dimecres, 5 de febrer del 2020

Les Corts demanen reformar la Constitució per a recuperar el dret civil valencià amb el rebuig de Cs i Vox


La proposta compta en l'acord del tripartit i el PP, mentre els taronges voten en contra amb debat intern

Diputats i representants de l'Asociació de Juristes Valencians, aquest dimecres en les Corts Valencianes - ABC

Les Corts Valencianes han aprovat aquest dimecres, en els vots en contra de Ciutadans i de Vox i el suport de la resta de partits, una proposició de llei que demana que es modifique la disposició addicional segona de la Constitució Espanyola per a incloure la reintegració efectiva del dret civil valencià. 

La proposta va ser presentada de manera conjunta pel PSPV, Compromís, Unides Podem i el PP. El text era similar al que van registrar i fins i tot van arribar a debatre els mateixos grups la legislatura passada, però va quedar pendent a causa de la dissolució de la Cambra per l'avançament de les eleccions autonòmiques d'abril. 

La proposta recorda les sentències del Tribunal Constitucional en 2016 que van declarar inconstitucionals les lleis del règim econòmic matrimonial valencià, la llei de custòdia compartida i la llei d'unions de fet. Aquestes van ser aprovades després que la reforma de l'Estatut d'Autonomia de 2006 incloguera la recuperació del dret civil foral. 

Les resolucions del TC entenien, segons assenyala el text, que l'Estatut «no té cap rellevància competencial» i buidaven «de contingut efectiu una sèrie de disposicions capitals». És per això que els proponents defensen la reforma de la Constitució. 

Aquest debat és un dels pocs que tant en la passada legislatura com en l'actual ha posat d'acord als grups de l'esquerra i al PP. El diputat socialista Ernest Blanch ha indicat que hui es dóna «carta de naturalesa al que és una realitat», el fet que els valencians tenen un dret «que els és propi». Una reivindicació, ha afegit, que «no és nacionalisme, és reconeixement de la pluralitat de l'Estat espanyol». 

El parlamentari de Compromís Jesús Pla ha assenyalat que este és «un acord transversal, d'aquells que fan avançar» a un poble al qual li «van robar» la competència per a regular aquestes qüestions. «Ha arribat l'hora de reparar un greuge històric que els valencians van patir fa 300 anys», ha apuntat. 

Estefanía Blanes, d'Unides Podem, ha comentat que és moment de «restituir» als valencians els drets que els corresponen i que es puga adequar la llei als usos, costums i la història del poble valencià. 

Des del PP, José Císcar ha afirmat que secundaran sempre l'existència d'un dret civil valencià, que «no és patrimoni de cap partit ni de cap entitat social», i ha defensat la «convivència pacífica» del dret comú i el dret civil foral que per «raons històriques» li correspon a la Comunitat. 

Dubtes en Ciutadans 

El diputat de Ciutadans Vicente Fernández ha qualificat de «barbaritat» aquesta proposta, que al seu judici intenta «ressuscitar a un mort que porta més de tres segles» així i que «es va deixar morir perquè era vell i caduc», de manera que ara es busca crear un «quiosquet» que done suport a les «aspiracions nacionalistes». Unes paraules a les quals el parlamentari de Compromís Josep Nadal ha replicat al crit de «Tu sí que eres vell!», provocant les queixes de la formació taronja. De fet, el seu portaveu, Toni Cantó, qui no ha intervingut davant el succeït, té previst interposar un escrit. 

El vot de Ciutadans en contra de la recuperació del dret civil ha generat bastant debat intern. La postura des de Madrid sempre ha sigut la de no posicionar-se a favor, però els dubtes en l'àmbit valencià han existit. Així i tot, cap dels diputats, segons diverses fonts, ha expressat la necessitat de canviar el sentit de l'el seu posicionament en les reunions de grup. 

Finalment, José María Llanos, de Vox, ha criticat als qui busquen «separar» als valencians del dret comú dels espanyols, perquè «volen acabar amb la unitat d'Espanya com siga», i ha indicat que proposaran una reforma del Codi Civil perquè tots els espanyols siguen «iguals


Autora: Rosana B. Crespo 
Publicat a: ABC CV 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada