dijous, 25 d’abril del 2019

Juristes Valencians, a Cs: “No facen oïdes sordes a l’Estatut valencià”


Demanen prioritzar la recuperació del dret civil valencià en la pròxima legislatura

Cartell de l'AVJ pel dret civil valencià de cara al 9 d'Octubre (LVD)

El 28 d'abril, dia de les eleccions autonòmiques valencianes, es compliran tres anys d'una “pèrdua severa” d'autogovern per la inconstitucionalitat del dret civil valencià. Així ho denuncia l'Associació de Juristes Valencians (AJV) aquest 25 d'abril, i recorda que l'avançament electoral va impedir la votació definitiva en Les Corts Valencianes de la iniciativa de modificació de la Constitució per a la seua recuperació. 

Per aquest motiu -no es va remetre al Congrés per 24 hores- sol·liciten que es prioritze la seua tramitació parlamentària en la pròxima legislatura. 

El degoteig a favor de l'autogovern s'eleva ja a 382 ajuntaments- que representen a 4,3 milions de valencians- i compte també amb el suport de nombroses entitats de la societat civil (sindicats, empresaris, advocats, universitats i associacions culturals).

25 d’abril 

Felip V va derogar els furs després de la batalla d'Almansa en 1707 

Davant l'aniversari de la batalla d'Almansa, el 25 d'abril de 1707, després de la qual Felip V va decretar la supressió de la legislació i les institucions valencianes, l'AJV considera que els candidats a la Presidència de la Generalitat han de comprometre's a aconseguir l'Agenda Valenciana de prioritats. 

Citen un “just finançament necessari per a cobrir les necessitats socials”, “infraestructures per a articular el territori valencià”, “la defensa de l'agricultura valenciana” i que “en defensa de l'autogovern” els partits recolzen en el Congrés la recuperació de la capacitat de dictar lleis civils, prevista en l'Estatut i de la qual disposen altres sis Comunitats Autònomes. 

25 d’abril 

"No serem una autonomia de primera, com preveu l’Estatut, sense dictar normes útils adequades al segle XXI"

“No serem una autonomia de primera, com preveu l’Estatut, sense dictar normes útils per als ciutadans en matèria successòria adequades al segle XXI, dotant de drets una altra vegada a les parelles de fet, o possibilitant solucions més socials en matèria de la representació dels discapacitats, o afavorint la supervivència de les empreses familiars. Els valencians no podem tolerar que ens discriminen malgrat tindre un Dret històric com el de les altres sis CCAA”, denuncien en un comunicat. 

“La coincidència de les eleccions autonòmiques valencianes amb les eleccions generals, no poden suposar eclipsar les prioritats dels ciutadans valencians i requereixen compromisos tangibles dels líders estatals de les diferents opcions polítiques”, afigen.

Finalment, Juristes Valencians torna a sol·licitar a Ciutadans que “igual que donen suport a el Dret Foral a Catalunya, Navarra o Aragó, donen el mateix tracte a les necessitats socials dels ciutadans valencians”. “No facen oïdes sordes a l'Estatut valencià”, reclamen.


Publicat a: La Vanguardia CV
Traducció: Softvalencià 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada