dijous, 18 d’abril del 2019

Amb la cara folrada de vaqueta


Algemesí és un poble acollidor, i per això, quan un expresident del govern com Zapatero fa parada i fonda ací, tot i que siga per a un acte electoral, és òbviament benvingut. Però que siga benvingut no vol dir que puguem ni deguem oblidar el maltracte que ens infringí. I és que a mi personalment em causa molta desafecció que un president, que passà olímpicament de nosaltres a l'hora de defensar el Dret Civil Valencià, ara se'n recorde del meu poble en particular, i del poble valencià en general, quan es tracta de demanar-nos el vot. Estem parlantd'un president que no sols no va fer res per assegurar la pervivència del nostre dret, que no sols no l'afavorí, sinó que el tallà de soca-arrel amb la presentació de dos recursos de constitucionalitat durant el seu mandat. 

Zapatero, en connivència amb un Tribunal Constitucional que ens aplica sistemàtica als valencians i valencianes la part estreta de l'embut, va decidir aplicar-nos no, un, sinó dos 155 quan recorregué tant la llei valenciana relativa a la custòdia compartida, com la relativa al règim econòmic matrimonial valencià. I no les defense tan sols per una qüestió de nostàlgia històrica, sinó perquè són dues lleis socialment progressistes, dues lleis que milloraven el dia a dia dels matrimonis valencians i ens situaven en igualtat de condicions amb la resta de territoris amb dret civil propi. I malgrat que la nova redacció de Carta Magna valenciana recollia la necessitat de recuperar el dret foral propi dels valencians, el president Zapatero adduí que aquest estava "mort" i era irrecuperable. I, com no podia ser d'altra manera, el Constitucional emeté el certificat de defunció que Zapatero li demanà tirant mà de la vigència-pareu les orelles- del Decret de Nova Planta!  

I ara l'expresident, amb la cara folrada de vaqueta, no té altra ocurrència que vindre a demanar el vot al meu poble, al poble al qual li negà recuperar el seu dret històric. Dirà això ala cara als comensals quan faça el míting? Els dirà que el seu dret foral val menys que el d'aragonesos, catalans o navarresos, per exemple? Els dirà com els ha complicat la vida en temes de règim matrimonial o d'herències pel simple fet que vol que ens acollim al seu dret castellà? Els llegirà l'inici del Decret de Nova Planta? Ho dubte. Supose que hui els mostrarà lacara del doctor Jekyll, perquè la del terrible mister Hyde ja ens la mostrà prou quan governà.Però aquest il·lustre convidat no ve sol, sinó que porta de corista al Molt Honorable Ximo Puig,que no dubtà en convocar les eleccions el dia anterior al plenari de les Corts en el que estava previst votar i aprovar la petició de modificació de la Constitució Espanyola. Aquesta petició fou pactada per tots els grups parlamentaris, excepte Ciudadanos, clar. Era l'única via, i potser oportunitat, per la qual podíem recuperar el nostre Dret Civil Valencià; però a ell li va donar igual. 

És evident que al nostre President no li tremolà gens ni mica el pols quan signà per primera vegada tal decret, tot i que amb ell tirara per terra tot el costós treball d'enginyeria jurídica,política i diplomàtica que havia dut endavant l'Associació de Juristes Valencians. Anys i anys de treball se n'anaren en orri pels seus càlculs electorals. Sincerament no puc entendre la poca estima que Puig demostrà pel nostre dret, tan poca que el sacrificà per aconseguir -o no- uns quants diputats més. Molt menys puc entendre que qui ha de defensar la història i llei dels valencians es preste tan alegrement a compartir taula i tapet amb qui no parpellejà quan rematà l'incipient Dret Civil Valencià recuperat.   

Malgrat tot, estic segur que al meu poble, a Algemesí, gaudirà d'un bon i agradable dinar,perquè nosaltres som així d'hospitalaris, i sempre ens desvivim amb qui ens visita, tot i que aquest siga un autèntic botifler amb la cara folrada de vaqueta.


Escrit per: Josep Bermúdez Regidor i portaveu del Grup Municipal Més Algemesí 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada