Perquè, a més, molts d'ells es van convertir en l'instrument d'aplicació d'aquestes noves lleis que percebien clarament com a contràries als seus interessos com a valencians. 

Víctimes per partida doble. 

Tothom era víctima. Felip V va fer desaparèixer les lleis forals, que protegien el poble de la voracitat fiscal de la monarquia. Els reis de la corona d'Aragó no podien modificar-les sense l'aprovació de les Corts. En canvi, amb el sistema absolutista, Felip V tenia plena llibertat per imposar tota mena de contribucions. 

Pot posar un exemple de fins a quin punt va augmentar la càrrega fiscal? 

Abans, els recursos que aportava el Regne de València al rei eren voluntaris i no tots els anys s'hi contribuïa. Oscil·laven entre les 18.000 i 35.000 lliures anuals. Felip V va imposar un nou sistema fiscal de caràcter permanent i va unificar les contribucions en un únic impost, l'equivalent. El 1714, l'equivalent es va fixar en 637.000 lliures cada any. 

Diners que Felip V feia servir per finançar la guerra al Principat. 

Per reblar el clau, oi? Precisament en un conflicte en el qual la sintonia entre els austriacistes catalans i valencians era total. Tenien clar que lluitaven en defensa d'un projecte comú i la coordinació entre ells era plena. Quan es produeix la batalla d'Almansa, els aliats de Catalunya organitzen la resistència, hi havia un engranatge molt ben cohesionat. Per això el primer que va fer Felip V va ser evitar la connexió entre els dos territoris. De totes maneres, no va aconseguir el que pretenia. 

Què vol dir? 

Felip V va imposar un sistema polític per la força de les armes i que, en realitat, mai no va ser acceptat per la població. La prova és que tres-cents anys després, el debat sobre com s'ha d'organitzar políticament l'Estat espanyol resta obert.


Font: Sapiens 
Autora: Sònia Casas


Què va significar la supressió dels Furs de València?


Ximo López Camps, professor a la Universitat de València (UV), ens explica les conseqüències de la victòria borbònica durant la guerra de Successió

Còdex dels Furs de València de 1329 Wikimedia Commons
 
Fins a quin punt Felip V va fer servir València de conillet d’Índies? 

Al País Valencià no hi hagué decret de Nova Planta sinó, ras i curt, un decret d’abolició dels Furs. La victòria borbònica al regne de València no va anar seguida de la implantació d’un nou model meditat i coherent, sinó d’una suspensió 'manu militari' del marc institucional vigent. El buit legal generat amb el decret d’abolició dels Furs del 29 de juny del 1707 es va omplir, en un primer moment, mitjançant la militarització de la major part de les institucions valencianes i, al mateix temps, intentant implantar-hi una organització política anàloga a la castellana. 

Amb el nou règim, les elits valencianes van canviar del tot? 

L’esclat de la guerra va generar una notable mobilització de les classes populars que va atemorir bona part de les elits polítiques i econòmiques. En acabar la guerra, la noblesa valenciana es va beneficiar del relat oficial d’allò que havia ocorregut, ja que es va poder presentar davant els borbònics com a víctima d’una autèntica revolta antisenyorial. Això va permetre, doncs, que una part important de l’aristocràcia valenciana pogués recuperar la seva preeminència social i econòmica a partir del 1707, fins al punt que aquesta va ser premiada amb un increment de la seva presència en els nous 'ayuntamientos'. 

Quin perjudici econòmic va suposar per al regne de València l’aplicació de la Nova Planta i el cadastre? 

Per als sectors productius valencians, especialment els productors agrícoles i els fabricants de seda en brut, tant el nou marc fiscal com la supressió de les taxes duaneres entre Castella i el País Valencià van resultar considerablement beneficioses: les comarques valencianes, tradicionalment deficitàries en cereals i carn, van tenir garantit l’abastiment d’aquests queviures i, a canvi, els productors van convertir les ciutats castellanes en els seus principals mercats exteriors. 

Això vol dir que la implantació de la casa de Borbó va ser beneficiosa per a l’economia valenciana? 

En absolut. En primer lloc, perquè l’arribada de Felip V al tron només va ser possible després d’una llarga guerra civil que va tenir conseqüències nefastes sobre l’economia exportadora; de fet, València va deixar de participar en els mercats europeus per convertir-se en ostatge del mercat castellà. 

L’obertura del mercat castellà també deuria ser vista com una oportunitat de negoci. 

Evidentment, però va ser en detriment dels tradicionals mercats anglès, holandès o italià. Per altra banda, també cal recordar que el nou model tributari va suposar la desaparició definitiva de l’autonomia fiscal del Regne de València, la qual cosa va impedir que els valencians poguessin desplegar una política econòmica pròpia.


Font: Sapiens

La comunidad de pescadores de El Palmar y la gestión del Redolí


LA COMUNIDAD DE PESCADORES DE EL PALMAR Y LA GESTIÓN DEL REDOLÍ O DERECHO DE PESCA EN LA ALBUFERA DE VALENCIA

Francisca Ramón Fernández




dimarts, 28 de gener del 2020

Llei del joc, dret civil valencià, subvencions i deute, a debat en Les Corts




28/01/2020 - VALÈNCIA

El primer ple de les Corts del present període de sessions, que se celebrarà els dies 5 i 6 de febrer, abordarà la Llei del Joc, que haurà de superar l'esmena a la totalitat que ha presentat el PP per a continuar la seua marxa parlamentària, així com el dictamen sobre la reforma constitucional per a recuperar el dret civil valencià i dues comissions plantejades per Unides Podem i Vox, per a abordar el deute públic i les subvencions a "entitats catalanistes", respectivament. 

Així consta en l'ordre del dia que ha quedat fixat després de la reunió de la Mesa de les Corts i la Junta de Síndics d'aquest dimarts. En aquesta ocasió, es canvia el dia per a la sessió de control al president al dimecres al matí per motius d'agenda, ja que Ximo Puig té previst un viatge institucional. 

El portaveu de Ciutadans (Cs), Toni Cantó, ha celebrat que Puig "tinga a bé després de dos mesos sotmetre's al control parlamentari" i la de Vox, Ana Vega, ha criticat que no haja sigut inclosa en l'ordre del dia la seua proposició no de llei en la qual defensen implantar el conegut com a 'pin parental' en la Comunitat Valenciana. 

La diputada responsable d'Educació, Plans Massó, ha criticat que l'ordre del dia ha eixit de la Mesa amb interpel·lacions i comissions "perquè la proposició del pin no poguera estar". "Als partits del Botànic quan els parlaràs de llibertat els fa bastant por i ho solen rebutjar, i a PP i Cs els fa por haver de definir-se clarament", ha agregat. 

Des del Botànic, el portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha explicat que hi havia mocions subsegüents i comissions que calia tramitar per una qüestió de termini per a complir el reglament i ha destacat que no hi ha cap proposició no de llei: "Per això aqueixes iniciatives i no altres". 

A més de les citades iniciatives, Cs s'interessarà pel repartiment de publicitat institucional, per les infraestructures danyades pel temporal 'Gloria', per l'exempció del valencià a la Vega Baixa i per la situació econòmica d'À Punt. Unides Podem, per part seua, preguntarà sobre el procés de reversió dels hospitals, ha avançat la seua portaveu adjunta, Beatriu Gascó. 

La síndica adjunta del PP, Eva Ortiz, ha explicat que en el ple també es designaran nous membres per a l'assemblea de Caixa Ontinyent, encara que Cs ha renunciat al que li correspon i hi ha un termini de 24 hores per a tornar a presentar noms.


Fuente: Valencia Plaza


dilluns, 27 de gener del 2020

VISTA MERIDIONAL DE LA CIVDAD DE ORIHVELA


VISTA MERIDIONAL DE LA CIVDAD DE ORIHVELA

Gravat del segle XVIII que representa la ciutat d'Oriola vista des del sud


Fuente: Oriola vista desde el Puente de Rusia


Vicepresidència treballa en noves lleis d'Igualtat i Accessibilitat Universal




26/01/2020 - VALÈNCIA (EFE). 

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, ha apuntat que l'atenció de les noves realitats socials des del punt de vista legislatiu serà l'objectiu del seu departament, que en els pròxims mesos començarà a treballar en el desenvolupament de les lleis d'Igualtat i Accessibilitat Universal. 

Oltra s'ha reunit aquest cap de setmana en l'alberg de l'IVAJ a Alacant, amb tot l'equip directiu de la seua Conselleria, per a planificar el treball del pròxim semestre, ha informat la Generalitat en un comunicat. 

És la segona reunió d'esta legislatura, i per segona vegada, se celebra a la província d'Alacant, ja que l'anterior la reunió es va produir en l'alberg de Moraira. 

La trobada ha servit per a començar a marcar les línies estratègiques del que seran la Llei d'Igualtat i la Llei d'Accessibilitat Universal, que s'aprovaran aquesta legislatura, i amb les quals vol "continuar consolidant el Codi Civil Valencià", després de l'aprovació de lleis com la de Serveis Socials Inclusius, la de la Renda Valenciana d'Inclusió, la d'Infància, la Llei Trans, la de Joventut i la LGTBI, entre altres normes. 

Consolidar drets 

L'objectiu, ha explicat, és "continuar consolidant drets", com el de l'accessibilitat universal, ja que esta llei "anirà molt més allà de la simple eliminació de les barreres físiques i arquitectòniques i garantirà la plena igualtat de totes les persones en matèria d'accessibilitat". 

"L'accessibilitat universal ha d'incloure a sectors de la societat que no han sigut suficient o adequadament tinguts en compte, com les persones amb alguna mena de diversitat funcional, la infància i adolescència o les persones majors", ha afirmat la vicepresidenta, qui ha incidit en què estes seran algunes de les premisses que imperaran en l'elaboració de la llei. 

El dret a la igualtat entre homes i dones és un altre dels aspectes que requereixen d'una nova legislació, que a més és un dels compromisos adquirits en l'II Pacte del Botànic, i que tindrà com a pilars fonamentals "la redistribució de la riquesa i la igualtat d'oportunitats, el reconeixement dels drets i la representació paritària en els diferents àmbits de la vida pública i privada". 

Sistema Públic de Serveis Socials 

El desenvolupament del Sistema Públic de Serveis Socials Valencians ha sigut un altre dels punts que ha centrat el treball d'estos dies, en els quals s'ha treballat el decret que desenvoluparà el contracte-programa que donarà estabilitat al finançament que els serveis socials municipals reben per part de la Conselleria. 

En este sentit, ha recordat que des del pressupost de 2016 el Consell del Botànic ha realitzat un gran esforç per a millorar el finançament dels equips base, passant d'una inversió de 9,6 milions d'euros en 2015 als 51,7 milions d'euros que hi ha consignats en els pressupostos d'enguany. 

Estes quanties, que han permès als ajuntaments comptar amb diners per a multiplicar per cinc les plantilles municipals, tindran a partir de l'aprovació del contracte-programa una major estabilitat el que també ajudarà a donar estabilitat als serveis socials de base, i per tant una millor atenció a la ciutadania, han assenyalat les mateixes fonts.



divendres, 24 de gener del 2020

Naips flamencs del segle XVI en l'Escut de València



Una cosa ben curiosa que ens ofereix com és habitual Vicent Baydal.

Nota: En part el gran creixement dels gravadors i impressors flamencs a l'època es devia més als naips que als mapes que hem publicat en altres entrades. València semblava ser una ciutat de moda, ben coneguda i admirada per allà al nord.


Regina d'oros

Cavall d'oros



L'Albufera de València després del "Gloria"


Una imatge espectacular: 

L'Albufera de València després del "Gloria"

Hi havia un temps en que l'Albufera de València era més gran i tenia més quantitat d'aigua que ara. Després de les grans pluges per uns moments torna a ser el que va ser, l'aigua recupera el nostre passat.
 




dimecres, 22 de gener del 2020

Neva a València


La neu ens ha arribat a València en la tempesta "Gloria" i ens ha deixat imatges singulars





Almoradí por el Derecho Civil Valenciano



Almoradí por el Derecho Civil Valenciano








dissabte, 18 de gener del 2020

Contactes en parlamentaris del Congrés i del Senat


Contactes de #JuristesValencians en parlamentaris del Congrés dels Diputats i del Senat per la reforma constitucional pel #DretCivilValencià




divendres, 17 de gener del 2020

Reunió d'AJV en el senador Fernando de Rosa


Com podeu comprovar hi ha un tema que tindrà projecció en el futur. Les reunions entre els activistes pel #DretCivilValencià i membres del Congrés dels Diputats i del Senat per preparar la votació que s'haurà de fer necessàriament per fer la reforma constitucional pel #DretCivilValencià