El tripartit del Consell i el PP voten junts per a traslladar al Congrés la petició d'una reforma constitucional que recupere la possibilitat de legislació pròpia
El president de les Corts amb president de l'Associació de Juristes Valencians, membres de l'entitat i diputats en Corts |
El parlament valencià ha aprovat per àmplia majoria traslladar al Congrés la necessitat d'una reforma en la Disposició Addicional 4 de la Constitució per a recuperar el Dret Civil valencià. El resultat ha sigut el previst. Ha comptat amb el suport del tripartit del Consell: PSPV, Compromís i Unides Podem, i del principal grup de l'oposició. En total, 63 vots a favor, 28 nos i 0 abstencions.
Aquesta decisió ha sumat l'oposició de Ciutadans i Vox. No ha existit fugida de vots en la formació que lidera Toni Cantó en Les Corts, que ha aconseguit amarrar la unitat del grup i que no es produïra ni una abstenció ni una absència si més no. De Vox tampoc ha faltat un només dels seus deu diputats, al contrari del que ha succeït en el tripartit, amb absències.
Ni l'apel·lació al vot en consciència per part del president de l´Associació de Juristes Valencians, José Ramón Chirivella, ni el fet que nombrosos regidors del partit hagen recolzat la recuperació de la normativa jurídica autòctona en els seus respectius ajuntaments han fet canviar l'opinió al síndic de Ciutadans respecte a la directriu que li arribava de Madrid i que li recordava el posicionament en contra del seu partit. A partir d'ací s'ha imposat la disciplina de vot i Toni Cantó ha aconseguit mantindre la unitat del seu grup.
Per a garantir eixa cohesió ha intervingut, en nom de Ciutadans, possiblement el diputat que més clara tenia la seua posició contrària: l'advocat Vicente Fernández, qui, per si de cas, ha parlat des de la tarima de les Corts un parell de vegades de "el meu vot", no de "el nostre", en al·lusió al grup, a pesar que la seua al·locució la feia en delegació del seu partit.
Fernández ha acusat el Consell de "voler crear un quiosquet jurídic propi que done suport als interessos nacionalistes de PSPV i Compromís". També, ja des d'un vessant més de jurista, ha considerat que "es comet un error sistèmic de fons. Hauria sigut més lògic demanar la modificació de la Disposició Addicional Primera i no de la Quarta de la Constitució".
Eixa mateixa bandera d'arremetre contra el tripartit l'ha agafada el portaveu de Vox en aquesta qüestió, José María Llanos. Encara que ha destacat la "bona fe, intenció i capacitat jurídica per a defensar el Dret Civil valencià·, ha recalcat "la coherència de Vox, que no podem secundar-ho perquè suposa una legislació diferent i a part", per a acusar "l'esquerra" de "no voler dir sí al dret valencià, sinó no al que a tots ens uneix. Els importa un pimentó eixe dret".
Mentrestant, pel Partit Popular ha intervingut José Císcar, que també ha apel·lat a la "coherència", en aquest cas en referència a la seua formació, que va impulsar la recuperació del Dret Civil fins que va ser derogat en 2016 pel Tribunal Constitucional. Després de subratllar "el gran consens social" que recolza tindre una normativa pròpia, ha recordat als diputats de les Corts que en 2006 van arribar a un gran acord per a modificar l'Estatut d'Autonomia.
Per part del PSPV-PSOE, el parlamentari Ernest Blanch ha ressaltat que "la realitat espanyola es diu diversitat i la nostra norma fonamental (en al·lusió a la Constitució) està preparada per a recollir-la. El Dret Civil no és nacionalisme, sinó reconeixement de pluralitat". De la mateixa manera, ha posat l'accent que "15 milions d'espanyols viuen amb un dret propi i els va bé. Fem que cinc milions de valencians se sumen a la nova realitat de fet i dret".
Font: Es Diario CV
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada