dimecres, 17 de juliol del 2019

Reducción completa y recíproca de las monedas, pesos y medidas


Reducción completa y recíproca de las monedas, pesos y medidas de Castilla con las de Cataluña, Aragón, Valencia, Mallorca, Navarra y otras provincias: Con una adición del valor de varias monedas estrangeras. 

Obrita útil a toda clase de personas. 

BARCELONA: EN LA IMPRENTA DE LA VIUDA É HIJOS DE ANTONIO BAUSI. 1823


 Un obra prou interessant per a conéixer el sistema de compte de la moneda foral valenciana i altres tipus de mesures de l'antic Regne de València. És important constatar que el sistema foral de mesures valencianes va sobreviure més d'un segle a la perduda dels furs. Concretament el seu us perdura al Tribunal de les Aigües per imposar les multes.


Sobre la diferència que en aquest llibre fan entre moneda efectiva i moneda de compte. Hem de tenir en compte que els sistemes monetaris eren en metall valuós: or, plata i coure. En realitat circulaven molts tipus de monedes, encunyades localment o no amb més o menys quantitat de metall valuós. La moneda de compte era la que es feia servir per a saber el canvi entre les distintes monedes i no havia de ser una moneda "física". 
Concretament la lliura valenciana malgrat ser emprada des de temps de Jaume I mai va ser com a tal una moneda encunyada físicament. 
Tot això era la praxi habitual en els sistemes monetaris d'abans del diner fiduciari que es van imposar als segles XIX i XX.












Font: Google Books


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada