L'AJV torna a sol·licitar que es tramite “amb caràcter d'urgència” la modificació de la Constitució, davant el recel de Ciutadans i Vox
L'Associació de Juristes Valencians (AJV) sol·licita que es tornada a tramitar “amb caràcter d'urgència” la modificació constitucional per a la recuperar el dret civil valencià (Raquel Andrés Durà) |
Els valencians no tenen dret civil propi per una paraula de la Constitució espanyola que caldria modificar, a pesar que històricament van tindre fins a la seua abolició amb els Decrets de Nova Planta que va promulgar el primer Borbó d'Espanya, Felip V, en 1707. Va ser el gran càstig que van rebre després de la derrota en la batalla d'Almansa i que encara hui, tres segles després, marca les seues lleis a pesar que Galícia, País Basc, Navarra, Aragó, Catalunya i Illes Balears si que gaudeixen dels seus furs propis.
El 28 d'abril de 2016 el Tribunal Constitucional tombava la primera de les lleis que desenvolupaven el dret civil valencià contemplat en l'Estatut autonòmic; una sentència declarava nul·la la Llei de règim econòmic matrimonial. El mateix any correrien la mateixa sort la Llei de custòdia compartida i la Llei d'Unions de fet Formalitzades.
La societat civil i empresarial valenciana està unida des de fa tres anys per a solucionar aquest obstacle. Van aconseguir que per fi es debatera en Les Corts quasi per unanimitat, però l'aprovació definitiva -pas previ a enviar la proposta de reforma constitucional al Congrés dels Diputats- va quedar en l'aire per la decisió de Ximo Puig d'avançar les eleccions autonòmiques; havia de ser el 6 de març, però abans es va dissoldre la cambra. De nou, un 28 d'abril -data dels comicis- tornava a ser la creu del dret civil valencià.
Cs va votar en contra i Vox farà el mateix perquè “no està a favor de l'autogovern”
Aquest dimecres entitats i empresaris representats per la incansable Associació de Juristes Valencians (AJV) han sol·licitat que es tornada a tramitar “amb caràcter d'urgència” el Projecte de Llei de modificació constitucional per a recuperar el dret civil valencià. Té el suport de 393 ajuntaments valencians -que representen el 90% de la població-, així com de diferents entitats socials, culturals i empresarials.
D'aquesta manera, tornarà a iniciar-se el procés en Les Corts i haurà de repetir-se el debat i votació que ja es va viure fa pocs mesos, el 24 d'octubre de 2018. L'AJV va intentar fins al final que el text isquera amb consens del parlament valencià, però no el va aconseguir. Tots els partits van votar a favor del dret civil valencià -PSPV, Compromís, Podem, PP- excepte Ciutadans, que de forma insòlita va defensar un dret “comú” per a totes les autonomies, és a dir, l'abolició de tots els que ja existeixen i que defensa el seu propi partit en altres territoris.
Cartell de l'AVJ pel dret civil valencià de cara al 9 d'Octubre (LVD) |
Ara la reivindicació es toparà amb un altre opositor en l'hemicicle, el partit ultradretà Vox, amb membres que s'han manifestat obertament contra les lleis valencianes pròpies (com els regidors d'Oriola).
El president de l'AJV, José Ramón Chirivella, ha declarat per a La Vanguardia que ja han “mantingut reunions informals amb tots els partits” i “l'estan analitzant”, però “és massa prematur encara per a saber el que volen”.
No obstant això, fonts de Vox han negat a aquest diari haver tingut cap contacte sobre el tema amb l'AJV i recalquen que el seu partit “no està a favor de l'autogovern” i assenyalen que té “altres prioritats” com “retallar la despesa pública” i “reduir impostos”.
“Tenint en compte que a Navarra hi ha hagut un acord recolzat en la foralitat” no entenen per què no el defensen ací
Sobre Ciutadans, que ha canviat pràcticament tot el grup parlamentari respecte a la passada legislatura, diu que “tenint en compte que a Navarra hi ha hagut un acord recolzat en la foralitat” no entenen que “no el vulguen defensar ací”.
Encara així, diu que tornaran a intentar aconseguir el seu vot favorable perquè molts integrants de Cs “estan a favor”: “A més, Cs és un partit que dóna suport a la custòdia compartida. Sabent que hui dia és impossible aconseguir-la a nivell estatal, ja saben el que han de fer per a aconseguir-la ací”.
“Seria molt trist celebrar la festa de l'autogovern, el 9 d’Octubre, sense aquesta part tan important de l'autogovern. Diria molt poc de nosaltres com a societat”
Respecte al termini perquè la reforma constitucional torne a debatre's en Les Corts, Chirivella defensa que volen que siga “com més prompte millor”: “Acaben de constituir-se Les Corts i ja estem ací demanant-ho”. No obstant això, sí que mostra la seua voluntat que es remeta al Congrés dels Diputats abans del 9 d’Octubre: “Seria molt trist celebrar la festa de l'autogovern sense tindre una part tan important de l'autogovern, més de tres anys després de perdre'l. Diria molt poc de nosaltres com a societat”.
Des de l'AVJ recorden que el dret civil propi no marca com ha de ser la custòdia compartida, les unions de fet o el règim econòmic matrimonial. Només concedeix la competència a la comunitat autònoma perquè els seus representants polítics electes, els diputats, puguen legislar sobre aquest tema en funció de les necessitats del seu territori.
La Constitució expressa, en el seu article 149.1.8é que l'Estat “té competència exclusiva” en “legislació civil, sense perjudici de la conservació, modificació i desenvolupament per les Comunitats Autònomes dels drets civils, forals o especials, allí on existisquen”. A la Comunitat Valenciana “existeixen”, però no estaven “vigents” en aquell moment, com sí que ocorria en les altres autonomies. Una interpretació que equiparava tots dos termes és el que “va buidar de contingut” l'Estatut valencià, deixant sense efecte la part del dret civil.
Publicat a: La Vanguardia CV
Autora: Raquel Andrés Durà
Traducció: Softvalencià
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada