dimecres, 2 d’octubre del 2019

Dret Civil valencià: tots contra Ciutadans, i Ciutadans contra tots


PP i Ciutadans discrepen en un debat a cinc sobre el grau d'autonomia valencià

Taula de debat. EPDA

Els guions no sempre estan escrits. PP i Ciutadans no sempre combreguen amb una determinada idea. El grau d'autonomia valencià és una d'elles. 

L'ocasió per a marcar diferències la pintava calba el debat sobre "L'estat de l'autogovern valencià en 2019" organitzat per Juristes Valencians i el Col·legi d'Advocats de València. Jesús Salmerón, diputat taronja en Corts, dissentia dels seus companys de sessió respecte de la necessitat de recuperar el dret civil valencià. Manuel Mata (PSPV), Jorge Bellver (PP), Fran Ferri (Compromís), i Naiara Davó (Unides Podem) ho defensaven amb matisos diversos. 

Mata, per exemple, vol recuperar-ho però per a després decidir en segona instància si s'aplica per defecte, per exemple, la custòdia compartida o la separació de béns. Salmerón defensava la igualtat entre tots els espanyols. Bellver -el que més fermament va rebatre el seu argument- va recordar que hi ha 15 milions d'espanyols que gaudeixen d'un dret civil autonòmic propi sense minvament per a aquesta igualtat jurídica. El vertader problema d'Espanya -va adduir Mata- és aconseguir la singularitat dels territoris i la igualtat per a les persones. 

Des del públic assistent, i ja en torn de paraula, un representant de Juristes va preguntar a Salmerón si ja que el seu partit és contrari al dret civil valencià, demanaran en Ciutadans que es deroguen els drets civils autonòmics vigents, com el de Catalunya. Salmerón va contestar que no pot respondre pels seus companys d'altres llocs, Albert Rivera inclòs. 

Respecte del nivell d'autogovern, Mata va recordar que només els falten les competències de ports, rodalia i presons. I el finançament, en el que tots els ponents -aquesta vegada sí que- van coincidir. 

Vox -la participació del qual estava anunciada- va excusar la seua assistència a l'acte emparant-se en problemes d'agenda. Pel que sembla, de tot el partit.


Escrit per: Vicent Climent 
Traducció: Softvalencià 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada