dilluns, 8 de juliol del 2019

Més de 400 municipis i la societat civil reclamen la immediata recuperació del dret civil valencià



Dijous vinent onze de juliol a les set de la vesprada en la Fundació Bancaixa, l´Associació de Juristes Valencians ha convocat un gran acte a favor de la reintegració efectiva del dret foral civil valencià. 

La convocatòria cívica pretén escenificar l'ampli consens social que existeix perquè les Corts Valencianes tornen a legislar en matèria de dret de família ( unions de fet, règim econòmic matrimonial, ..), tal com van fer entre els anys 2008 al 2016, després de la reforma de l'Estatut d'Autonomia de l'any 2006 que va fixar la capacitat de dictar lleis civils com un dels eixos de l'autonomia valenciana. 

La convocatòria de l'acte coincideix amb la primera edició del premi “Gregori Mayans – Juristes Valencians” el primer guardó del qual ha recaigut en l'ex president del Tribunal Suprem i del Constitucional Sr. Pascual Sala, per la seua excel·lència professional i el seu defensa dels interessos valencians en l'àmbit judicial. 

El suport constant i creixent que les institucions i la societat civil - amb caràcter transversal des del punt de vista ideològic i territorial - han prestat a les diferents campanyes que des de l'entitat presidida per José Ramón Chirivella s'han realitzat, ha determinat que el Partit Popular, PSPV, Compromis i Unides Podem, hagen presentat - per a la seua tramitació per via d'urgència - una Proposició de Llei conjunta per a la reintegració efectiva del Dret Civil Valencià, el passat dia 2 de juliol. 

A la cita han sigut convocades el mig centenar d'entitats que han reclamat la utilitat del Dret Civil Valencià (sindicals, empresarials, agricultors, consumidors, veïns, col·legis professionals, associacions culturals o socials, cambres de comerç, …), representants de l'àmbit de la món de la judicatura, càrrecs institucionals i els cinc-cents quaranta-dos municipis de la Comunitat Valenciana mitjançant el suport de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies que ha tramitat la invitació. D'aquesta manera Juristes Valencians pretén reconéixer a la base institucional local el seu constant suport. 

En data de hui són 405 els ajuntaments que han promogut la modificació tècnica de la Constitució per a tornar a disposar de lleis civils modernes i socials, i corregir la discriminació que pateixen els ciutadans valencians respecte a altres 15 milions d'espanyols d'altres 6 Comunitats Autònomes. Recentment ho han donat suport per unanimitat els 15 municipis integrats en la Mancomunitat Espadà -Alt Mijares. 



Estructura de l'acte de l'11 de juliol en la Fundació Bancaixa 

Per a donar veu a les entitats locals, líders del municipalisme valencià intervindran en la primera fase de l'acte. Ho faran l'ara diputat en el Congrés i President de la Diputació d'Alacant en funcions César Sánchez, el recentment elegit Josep Pascual Martí, President de la Diputació de Castelló i el vicepresident de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies Quico Fernández. 

Després de la intervenció de qualificats representants de la societat civil ( la segorbina Maria Emilia Adan, Degana dels Registradors mercantils i de la propietat espanyols i Victoria Rodríguez Blanco, professora de Ciència Política de la Universitat Miguel Hernández ) es donarà pas al lliurament del premi Gregori Mayans que vindrà precedida per la laudatio del guardonat a càrrec del Catedràtic de Dret Civil Francisco Blasco. 

Juristes Valencians, convoca aquest acte en un mes en què els principals grups polítics de les Corts, després de l'acte celebrat per la societat civil el passat 19 de juny en Les Corts en el qual se sol·licitava la tramitació urgent i la seua aprovació abans del 9 d'octubre han presentat una iniciativa per a impulsar la modificació de la disposició addicional segona de constitució - redactada per l'advocat Luis Higuera- que possibilite la reintegració plena d'aquesta competència d'indubtable interés social. 

En les últimes setmanes, les Cambres de Comerç Valencianes, que presideix José Vicente Morata, CAVE-COVA (Confederació Valenciana de Veïns), la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, Ullal Cultural d'Algemesí i HOSBEC s'han unit a la relació d'entitats cíviques que donen suport a la utilitat pràctica del Dret privat valencià. 


Sol·licitud a Ciutadans i Vox 

Des de Juristes Valencians es recorda que aquesta iniciativa té un fonament històric indubtable però també suposa una reclamació de futur perquè els valencians disposen d'una eina que els permeta millorar la seua qualitat de vida en qüestions tan quotidianes com el règim matrimonial, l'herència o la legislació de parelles de fet. Ens obri la possibilitat de tindre una legislació moderna que per exemple contemple normes successòries més adequades que possibiliten la continuïtat aquells xicotets negocis tan arrelats en el nostre teixit productiu, i per això el suport d'entitats com l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), els autònoms valencians ( LLIGA-CV), les Cambres de Comerç Valencianes, el president de la CEV, Salvador Navarro o associacions empresarials com ASIVALCO, ATEVAL o HOSBEC, o d'agricultors com AVA-ASAJA o la Unió de Llauradors. 

Juristes *Valencians, sol·licita als grups parlamentaris de Ciutadans i *Vox que, per a donar resposta a la societat civil, també donen suport a aquesta proposta de llarg recorregut històric per a acabar amb la discriminació que els valencians patim respecte a altres 15 milions d'espanyols nascuts a Navarra, Aragó, Balears, Galícia, Catalunya, Àlaba, Guipúscoa o Biscaia. 
 


Lliurament del Premi Gregori Mayans a Pascual Sala 

En l'acte que se celebrarà en la Fundació Bancaixa dijous que ve, es farà lliurament a Sr. Pascual Sala d'una obra de la reconeguda artista Rebeca Planas, realitzada ex profeso per a recordar la figura de Gregori Mayans. 

Mayans, jurista il·lustrat d'Oliva, Bibliotecari Real, gramàtic, que va viure en les seues pròpies carns les conseqüències de la Guerra de Successió, va ser impulsor de la creació de la Reial Societat Econòmica d'Amics del País de València. No va desistir de reclamar la restitució del Dret Foral Valencià al llarg de tota la seua vida. 

Sr. Pascual Sala que ha desenvolupat la seua carrera professional en la judicatura, ha sigut President del Tribunal Suprem i Tribunal de Comptes, i també de l'òrgan de govern dels jutges, el Consell General del Poder Judicial. 

Va ser entre els anys 2011 a 2013, President del Tribunal Constitucional, sent el primer jutge de carrera que va ocupar la presidència de l'òrgan interpretatiu de la Constitució. 

Pascual Sala, com a magistrat del TC, després de la interposició dels recursos contra les lleis civils valencianes per diferents governs, va possibilitar que l'alt tribunal alçarà la suspensió a les lleis civils de règim econòmic matrimonial valencià, unions de fet i custòdia compartida, la qual cosa va determinar que durant quasi 8 anys, els valencians constituïren relacions jurídiques a l'empara d'aquestes normes, i que en l'actualitat a quasi 300.000 ciutadans se'ls continuen aplicant normes de dret civil valencià.

Tirant lo Blanch, l'editorial jurídica valenciana, exposarà les diferents publicacions que en matèria de dret civil valencià, integren el seu fons editorial.


Traducció: Softvalencià



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada