dilluns, 15 de juliol del 2019

Juristes Valencians ho torna a fer: uneix a la majoria de partits en un bloc


L'associació atorga el premi Gregori Mayans a Pascual Sala en un acte en el qual van intervindre PSPV-PSOE, PP i Compromís per a reivindicar el dret valencià 





Juristes Valencians, entitat que defensa, entre altres mesures, la reintegració del dret civil valencià, ha aconseguit de nou demostrar que la major part dels diferents partits és capaç d'unir-se entorn d'una causa. En aquest cas, l'excepcional -per l'inhabitual d'aqueix consens- motiu consisteix en la reivindicació de la legitimitat a disposar d'un dret autòcton, com el que va existir entre 2008 i 2016 quan es va recuperar la potestat anul·lada en 1707 pels denominats Decrets de Nova Planta. Una sentència del Tribunal Constitucional va acabar amb aqueixa reintegració. 

El mètode per a reivindicar esgrimit aquest dijous es va basar en distingir a una figura jurídica valenciana del prestigi de Pascual Sala, qui fora president del Tribunal Suprem, del Tribunal Constitucional, i del Consell General del Poder Judicial, i, com el va definir un altre Pasqual, en aquest cas president de la Diputació de Castelló i de primer nom Josep, "un gran humanista i un gran valencià". 

Per a demostrar aqueix suport multicolor a la causa jurídica, l'acte va comptar amb la intervenció de rellevants ponents de tres partits. En primer lloc va prendre la paraula Francisco Fernández, alcalde de Sagunt fins al passat 15 de juny i vicepresident de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, a més de militant de Compromís. Va recalcar "la voluntat expressa i manifesta de recuperar el dret civil valencià", ja que "estem obligats, per dignitat i per respecte a la nostra història, al fet que la reforma de l'Estatut siga una realitat i que la Comunitat Valenciana deixe de ser una comunitat de segona". 

Josep Pascual Martí, flamant nou president de la Diputació de Castelló i alcalde de Suera com a cap de llista de la candidatura del PSPV-PSOE, va glossar la figura de Gregori Mayans, l'erudit valencià que dóna nom al premi el primer lliurament del qual va recaure en Salas. 

Sota el seu prisma de professor de Filosofia, va recordar al grup de Novators, als qui va definir com "preil·lustrats del segle XVIII que representen un canvi de mentalitat basat en l'observació, en l'experiència científica des de fora de la universitat". Mayans va seguir aqueixa línia i es va convertir, segons el parer de Pascual Martí, en "el primer gran il·lustrat espanyol i un dels grans menyspreats de la nostra cultura". 

Per part seua, César Sánchez, en un dels seus últims actes com a president de la Diputació d'Alacant, ja que la nova corporació encara no s'ha constituït, va insistir en "paraules d'agraïment, reconeixement i admiració cap a Pascual Sala per la seua trajectòria jurídica i de defensa de la democràcia". Respecte al dret civil valencià, va subratllar que "evidencia la riquesa i diversitat patrimonial de legislació". Sobre l'esdeveniment en si, va emfatitzar que "és un acte de fortalesa del poble valencià" i el fem (en defensa de la reivindicació del dret autòcton) perquè "aspirem a un futur millor". 

El guardó a Pascual Sala li ho va entregar Francisco de Paula Blasco, doctor en Dret per les universitats de València i Bolonya i catedràtic de Dret Civil a la Universitat de València. I, al costat d'ell, la consellera de Justícia de la Comunitat Valenciana, Gabriela Bravo, qui també va ser vocal del Consell General del Poder Judicial durant la presidència de Sala. Va tancar la jornada, celebrada dijous passat 11 en la Fundació Bancaixa de València, el president de l´Assosiació de Juristes Valencians, José Ramón Chirivella.


Publicat a: Es Diario CV 
Autor: HG 
Traducció: Softvalencià 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada