dilluns, 3 de febrer del 2020

Rebel·lió en Ciutadans pel dret civil valencià



Vicente Raga, regidor de Cs a Alboraia, envia una carta a Toni Cantó demanant-li que vote a favor de recuperar els furs per a no “fer el ridícul”

Toni Cantó en Cortes Valencianas (lve)

Ciutadans en la Comunitat Valenciana està molest amb l'executiva nacional del partit. Encara que estan a favor de recuperar el dret civil valencià, des de Barcelona ordenen que Espanya ha de ser “d'un dret i no dèsset” i que, per tant, han de votar en contra. Membres del partit valencià han mantingut reunions “d'alt nivell” per a intentar convéncer-los d'un canvi d'opinió, de moment, sense èxit. I juguen a contrarellotge. 

Este dimecres es tornarà a votar la proposició de llei del PSPV, PP, Compromís i Unides Podem que demana modificar la Constitució Espanyola per a la recuperació efectiva del dret civil valencià. Ciutadans ja es va oposar en el debat al final de la legislatura passada, quan es va aprovar però va quedar en l'aire per la convocatòria d'eleccions autonòmiques. En comissió parlamentària van tornar a rebutjar-la, en aquesta ocasió al costat de Vox. 

Un dret del qual sí que gaudeixen Galícia, País Basc, Navarra, Aragó, Catalunya i Illes Balears 

Els signants defensen que el Dret civil emanat de les Corts possibilita donar una resposta “àgil, moderna i pròpia” als problemes actuals dels valencians, i permet acabar amb “el tracte desigual” amb la resta de territoris que el tenen previst en els seus respectius Estatuts d'Autonomia, com és el cas de Galícia, País Basc, Navarra, Aragó, Catalunya i Illes Balears. 

En el cas valencià, la població va tindre furs propis des del segle XIII, amb Jaume I, fins a la seua abolició amb els Decrets de Nova Planta que va promulgar el primer Borbó a Espanya, Felip V, en 1707. Va ser el gran càstig que van rebre després de la derrota en la batalla d'Almansa i que encara hui, més de tres segles després, marca les seues lleis. 

Els proponents de la reforma asseguren que, després de les sentències del Tribunal Constitucional que impedeixen a la Comunitat Valenciana legislar sobre el seu dret civil per falta de competències, no els queda una altra opció que plantejar una reforma constitucional.  

Carta a Toni Cantó: “Siga coherent” 

El primer que ha trencat la disciplina de partit públicament és el regidor de Cs a Alboraia, Vicente Raga. En una carta dirigida al síndic del partit en Les Corts Valencianes, Toni Cantó, li demana que “siga coherent” i que vote a favor de recuperar el dret civil valencià. 

Ho argumenta de la següent manera: destaca que és una reforma “menor” de la Carta Magna, que “quinze milions d'espanyols tenen drets forals i això no suposa cap greuge comparatiu” i que no suposa “un menyscapte de la unitat d'Espanya”. 

“Convé recordar que en un moment en el qual no existia el règim autonòmic, precisament durant la dictadura del general Franco, a través de la Compilacions es van reforçar els Drets Forals espanyols”, subratlla en la carta.

Raga observa que un dels arguments esgrimits pel partit és que fomenta el nacionalisme, una cosa que ell rebutja rotundament: “És impropi i de gent que desconeix la realitat identificar Dret Civil Foral amb nacionalismes”. 

De fet, en la carta argumenta que “disposar de les nostres pròpies normes civils serviria de fre al nacionalisme català” que “pretén apropiar-se i annexionar-se la Comunitat Valenciana a través dels Països Catalans”. 

D'altra banda, Raga recorda que en altres territoris forals Cs no qüestiona aquests drets: “No hem presentat cap moció demanant l'abolició dels drets civils forals a Aragó, Balears o Catalunya, on Cs té una presència destacada, per la qual cosa constitueix una absoluta incoherència o recolzar el dret valencià”. 

Finalment, recorda la pràctica unanimitat de la societat valenciana que els reclama, en organitzacions de diferent signe ideològic, sindicats, empresaris, universitats, etc. “En algun moment caldrà dir basta. Ja s'han carregat el partit a Espanya. Toni [Cantó], no permetes que ho facen també a València”, prossegueix en la seua missiva.

“La incompetència hauria de ser castigada i no premiada […]. Si no rectificau la vostra posició, estic segur que no representareu, ja no sols als valencians, sinó ni tan sols a la immensa majoria de les bases del nostre propi partit. Almenys, a mi em deixareu de representar. Després vindran els laments. Votar al costat de Vox? Heu perdut la raó? No teniu criteri”, continua Raga en la seua dura carta. 

L'edil d'Alboraia conclou així el seu escrit a Cantó: “Rectificar és de savis i persistir en l'error, ja saps on ens conduirà. No ho permetes”. 

Raga: “És un acte a la desesperada per a intentar que el partit entre en raó” 

En declaracions a La Vanguardia, Raga admet que el text “és un acte a la desesperada per a intentar que el partit entre en raó”. “Pots discutir una posició dins d'un partit, ningú està al 100% d'acord amb totes les idees. El problema és quan s'utilitzen arguments que no són reals”, diu. 

“El dret foral va nàixer en 1238 amb el rei Jaume I. Sempre hi ha hagut drets forals a Espanya. S'estan utilitzant arguments que són fal·laços, faran el ridícul. Vincular l'independentisme amb dret civil és de ser catets”, sosté. 

Revela que “la gran majoria de Ciutadans i les bases estan a favor del dret civil”, però l'ordre de la secretaria del partit és una altra. “En privat, la gran majoria està a favor”, assegura, i afig que s'han mantingut “reunions d'alt nivell a Barcelona” amb diputats nacionals i autonòmics “intentant convéncer al partit que canvie d'opinió”.


Publicat a: La Vanguardia CV 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada