dijous, 18 de juliol del 2019

Ducat d'or del Regne de València




València, Ducat d'or. 

Extraordinàriament rara, l'altre exemplar conegut està en la Col·lecció del Banc de València






ITÀLIA, Venècia.  del Dogo (Dux en llatí) Michele Steno. 1400-1413.

Dimensions i pes de la moneda (21 mm, 3.50 g). 

Sant Marc a la esquerra, portant una banderola i agenollat el Dogo. A la esquerra: S(anctus) M(arcus) VANET[iae] (Marca Santa de Venècia) dreta: MICAEL STEN  (nom del Dogo).

Crist que està de front, fent la benedicció amb els Evangelis, envoltat per l'halo el·líptic que conté nou astres. Al voltant SEU T[ibi] XPE (Christe) DAT[ens] Q[uem] T[u] REGIS ISTE DVCAT[ens]



Moneda d'or d'ortitge venecià el seu gran prestigi va fer que fóra molt imitat. El rei Joan II d'Aragó va fer batre per primer cop ducats d'or (ducat joaní) a Saragossa i a València i el seu fill Ferran el Catòlic generalitzà l'encunyació de ducats a tots els seus reialmes de la Corona d’Aragó. El ducat tenia el mateix valor que la moneda homònima veneciana. D'alta llei (23,75 quirats), la seva estampa varià d'un país a l'altre. 

Amb Joan II i Ferran II, el regne d'Aragó abandonà l'exclusivitat del diner de billó per passar a encunyar rals d'argent i ducats d'or. L'any 1479 Ferran el Catòlic introduí el ducat a Castella, on la moneda d'or encara era ancorada en els patrons metrològics àrabs. La reforma del 1497 introduïa a Castella les concepcions monetàries carolíngies vigents a la Corona d'Aragó. 

Amb els Reis Catòlics es va iniciar l'homogeneïtzació del sistema monetari peninsular. El ducat d'or espanyol té un pes de 3,6 g (llei 23 3/4 de quirat), és la moneda unitària d'or (mig dobló) i va ser la unitat de compte durant els segles XVI i XVII. Va ser encunyat per primera vegada pels Reis Catòlics, amb el nom d'Excelente de Granada, nom que després va passar a ducat i, segons el «Cuaderno de Ordenanzas de la labor de las monedas», també conegut com la «Reial Pragmàtica de Medina del Campo» de 13 de juny de 1497, equival a 11 rals i 1 maravedí, o bé 375 morabatins.

El 1537 es va introduir l'escut, una nova moneda d'or de menys pes i llei que el ducat, que passava a tenir una llei de 22 quirats, amb la finalitat d'igualar la moneda d'or castellana a la d'altres països i evitar la seva fugida a l'exterior. Aquesta moneda corresponia a 350 maravedís, de manera que el ducat va deixar d'encunyar-se i es va convertir en moneda de compte, tot i que va seguir circulant. Luis de Góngora y Argote en el seu poema «Verdad, mentira» en fa esment satíricament, juntament amb altres monedes de l'època, per subratllar el poder corruptor dels diners: 


"Cruzados hacen cruzados, 
escudos pintan escudos,
 y tahures muy desnudos, 
con dados ganan condados, 
ducados dejan ducados, 
y coronas Majestad. 
¡Verdad, 
verdad!" 


Font: Wiquipèdia



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada