divendres, 26 d’abril del 2019

Theatre de la Guerre en Espagne et en Portugal (1710)


Vos presentem un mapa prou interessant. En un moment per determinar sobre 1710 a Amsterdam van publicar aquest mapa propagandístic per als partidaris del Rei Carles III d'Espanya (òbviament els partidaris del arxiduc no li deien arxiduc). És un mapa singular i bonic on els austracistes sempre guanyen i guanyaran per segles i segles. Això ens recorda que la Guerra de Successió va ser un conflicte que va dividir a Europa i que el que els passava als valencians en la Batalla d'Almansa i la Nova Planta tenia el seu ressò.


Theatre de la Guerre en Espagne et en Portugal: Dressé sur les Memoires des plus Habiles Ingenieurs &c. Presenté À Charles III Roy D'Espagne, et des Indes &c. &c. / Par son Tres Humble, et Tres Obeissant Serviteur Pierre Mortier, Geograp. et Libraire


Font: Colección Cartografia Antigua GM

Font: Raremapss

 
Font: Pinnig

Font: Cartoteca Digital


En la costa mediterrània estan representades algunes de les batalles que van tindre lloc en la Guerra de Successió a la Corona Espanyola, indicant la seua data. En la costa catalana figura el desembarcament de l'arxiduc Carles en 1705 i a l'interior del mapa les campanyes militars des de Catalunya i Aragó arribant fins a Madrid.

Cartografia d'Espanya a la Biblioteca Nacional, Segles XVI al XIX. Addenda, 2008 p. 61, n. 48, 

Orientat amb roses amb lis. - Marges graduats. Dibuixats meridians i paral·lels. - Relleu per muntanyes de perfil i ombreig. - Xarxa hidrogràfica i de camins. - Abundància de topònims. - Ciutats representades mitjançant edificacions i xicotets plans segons la seua importància. - Clau per símbols indicant: viles, fortes, universitats, bisbats, límits territorials, etc. - Indica els límits de regnes, províncies i ciutats, així com d'arquebisbats i bisbats. - Les divisions dels regnes diferenciades per color 

En el marge superior esquerre: "Theatre de la Guerre a Portugal et dans els Algarves. A Amsterdam parell Pierre Mortier. Avec Privilege" i en el dret: "Theatre de la Guerre en Espagne &c. A Amsterdam parell Pierre Mortier. Avec Privilege" 

Data aproximada de publicació presa de "El mapa d'Espanya", de A. Hernando, 1995, p. 181 

El mapa, imprés en quatre planxes, està muntat formant un gran mapa mural. En l'angle inferior dret gran cartel·la adornada amb un bell gravat en el qual està representat un episodi de la Guerra de Successió Espanyola, l'embarcament de tropes, dirigit per l'arxiduc Carles muntat a cavall i envoltat dels seus nobles i capitans; l'escena està coronada per tres àngels sobre núvols En l'angle inferior esquerre es troben les escales emmarcades en cartel·la senzilla, amb els escuts d'Espanya i Portugal i d'algunes de les seues regions. Escuts també distribuïts en el mar prop de la regió que representen.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada