diumenge, 21 de juliol del 2019

La força de la societat civil


Primera edició del Premi Gregori Mayans-Juristes Valencians (Fotos: KIKE TABERNER)

La setmana passada vaig ser convidada per l'Associació de Juristes Valencians a participar en l'acte de lliurament del premi Gregori Mayans al magistrat don Pascual Sala qui fora President del Tribunal Suprem, Consell General del Poder Judicial i Tribunal Constitucional. 

La calor abrasadora no va impedir l'assistència de prop d'un centenar de representants de tots els col·lectius; polítics, empresarials, sindicals, culturals que van omplir el saló d'actes del centre cultural Bancaixa de València. 

L'acte va comptar amb una primera taula d'intervencions a càrrec del President sortint de la Diputació d'Alacant, Don César Sánchez, el Pres. de la Diputació de Castelló; Don Josep Pascual Martí, el Vicepresident de la Federació Valenciana de municipis i províncies, Don Fco. Fernández Carrasco i una servidora. La consellera de Justícia donya Gabriela Bravo va ser la que va entregar el premi, una obra de l'artista valenciana Rebeca Plana, al magistrat Don Pascual Sala. La laudatio va correspondre a Don Francisco de Paula Blasco, catedràtic de Dret Civil de la Universitat de València. El President de l'Associació, Don José Ramón Chirivella va tancar la trobada. 

L'Associació de Juristes Valencians va nàixer en el 2013 amb la vocació essencial de recuperar la capacitat legislativa en matèria de Dret Civil i sempre des del respecte al marc constitucional. A l'empara de l'última reforma de l'estatut d'autonomia valencià, les Corts van aprovar una sèrie de normes en matèria civil que van ser declarades inconstitucionals pel Tribunal Constitucional en negar a la Comunitat Valenciana la competència per a legislar en matèria de Dret Civil. L'Associació en la seua reivindicació constant durant aquests anys ha aconseguit que les Corts Valencianes hagen aprovat una proposta de modificació de la Constitució per a recuperar la capacitat legislativa en matèria de dret civil que està contemplada i prevista en l'última reforma de l'Estatut d'Autonomia valencià. 

L'acte va tindre tres dimensions, una jurídica, una dimensió política i una dimensió social. 

La dimensió jurídica és avalada no solament pel nom de l'associació sinó pel contingut de la seua activitat i pel perfil del premiat, Pascual Sala, un jurista il·lustre valencià que ha reclamat la recuperació del nostre dret civil propi amb les mateixes condicions que ja tenen altres Comunitats Autònomes. En el seu discurs va recordar que aquesta reclamació no és un element disgregador sinó precisament el contrari, unificador dels drets dels espanyols entorn d'una mateixa Constitució. 

La dimensió política exhibeix la gran assistència de representants públics a la trobada i també perquè l'associació ha aconseguit posar en l'agenda una iniciativa política a través d'una sèrie d'actuacions. 

La dimensió social es manifesta puix que la recuperació del dret civil valencià és reclamada activament des de l'àmbit de la societat, col·legis professionals, universitats, municipis, etc. i té també com a destinatària última a la societat civil valenciana. 

Des de fa temps que els ciutadans no confien en els partits polítics, un 80,5% segons les últimes dades del CIS i davant això recobra valor l'acció ciutadana organitzada a través d'associacions, o organitzacions que poden posar en l'agenda inquietuds i interessos perquè els partits polítics a través de les institucions les canalitzen en polítiques públiques. 

La societat civil facilita l'articulació d'interessos, genera capital social i cobra especial protagonisme davant crisi de representació. Gràcies a l'activitat de la societat civil apareix en el calendari qüestiones que no han sigut advertides prèviament pels partits polítics i que serien completament ignorades. 

L'acció de la societat civil reforça els processos democràtics i ajuda a perfeccionar el sistema polític. 

L'Associació de Juristes Valencians suposa un exemple magnífic de participació ciutadana que ha aconseguit incloure en l'agenda política una reivindicació singular, la recuperació del nostre dret civil valencià, aconseguint un ampli consens col·lectiu de la majoria de les forces polítiques i de l'entramat institucional i territorial de la Comunitat Valenciana.



Publicat a: Alicante Plaza 
Escrit per: Victoria Rodríguez 
Traducció: Softvalencià




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada