dilluns, 3 de febrer del 2020

El dilema de Ciutadans: a quina distància se situa de Vox


El debat de la posició estratègica i la volta al centre pur, sense inclinacions a la dreta, és un dels temes candents, al costat de l'elecció de compromissaris i a la futura executiva

El síndic, Toni Cantó, haurà de ratificar si el seu partit vota en contra del Dret Foral valencià al costat de Vox.

Ciutadans va perdre 47 escons en les últimes eleccions generals en abandonar la seua suposada equidistància centrista. Per un comunicat, va pactar amb el PP directament, i indirectament amb Vox, en comunitats autònomes com Múrcia, Andalusia i, sobretot, Madrid, que és la que atorga major visibilitat nacional per aqueix sentiment tan dels mitjans madrilenys de pensar el que es considera noticiable a Madrid també ho és en la resta d'Espanya. 

Ciutadans va reiterar fins a la sacietat que no havia pactat amb Vox. De fet, va evitar qualsevol signatura amb el partit que presideix Santiago Abascal i li les va deixar al Partit Popular. No obstant això, mentre d'una banda participava, encara que fóra indirectament, en eixos acords, per un altre qualificava al PSOE de "banda" en el ple d'investidura de Pedro Sánchez i evitava el més mínim intent de diàleg, negociació o com volguera comentar-se amb el grup socialista. 

En eixa actitud Ciutadans va perdre el centre i va decebre al seu electorat, encara que la seua cúpula, en Albert Rivera al capdavant, fora incapaç de comprendre-ho. Per contra, insistia que votar al PSOE sí que haguera sigut una traïció a la seua promesa de tindre al PP com a "soci preferent". Poc va saber valorar al seu elector tipus, que a eixes altures ja s'havia acostumat a les bandades de Ciutadans en els anys precedents i confiava que la promesa preelectoral de Rivera no tindria recorregut més enllà de les eleccions. L'electorat volia centre i el partit li va donar dreta. Proximitat a PP i, de rebot, a Vox. 

Eixa circumstància ha fet molt de mal a la formació i ha calat en la ment de nombrosos dels seus dirigents, que advoquen per un distanciament. Durant aquestes setmanes, des del passat 27 de gener i fins al 15 de febrer, les agrupacions caminen elaborant propostes i esmenes que traslladaran al partit perquè les aborde en l'assemblea dels dies 14 i 15 de març, la decisiva, la que determinarà si el partit té futur, vira al centre o es queda en els tics de Rivera dels quals no s'ha després Inés Arrimadas i que l'han portat a una muntanya russa electoral amb final infeliç. De moment. 

Una mostra de la reivindicació de marcar distàncies amb Vox constitueix l'escrit enviat esta setmana pel regidor d'Alboraia Vicente Raga al seu partit en Les Corts, al qual ha demanat que vote a favor del Dret Foral Valencià (Ciudadanos encara no ha aportat un argument sòlid de per què a la Comunitat Valenciana s'oposa i en altres autonomies que sí que el tenen no manifesta la seua oposició a la legislació autòctona). 

En el seu escrit alerta de l'efecte d'una foto conjunta Ciutadans-Vox, els dos únics partits de l'hemicicle valencià que votaran en contra de recuperar el Dret Foral el pròxim dia 5. El PP sí que el recolzarà. Per tant, Ciutadans ja no ho tindrà com a pantalla que li separe de la formació d'Ana Vega o José María Llanos en Les Corts. "Heu perdut la raó per votar al costat d'ells", ha arribat a afirmar *Raga. 

La proposta del comité executiu i l'elecció dels compromissaris per a l'assemblea general són els dos principals temes que absorbeixen el debat de Ciutadans. Però existeix un tercer, el de la seua orientació electoral, que no resulta fútil i que genera controvèrsia. El dilema consisteix en quina distància vol marcar amb Vox.


Publicat a: El Diario ES CV 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada